Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
15.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

eZdravje

Sreda, 1. 6. 2011, 15.36

8 let

Marušič: Za zamujanje pri eZdravju kriva tudi nerealno začrtana strategija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Parlamentarni odbor za zdravstvo se je na nujni seji seznanil s težavami in stanjem na področju uvajanja projekta informatizacije slovenskega zdravstva eZdravje.

Pobudniki sklica seje namreč opozarjajo na zamujanje pri izvedbi projekta, minister za zdravje Dorjan Marušič pa pojasnjuje, da je bila strategija projekta zastavljena nerealno. Grill: Rezultatov še danes ni mogoče pokazati Sklic nujne seje je zahtevala poslanska skupina SDS. Ivan Grill je v njenem imenu poudaril, da je bila strategija projekta eZdravje izdelana že leta 2005, danes, torej šest let kasneje, pa rezultatov ni mogoče pokazati. Na ta račun naj bi izgubili precej evropskih sredstev Opozarja, da je bilo v preteklosti na področju tega projekta storjenega premalo in da je Slovenija na ta račun izgubila kar nekaj evropskih sredstev. Zato sprašuje, ali so bila sredstva, ki so bila doslej porabljena za eZdravje, porabljena upravičeno. Vprašal je tudi, ali bo ministrstvo nadaljevalo s projektom in ga pospešeno izvajalo, ali bo treba začeti na novo.

Marušič poudarja, da so bile ocene za realizacijo projekta, ki so navedene v strategiji 2005, zapisane utopično. Poleg tega je projekt, kot je bil sestavljen, veliko večino sredstev predvideval za osnovno infrastrukturo, manj pa za aplikacije. Tako je bil v začetni fazi po njegovem mnenju preveč usmerjen v informacijsko sfero, premalo pa v samo uporabo.

Kot je dejal, zaostajanje za neracionalnim načrtom ne pomeni neracionalne porabe sredstev, investiranje v slabe rešitve pa je po njegovem mnenju bistveno slabši strošek kot pa investiranje v dobre rešitve.

Koncept ostaja, spreminja se implementacija Mateja de Leonni Stanonik, ki je letos prevzela vodenje projekta, je pojasnila, da se sam koncept eZdravja ne spreminja, spremenila pa se bo njegova implementacija. Če bo Slovenija implementirala projekt na nacionalnem nivoju, se bo uvrstila med prve države na svetu, ki imajo to uvedeno po vsej državi. Po njenem mnenju bi država znanje, ki si ga bo pridobila na tem projektu, lahko tudi tržila v svetu.

Predsednica Zdravniške Zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan je poudarila, da zdravniki potrebujejo orodja v obliki informacijske podpore. Opozarja, da v državi ni bilo javne predstavitve stališč, kdo je pristojen za zbiranje medicinskih podatkov. Predsednica zbornice si namreč ne želi, da bi institucija, ki ima primarno vlogo pri financiranju zdravstvenih storitev, tudi zbirala medicinske podatke.

Kako bo z varovanjem osebnih podatkov? Poslanka SD Julijana Bizjak Mlakar sicer pozdravlja Marušičeve aktivnosti v smeri pospeševanja projekta. Zanima pa jo, kako bo v projektu poskrbljeno za varovanje osebnih podatkov, ki so po njenem mnenju ob tako velikem naboru podatkov, lahko hitro zlorabljeni.

Marušič na to odgovarja, da morajo tisti, ki se bojijo, da eZdravje omogoča hitrejši dostop do zlorabe osebnih podatkov, narediti premike v glavi. Po njegovem mnenju je mogoče celo lažje zlorabiti osebne podatke na papirjih.

Germič: Nizka odgovornost ministra Marušiča Predsednik odbora Ljubo Germič (LDS) težko razume, da so bile strategije in plani za izvedbo projekta eZdravje postavljeni leta 2005 in da se danes predlagajo usmeritve, kam naj gre sistem. Odgovornost trenutnega ministra za zdravje za zamude pri projektu je po njegovem mnenju nizka, glede na to, da je na tem položaju šele eno leto.

Člani odbora so tudi soglasno podprli predlagan sklep SDS, da odbor predlaga ministrstvu za zdravje, da čim hitreje nadaljuje z uvajanjem eZdravja v Sloveniji in za to pridobi vsa razpoložljiva sredstva iz evropskih skladov. Strinjali so se tudi, da ministrstvu za zdravje predlagajo, naj pripravi poročilo o poteku izvajanja projekta in ga posreduje v DZ.

Ne spreglejte