Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 1. 2020,
11.03

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

5

Natisni članek

Marjan Šarec vlada Borut Pahor

Sreda, 29. 1. 2020, 11.03

4 leta, 3 mesece

Marjan Šarec se je sestal s Pahorjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

5

Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

Potem ko je Marjan Šarec v ponedeljek odstopil s položaja predsednika vlade, je še isti dan svojo odstopno izjavo poslal v Državni zbor. Zdaj sledi odločitev o razpustitvi parlamenta, če predsedniku republike Borutu Pahorju nihče ne bo predlagal imena za novega mandatarja. Pahor in Šarec sta se danes že srečala. Šarec se je vnovič zavzel za predčasne volitve.

Marjan Šarec
Novice Šarec o podnebnih spremembah: okolje nam bo ponudilo alternativo, ki ne bo lepa

Predsednik republike Borut Pahor je začel prve neformalne pogovore po ponedeljkovem odstopu predsednika manjšinske vlade Marjana Šarca. Šarec in Pahor sta na srečanju že začela pogovore o tem, ali Slovenijo čakajo predčasne volitve ali pa se bo iskala nova koalicija v parlamentu. Šarec je ponovil stališče, da bi se morala nova koalicija, s trdno podporo volilcev iskati na predčasnih volitvah. LMŠ pri iskanju nove večine v parlamentu ne bo sodelovala.

Položaj je lahko še slabši

Potem ko je Šarec napovedal svoj odstop in pozval k sklicu predčasnih volitev, se bo uradni postopek začel, ko bo se bo s Šarčevim odstopom seznanil tudi državni zbor - to naj bi se zgodilo predvidoma danes popoldne.

V ponedeljek naj bi sicer Pahor začel uradna posvetovanja s poslanskimi skupinami, ki bodo dala odgovor na ključno vprašanje, ali bomo imeli v Sloveniji že tretjič zapored predčasne volitve ali bo Pahor mandatarstvo za sestavo vlade zaupal nekomu drugemu, piše Delo. Novega kandidata za mandatarja lahko predlagajo tudi poslanske skupine ali deset poslancev. 

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel kolednike Misijonskega središča Slovenije. | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Kot je povedal Ernest Petrič, je na prvi pogled smotrno iti na nove volitve, "vendar ni nobene zagotovitve, da bo nova sestava državnega zbora manj zahtevna za sestavo učinkovite vlade od sedanje", piše Delo.  

"Položaj je lahko boljši, lahko pa tudi slabši. Dejstvo pa je, da čas hitro teče in da so reforme ter soočanje z vrsto težav v državi nujno potrebni," je še za Delo dejal Petrič.  

Marjan Šarec
Novice Javil se je Šarec: Nekateri so se obnašali, kot da imajo 30 poslancev
Aleš Šabeder, minister za zdravje RS.
Novice Šabeder: Šarec je imel na mizi tudi mojo bianco odstopno izjavo
Ne spreglejte