Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 2. 2015,
20.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Andrej Špenga Andrej Fištravec

Torek, 17. 2. 2015, 20.35

8 let

Mariborski SMC rekel ne koaliciji s Fištravcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kljub dolgotrajnim pogajanjem z mariborskim županom Andrejem Fištravcem in njegovo listo o sodelovanju v mestni koaliciji je mestni odbor SMC danes soglasno zavrnil podpis koalicijske pogodbe.

Kot je za STA po seji povedal predsednik lokalnega odbora Andrej Špenga, so se sicer še naprej pripravljeni povezovati za izvedbo ključnih projektov.

Največjo vladno stranko na državni ravni, ki so ji med drugim obljubili podžupanski stolček, je zmotila predvsem koalicijska zaveza o pet tisoč novih delovnih mestih, ki je po njihovem mnenju ni mogoče izpolniti.

V osnutku pogodbe naj bi tako bilo med drugim obljubljeno veliko delovnih mest na območju bodočega logističnega centra, uresničitev tega projekta pa je še zelo daleč, nova delovna mesta naj bi bila obljubljena tudi na račun Dravskih elektrarn Maribor (DEM) po realizaciji projekta ČHE Kozjak, ki ga zaradi nasprotovanja lokalnega prebivalstva prav tako sploh še niso začeli izvajati, ob tem pa zanj menda sploh ne bodo potrebovali dodatnega zaposlovanja. Vprašljive so tudi obljube glede načrtovanega Data Centra v sodelovanju z azerbajdžanskim kapitalom. Andrej Špenga: Niti ena od temeljnih točk v sporazumu ni bila opredeljena "Koalicijski sporazum smo skozi pogajanje vseeno izboljšali in že na začetku smo želeli, da bi opredeljeval našo skupno vizijo, temeljne cilje, ključne procese po posameznih področjih ter strateško kadrovsko politiko. Niti ena od teh temeljnih točk v sporazumu ni bila opredeljena," je dejal Špenga, ki pravi, da se bo v dobro mesta kljub temu treba povezovati.

Ker še vedno niso prejeli niti osnutka proračuna, koalicijski sporazum pa je po njihovem mnenju zasnovan na nerealnih temeljih, formalno v koalicijo ne bodo stopili. Ponujeni podžupanski funkciji se s tem po svoje sicer odrekajo, a če bodo na mestni občini potrebovali njihovo pomoč, so po besedah Špenge vedno pripravljeni pomagati tudi na državni ravni. Fištravec ima zagotovljenih le polovico od 46 svetniških glasov Kot zdaj kaže, bo torej Fištravčeva koalicija zelo krhka, saj naj bi imel mariborski župan zagotovljenih le polovico od 46 svetniških glasov. Že pred časom sta vstop vanjo zavrnila SD in ZL, večjih zadržkov že dalj časa nima DeSUS, o sodelovanju so razmišljali tudi v Listi gasilcev, NSi in SMS. Fištravec sicer k pogajanjem sploh ni povabil SDS, Županove liste nekdanjega župana Franca Kanglerja in Liste za pravičnost in razvoj.

Ne spreglejte