Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 3. 2008,
12.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 11. 3. 2008, 12.59

8 let

Maratonska pogajanja niso obrodila sadov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sindikati in delodajalci v zasebnem sektorju po dolgotrajnih pogajanjih niso dosegli dogovora o stavkovnih zahtevah, tako da splošna opozorilna stavka v sredo bo.

To je po maratonskih pogajanjih, ki niso obrodili sadov, povedal Pavle Vrhovec iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Že prej so tako delodajalci kot sindikalisti menili, da je le malo možnosti, da bi dosegli kompromis. Konfederacija sindikatov Pergam je že pred tem predstavila potek sredine splošne stavke v podjetjih, kjer ima člane. Prav tako so na stavko pripravljeni v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Pergam je predstavil potek stavke

Proizvodnjo bodo zaustavili v podjetjih, kjer ni prišlo do dogovora o dodatnem dvigu minimalnih plač, med drugim v Heliosu, Aeru in Komunalnem podjetju Ljubljana. Drugod bodo delavci izrazili solidarnost s stavkajočimi.

V Heliosu bo proizvodnja stala med 10. in 16. uro, v Aeru med 12. in 16. uro, v Komunalnem podjetju Ljubljana pa med 7. in 8. uro, je povedal predsednik Pergama Dušan Rebolj. V nekaterih drugih podjetjih, kjer je do dogovora o dodatnem dvigu plač že prišlo, pa bo izvedena solidarnostna podpora, in sicer s peticijami, s kratkimi prekinitvami dela ipd.

Nekateri zaposleni so zahtevam sindikata dodali svoje zahteve Dokončnega števila stavkajočih zaposlenih in števila podjetij Rebolj še ni znal povedati, je pa omenil, da bo imela stavka različne dimenzije, saj so v nekaterih podjetjih zaposleni poenotenim stavkovnim zahtevam dodali še svoje.

V Pergamu tako zahtevajo začetek pogajanj za sklenitev posebne kolektivne pogodbe o izredni uskladitvi plač za leto 2007 ter takojšen dogovor in uskladitev dviga osnovnih plač z letošnjim januarjem najmanj v višini lanskoletne inflacije. Proizvodnjo bi zaustavili v dejavnostih, kjer se niso dogovorili za dvig plač za januar oz. februar 2008 na podlagi inflacije v letu 2007, v ostalih podjetjih pa bodo izvajali različne delavske manifestacije.

"Olajšava naj se dvigne za 1000 evrov" Rebolj je opozoril predvsem na ureditev minimalnih plač. "Dvig minimalnih plač mora biti zagotovljen tudi s spremembo dohodninske osnove in posebne osebne olajšave. V primeru, da ta olajšava ne bo spremenjena, bo dvig minimalne plače manjši. Zahtevajo, da se olajšava, ki znaša 1000 oz. 2000 evrov, dvigne za 1000 evrov.

Prepričan je tudi, da je potrebno prag minimalnih plač dvigniti zaradi preživetja zaposlenih s tovrstnimi plačami, kar pa po njegovem zahteva nov krog pogajanj, kjer bo potrebno korigirati tudi ostale plače.

"Položaj je nemogoč" Rebolj je prepričan, da je položaj nemogoč, saj "v devetih mesecih ni prišlo do nobenega dogovora o dvigu plač glede na lansko visoko inflacijo". Poudaril je še, da do danes v pogajanjih ni bilo govora o konkretnih številkah za dvig plač. Opozoril je še, da so odnosi med delodajalci in sindikati izjemno zaostreni.

Ne spreglejte