Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 4. 2016,
12.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Policija

Sreda, 13. 4. 2016, 12.24

8 let

Manj pritožb zoper policiste tudi zaradi stavke in migrantske krize

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Policisti | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Policija je v lanskem letu prejela 358 pritožb nad delom policije, kaže letno poročilo, ki so ga predstavili na notranjem ministrstvu.

Pritožb je manj kot leto prej, kar gre po besedah generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lada Bradača pripisati tudi stavki in vpetosti policistov v reševanje migrantske krize.

"Nadzor nad policijo v Sloveniji je obsežen in temeljit"

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Bradač, je nadzor nad policijo v Sloveniji obsežen in temeljit. Poleg parlamentarnega, sodnega in tožilskega nadzora ter nadzora varuha človekovih pravic so tu aktivne tudi nevladne organizacije, kar se je pokazalo zlasti pri spremljanju migrantske problematike, je dodal Bradač.

Poleg migrantske krize je delo policije lani zaznamovala še policijska stavka, v okviru katere se je nekoliko zmanjšal obseg dela policije in posledično število pritožb, je še pojasnil Bradač.

Teh je bilo po besedah vodje sektorja za pritožbe zoper policijo Gregorja Hudriča lani 358, kar je 11 odstotkov manj kot leta 2014. "Res pa je, da je policija lani izvedla okoli 15 odstotkov manj ukrepov," je izpostavil Hudrič. Kot je dodal, skoraj polovica pritožb ni izpolnjevala pogojev za obravnavo v pritožbenem postopku.

Največ pritožb je še vedno vloženih s področja zagotavljanja varnosti v cestnem prometu, sledita pa področji javnega reda in miru ter preprečevanja in odkrivanja kriminalitete. Glede vsebine pa so se pritožbe največkrat nanašale na uporabo različnih policijskih pooblastil, na nedostojno komunikacijo in domnevnega neukrepanje policistov. Pri tem pa je po Hudričevih besedah ugoden podatek, da se jih je najmanj nanašalo na uporabo prisilnih sredstev.

Ne spreglejte