Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2016,
17.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Natisni članek

Darko Majhenič NPU

Petek, 1. 4. 2016, 17.35

6 let, 7 mesecev

Majhenič: V primeru sumov kaznivih dejanj v bankah škoda ocenjena na 783 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Darko Majhenič NPU | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Kriminalistična policija je do konca februarja na področju oškodovanja bank – največ v državni lasti – zaznala 230 sumov kaznivih dejanj, katerih skupna ocenjena škoda znaša okoli 783 milijonov evrov.

Darko Majhenič NPU | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Ugotovili so jih 140, od tega so za 98 kaznivih dejanj podali kazenske ovadbe zaradi različnih kaznivih dejanj, pravi direktor NPU Darko Majhenič.

"Trenutno obravnavamo 90 sumov kaznivih dejanj, ocenjena škoda teh primerov pa je okoli 315 milijonov evrov"

"Na podlagi podanih kazenskih ovadb so bile banke oškodovane za približno 283 milijonov evrov. Trenutno obravnavamo 90 sumov kaznivih dejanj, ocenjena škoda teh primerov pa je okoli 315 milijonov evrov," je v pogovoru za glasilo Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Glas gospodarstva povedal Majhenič in dodal, da največ tovrstnih zadev obravnava in izpelje Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Glede predkazenskih postopkov je dejal, da je več preiskav sumov kaznivih dejanj končanih. Specializirano državno tožilstvo je podalo več obtožnih aktov, dve zadevi pa sta že na sodišču, je povedal. Gre za primera odobritve posojila vodji kabineta nekdanjega premierja Boruta Pahorja Simoni Dimic in dokapitalizacije Probanke.

V primeru bančne luknje samo vrh piramide predstavlja sume kaznivih dejanj

Ob tem je prvi mož NPU opozoril, da v primeru bančne luknje samo vrh piramide predstavlja sume kaznivih dejanj. "Vsa druga dejanja pa so posledica nekih okoliščin iz tistega obdobja, na katera na smemo gledati iz današnje perspektive. Nekatere posledice odražajo gospodarsko krizo, napačne poslovne odločitve, ki niso nujno kaznive, saj so bila določena posojila odobrena s pravim namenom – financirati projekte. Problematična pa so posojila, ki so povezana s kreditiranjem finančnih holdingov, prek katerih so se izvajali menedžerski prevzemi, s čimer se ukvarjamo zdaj," je povedal.

Policija je lani obravnavala več kot 12.500 kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete

Policija je lani obravnavala nekaj več kot 12.500 kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete. "Padec je 25-odstoten zaradi manj podanih ovadb za kazniva dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev, poneverb in uporabe ponarejenega negotovinskega plačilnega sredstva idr.," je ponazoril Majhenič.

Poleg tega je policija leta 2014 končala več obširnejših kriminalističnih preiskav in "uspešno preiskala več kaznivih dejanj", zato so lani zaznali njihov upad.

Ne spreglejte