Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 2. 2016,
17.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Alenka Bratušek seja noad Gregor Virant Dejan Židan

Ponedeljek, 15. 2. 2016, 17.04

8 let

Magnetogram razkriva: Alenka Bratušek se je sama predlagala za komisarko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vlada je objavila magnetogram redne seje vlade, ki je 31. julija 2014 obravnavala kandidature za evropskega komisarja. Objavljamo ga v celoti.

Iz magnetograma je razvidno, da je Alenka Bratušek kot predsednica vlade poleg evropske poslanke Tanje Fajon in prvaka DeSUS Karla Erjavca za evropskega komisarja predlagala tudi samo sebe. Samokandidaturi Bratuškove je odločno nasprotoval le Gregor Virant, ki je sejo tudi predčasno zapustil. "Jaz pri tej farsi ne bom sodeloval," je dejal Virant.

Ministri iskali način, kako bi pravilno oblikovali predlog Kot lahko razberemo iz magnetograma, so se ministri zavedali, da je takšen predlog Bratuškove najverjetneje sporen, saj so iskali možnost, kako bi predlog oblikovali tako, da ne bi bil problematičen za Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK).

Debata je potekala tudi o tem, kako in če sploh bi o predlogu glasovali. Na koncu so sklenili, da se vlada s predlogom le seznani in hkrati pooblasti stalnega predstavnika pri Evropski komisiji Rada Genoria, da predlog posreduje EU.

Bratuškova je preverila, ali morajo o tem glasovati. Strinjali so se, da ne.

Bratuškova vztraja: Nisem se predlagala sama Bratuškova je sicer v preteklosti trdila, da se ni predlagala sama. To je ponovila tudi v današnji izjavi za javnost. Bratuškova trdi, da magnetogram ni objavljen v celoti.

"Takratna vlada je namreč sprejela dopolnitev magnetograma za enega izmed delov pogovorov, ki ni bil razločen in ne vidim razloga, da vlada dr. Mira Cerarja te dopolnitve ni objavila. Še vedno trdim, da se za komisarko nisem predlagala sama, v Bruselj smo poslali seznam treh imen, ki je bil usklajen s koalicijskimi partnerji, imena so predlagale stranke," je zapisala po objavi magnetograma.

Nesojena podpredsednica komisije Kot je znano, je predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker v komisarski ekipi Alenki Bratušek namenil položaj podpredsednice komisije, ki bo zadolžena za energetsko unijo. Bratuškova je po neuspešnem zaslišanju na odborih Evropskega parlamenta za okolje in energijo, kjer je niso potrdili za komisarko, odstopila od kandidature.

Kasneje je komisarka iz slovenske kvote na predlog nove, Cerarjeve vlade postala Violeta Bulc, ki je dobila prometni resor.

Upravno sodišče dalo prav Bratuškovi Dogajanje na seji vlade je v javnosti dvigalo veliko prahu, KPK je ugotovila, da je Bratuškova s tem, ko je predlagala sebe, ravnala v nasprotju interesov. Upravno sodišče, ki je vladi tudi naložilo objavo magnetograma, je prejšnji teden odločbo KPK razveljavilo.

Celoten magnetogram:

Ne spreglejte