Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
28. 8. 2017,
16.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

17

Natisni članek

Magna Steyr Hoče - Slivnica Agencija ARSO Ministrstvo za okolje in prostor Irena Majcen

Ponedeljek, 28. 8. 2017, 16.26

6 let, 7 mesecev

Magna Steyr vs. Gorazd Marinček: kakšni so scenariji, če pade pritožba? #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

17

Magna Steyr | Foto Reuters

Foto: Reuters

Če bo našim zahtevam ugodeno in če bodo državne institucije opravile svoje delo, lahko Magna Steyr kljub naši pritožbi okoljevarstveno soglasje dobi v časovnih okvirih, ki jih zahteva, trdi predsednik okoljevarstvene organizacije Slovenski E-forum Gorazd Marinček. Je rešitev, po kateri bi bil "volk sit in koza cela", res mogoča?

Medtem ko druge organizacije ena za drugo odstopajo od namere za pritožbo na okoljevarstveno soglasje Agencije RS za okoje (Arso) Magni Steyr, ki naj bi v občini Hoče-Slivnica gradila lakirnico, društvo Slovenski E-forum Gorazda Marinčka napoveduje, da jo bo vložilo.

Pritožbo bi lahko vložili še društvo Focus, Alpe-Adria Green in Inštitut za trajnostni razvoj. Kot smo poročali, je društvo Focus do zdaj sporočilo le, da se še odloča, organizacija Alpe-Adria Green se bo odločila ta teden, ko bo zasedal 14-članski upravni odbor, z Inštituta za trajnostni razvoj pa nam za zdaj od petka na vprašanje, ali se bodo pritožili, niso odgovorili.

Magna pušča odprto madžarsko alternativo

Po vloženi pritožbi, ki jo napoveduje Slovenski e-forum, bo nadaljevanje v rokah okoljskega ministrstva Irene Majcen. | Foto: STA , Po vloženi pritožbi, ki jo napoveduje Slovenski e-forum, bo nadaljevanje v rokah okoljskega ministrstva Irene Majcen. Foto: STA , Usoda naložbe Magne Steyr v Hočah je tako v rokah stranskih udeležencev, vsaj tako je razumeti napovedi avstrijskega podjetja, ki v primeru vložene pritožbe na okoljevarstveno soglasje in zamika postopka napoveduje začetek gradnje na alternativni lokaciji na Madžarskem.

Tu so prejšnji teden dobili delno gradbeno dovoljenje, po naših informacijah pa v zadnjem mesecu projekt res teče tako, da ga lahko začnejo uresničevati na katerikoli od dveh lokacij.

Želijo, da se zaveze zapišejo v soglasje

Okoljevarstveniki ves čas opozarjajo, da so napovedi Magne o odhodu izsiljevanje. Kot pravi Marinček, je pritožba nujna, da se Magna pisno in pravno zaveže k spoštovanju dogovorjenega. Le skozi pritožbeni postopek lahko namreč, kot pravi, dosežejo, da se v zadnjih dneh dogovorjene dodatne zaveze Magne zapišejo v soglasje.

"Magna se je po izdaji okoljevarstvenega soglasja s strani Arso zavezala k rednemu monitoringu, gradnji industrijskega tira v prvi fazi investicije v Hočah, ukrepom glede požarne varnosti, zmanjševanju rabe pitne vode. A, če se nihče ne pritoži, bo okoljevarstveno soglasje potrjeno v obliki, kot ga je izdal Arso. Torej brez naknadno dogovorjenega," razlaga.

Umanotera: Magna se je pisno zavezala

Ob njegovi interpretaciji se poraja vprašanje, zakaj je potem Umanotera, ki je včeraj uspela doseči zavezo Magne k gradnji industrijskega tira v prvi fazi investicije (tega so Avstrijci sicer tako ali tako načrtovali, a v četrti fazi), včeraj napovedala, da ne bo vlagala pritožbe.

Gre omenjena organizacija enostavno na zaupanje ali so morda dogovorjeni z Marinčkom, da pritožbo vloži on? Na to vprašanje Marinček pravi, da potez drugih organizacij ne more komentirati. V Umanoteri pa dogovor z Marinčkom zanikajo, češ da se vsaka organizacija odloča zase. Kot pravijo, se je Magna pisno zavezala, da bo tir zgradila. zaveza je objavljena na njihovi spletni strani (v povezavi v besedilu).

Medtem ko Slovenski E-forum vztraja, da morajo biti zaveze vpisane v soglasju, je Umanotera torej pristala na pisno zavezo.

Opomba: Odgovor Umanotere smo dodali 29. avgusta 2017 ob 9. uri. 

Preberite še:
Magna se je zavezala, da bo postavila industrijski tir znotraj obrata
Okoljevarstveni Davidi proti Goljatu Magni


Je še čas ali ne? Mnenja so različna.

Gorazd Marinček iz društva Slovenski e-forum napoveduje pritožbo na okoljevarstveno soglasje Magni Steyr, ta pa grozi, da bo v primeru pritožb namesto v štajerskih Hočah lakirnico gradila na Madžarskem. | Foto: STA , Gorazd Marinček iz društva Slovenski e-forum napoveduje pritožbo na okoljevarstveno soglasje Magni Steyr, ta pa grozi, da bo v primeru pritožb namesto v štajerskih Hočah lakirnico gradila na Madžarskem. Foto: STA , Slovenski E-forum naj bi po Marinčkovih napovedih pritožbo vložil prihodnji ponedeljek. Odgovori na vprašanje, kako dalje, pa so različni.

Marinček meni, da je stvar lahko rešena zelo hitro. "Ministrstvo za okolje in prostor kot pritožbeni organ lahko popravi odločbo tako, da vnese naše zahteve in izda novo različico. To lahko naredijo v zelo kratkem času. Potem mi kot pritožniku dajo novo različico na vpogled. Če je vse v redu, jo potrdim ter se takoj odpovem možnosti nadaljnjih pritožb, Magna Steyr pa lahko do sredine septembra dobi soglasje," razlaga.

Na drugi strani pa nam vir blizu ekipe, ki sodeluje v postopku pridobivanja dovoljenj za Magno Steyr, pravi, da to ni mogoče, češ da ministrstvo kot pritožbeni organ ne more spreminjati vsebine soglasja - lahko ga le potrdi ali pa ugodi pritožbi in dokumentacijo vrne v ponovno odločanje na Arso. Ta mora znova ponoviti celoten postopek, upoštevajoč dodatno dokumentacijo. Še ena možnost je, pravi vir, da Magna sama pošlje dopolnitev vloge, kar pa znova pomeni podaljšanje postopka, saj mora Arso o dopolnitvi obvestiti vse stranske udeležence, jim dati čas, da se o dopolnitvi izjasnijo, na koncu pa Arso odloča, ali dopolnitve vnese ali ne. 

V vsakem primeru še en krog vročanja

Odgovori ministrstva o postopku kažejo, da je resnica nekje vmes. Kot pravijo, lahko oni kot pritožbeni organ po zakonu o splošnem upravnem postopku odločbo, torej okoljevarstveno soglasje, res popravijo sami. Morajo pa to odločbo nato vročiti vsem strankam postopka.

V primeru Magne bi torej novo odločbo vročali vsem strankam in 12 stranskim udeležencem. Če se kateri od teh z vsebino nove odločbe ne bi strinjal, mu preostane možnost tožbe na upravnem sodišču. 

Ali bi bila taka pot za Magno, ki je pred časom kot zadnji rok za pridobitev soglasja navajala september, sprejemljiva, ni znano.

Kaj je Slovenski E-forum?

Eden od projektov, kjer se je Slovenski E-forum javno izpostavil, je bila gradnja šestega bloka šoštanjske termoelektrarne. | Foto: Bor Slana Eden od projektov, kjer se je Slovenski E-forum javno izpostavil, je bila gradnja šestega bloka šoštanjske termoelektrarne. Foto: Bor Slana E-forum ima okrog 30 članov, pravi predsednik Gorazd Marinček. Ta je bil nekoč član gibanja TRS, ki je povezano s stranko Levica. Iz gibanja so ga  po marinčpkovih besedah izključili. Danes, kot pravi, nima povezav s politiko.

Društvo je sicer v precej slabem finančnem položaju in ga po besedah Marinčka počasi zapirajo. Prihodki so jim s predlanskih sto tisoč evrov lani padli na zgolj 440 evrov, že več let se borijo z blokadami računov. Po besedah Marinčka so razlog evropski projekti, v katerih so sodelovali. Vsi so bili večinsko financirani iz evropskega proračuna, delno pa iz nacionalnega, a je zakon o uravnoteženju javnih financ zaprl državno sofinanciranje, zato morajo "neevropski" delež pokriti sami. To jih je porinilo v vrtinec dolgov. Zdaj jih počasi poplačujejo, Marinček pravi, da je tudi on osebno porok za del dolgov.

Poleg evropskih projektov so se v preteklosti izpostavljali pri primerih frackinga v Petišovcih in gradnji šestega bloka šoštanjske termoelektrarne (Teš 6) ter zdaj Magne. Na vprašanje, ali se - glede na to, da je bil član gibanja TRS - povezuje s katero od političnih strank, na primer z Levico, Marinček odgovarja, da bolj ne kot ja. Če ga vprašajo za mnenje, ga pove, na njih pa je, ali ga upoštevajo, pravi.

 

Zakaj okoljevarstvene organizacije spreminjajo ostro retoriko?

Sredi Ljubljane so se danes dobili ekologi šestih organizacij in dva bivša mariborska župana, so poročali v oddaji Danes. Tema pa: kako s kompromisom po meri vseh priti do soglasja za avstrijsko tovarno. Na eni strani tehtnice delovna mesta, na drugi okolje in zdravje ljudi. In strašanski časovni pritisk kanadsko-avstrijske družbe. Več novinar Jaka Elikan.
Ne spreglejte