Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2012,
13.37

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SD vlada opozicija

Četrtek, 20. 9. 2012, 13.37

8 let, 2 meseca

Lukšič: Kadrovanje nam je vsem v pogubo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada stopnjuje pritisk na medije, pri kadrovskih menjavah krši zakone, spodjeda institucije in kadruje strankarske vojščake, premier pa "s PR-ovskimi triki" prikriva obseg menjav, ocenjujejo v SD.

Predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič je na novinarski konferenci, katere naslov je bil Kadrovanje nam je vsem v pogubo, pojasnil, da se pritisk na medije kaže v zamenjavi predsednika uprave Dela Jurija Giacomelija, razrešitvi članov nadzornega odbora RTV Slovenija in imenovanju nadzornikov STA. Strankarski vojščaki in PR-ovski triki "Po naši oceni vlada pri menjavi ljudi krši zakone in spodjeda demokratične institucije. Vlada kadruje strankarske vojščake in ne kredibilnih ljudi, ki bi utrjevali verodostojnost institucij, predsednik vlade pa s PR-ovskimi triki zavaja javnost in prikriva obseg kadrovskih menjav," je dejal Lukšič. Politični kriteriji pri menjavah Argumentiral je, da je razrešitev nadzornikov RTVS po zakonu možna samo, če član odstopi ali nastopi neka višja sila. "Ideja, da mora biti mandat speljan do konca, je v tem, da se zagotovi stabilnost delovanja javne RTV in s tem tudi transparentnost delovanja. Zato je zakonodajalec predvidel, da se nadzornikov ne sme menjavati, razen v izjemnih primerih. Vlada uporablja politične kriterije, ker jim nadzorniki niso všeč, niso pa jim všeč, ker bi vlada rada pritisnila na javno RTV," trdi predsednik druge največje opozicijske stranke.

Obglavljeni RTVS Pritisk na RTVS je jasen ob znižanju naročnine za deset odstotkov, danes pa v državnem zboru odstavljajo še pet nadzornikov, ki jim imenuje parlament, opozarja Lukšič. "To je nedopustno ne samo zaradi tega, ker bo javnega RTV-ja obglavljena, ko pripravlja načrt za prihodnje leto, ampak tudi zato, ker je to tudi sporočilo, da vlada preprosto ne razume vloge javni RTV. Ta je predvsem v tem, da javnost kakovostno obvešča o dogodkih, da dviguje in utrjuje kulturno identiteto na Slovenskem in zagotavlja pluralnost pri preslikavi družbenih dejavnosti v ta medij."

Primer Žarka Petana Lukšič je opozoril še na sodbo ustavnega sodišča iz leta 1994 v primeru razrešitve takratnega generalnega direktorja RTVS Žarka Petana, v kateri je zapisano, da svobodni in od oblasti neodvisni tisk pomaga vzpostavljati in oblikovati nepristransko informirano javnost, pogojuje njeno sposobnost nadzirati vse veje oblasti ter zagotavlja učinkovito delovanje politične opozicije vsakokratni oblasti. "Javni RTV ni samo neka tiskovna hiša, ampak je kot osrednja hiša odgovorna in vanjo se preslikava tudi odnos oblasti do vseh drugih medijev," meni Lukšič.

Kdo so vojščaki? Glede nadzornikov STA je predsednik SD prepričan, da vlada v nadzorni svet nacionalne tiskovne agencije predlaga strankarske vojščake. Kot je znano, sta kandidata Zlata Krašovec in Martin Mlakar, ki po Lukšiču nista "nikoli izpričala, da ju skrbi objektivno pisanje oziroma delovanje v korist države, ampak samo ene politične opcije".

Janša štel Pahorjeve kadrovske menjave, svojih noče Premier Janez Janša pa obseg kadrovskih menjav prikriva s tem, ko že tri mesece ne odgovori na poslansko vprašanje vodje poslancev SD Janka Vebra, ki je spraševal, koliko je bilo kadrovskih menjav in po kakšnih kriterijih glede na to, da je Janša štel tudi kadrovske menjave v času Pahorjeve vlade.

Ne spreglejte