Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 6. 2015,
13.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SDH Telekom Slovenije Luka Mesec Miro Cerar

Torek, 9. 6. 2015, 13.52

7 let, 12 mesecev

Luka Mesec pomaga Miru Cerarju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
DZ naj da soglasje k vsem prodajam državnih podjetij, ki bodo ob prodaji vredna več kot 50 milijonov evrov, in vsem, ki bodo v strategiji upravljanja državnega premoženja opredeljena kot strateška.

Takšen zakonski predlog bodo v parlamentarni postopek vložili v opozicijski Združeni levici, ki je sicer s podobnim predlogom v parlamentu enkrat že "pogorela". Novelo zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) ponovno vlaga tudi kot odziv na dogajanje okrog prodaje Telekoma Slovenije.

Državni zbor bo moral dati soglasje tudi k prodajam portfeljskih podjetij, v katerih ima država več kot 50 odstotni lastniški delež.

V strategiji upravljanja državnega premoženja, ki naj bi jo parlament kmalu potrdil, so sicer kot strateška podjetja opredeljena tista, v katerih je država več kot 50-odstotni lastnik, v pomembnih podjetjih obdrži tako imenovani kontrolni delež (običajno več kot 25-odstotni delež), portfeljske naložbe pa lahko proda brez omejitev.

Zakaj bo Luka pomagal Miru? "Vlada Mira Cerarja noče in ne zna sprejeti odgovornosti. Odločitev prelaga na SDH, torej na institucijo, za katero ni niti poskrbela, da bi zasedala v polni zasedbi. Manjka namreč en član uprave SDH, nadzorni svet po devetih mesecih še ni imenovan, vlada pa svojo neodgovornost prelaga na ljudi, ki so naključno ostali v tej instituciji. Škodo trpita podjetje, s katerim se mešetari že več mesecev, in celotna slovenska družba. V ZL smo se kljub temu odločili, da vladi priskočimo na pomoč," je na novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupine Združene levice Luka Mesec.

Mesec pravi, da bi moral dati državni zbor po demokratični razpravi obvezujoče soglasje za vse večje privatizacije, pred tem bi morali opraviti temeljito analizo, znani pa bi morali biti vsi elementi prodaje, torej tudi pogodba. Treba je vedeti, kaj prodaja pomeni za podjetje in državo.

Kaj so se pogovarjali na vladi? "Pri Telekomu Slovenije ni jasno, kaj so se v nedeljo na vladi pogovarjali, torej ali so imeli na mizi osnutek kupo-prodajne pogodbe, in katere so nefinančne zaveze britanskega sklada Cinven," opozarja Mesec.

Vodja poslancev ZL pravi, da so pred tremi meseci njihov zavrnjeni predlog podprli vsi člani državnega sveta, da mu je bila naklonjena tudi večina civilne družbe, vlada pa ga je zavrnila. "Vladi se to tri mesece pozneje vrača kot bumerang, kar najlepše ilustrira celoten postopek prodaje Telekoma Slovenije."

Združena levica se zgleduje po Avstriji Po predlogu Združene levice bi sicer upravljavec državnega premoženja še vedno ostal SDH, ki pa bi moral, kot rečeno, pred večjimi prodajami dobiti soglasje državnega zbora. Parlament bi o tem odločal z večino prisotnih poslancev.

V Združeni levici pravijo, da so zakon pripravili po avstrijskem zgledu, podobne rešitve pa imajo tudi v Nemčiji in Franciji.

Ne spreglejte