Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2014,
14.20

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

metan LPP

Četrtek, 3. 7. 2014, 14.20

4 leta, 12 mesecev

LPP z desetimi novimi avtobusi, ki vozijo na metan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubljanski potniški promet (LPP) je z novimi avtobusi posodobil vozni park. Za nakup so odšteli 2,9 milijona evrov brez DDV. Podjetje ima zdaj skupno že 36 avtobusov, ki vozijo na metan.

Tovrstna vozila naj bi do leta 2016 oziroma 2017 predstavljala polovico celotnega voznega parka, kar bi pomenilo 107 avtobusov.

"Ponudba avtobusov na zemeljski plin je bila zelo ugodna, saj se cene takšnih avtobusov drugače gibljejo nekje med 360 tisoč in 370 tisoč evri brez DDV," je povedal direktor LPP Peter Horvat.

V prestolnici so avtobuse na metan prvič dobili pred štirimi leti, vozila pa so do okolja bolj prijazna. Emisije, ki jih ti avtobusi spuščajo v zrak, so bistveno nižje od starejših dizelskih avtobusov. So tudi tišji in bolj udobni za vožnjo, stroški goriva pa so do 20 odstotkov nižji, je dodal Horvat.

Vsi novi avtobusi imajo klimatske naprave, tako da v zdajšnjem voznem parku LPP po Horvatovih besedah ostaja le še okoli deset avtobusov od 215, ki so brez klimatskih naprav.

Trenutna povprečna starost ljubljanskih mestnih avtobusov je 10,5 leta. Ko bodo vozni park v celoti zamenjali, se bo povprečna starost znižala na od sedem do osem let, najstarejši avtobusi pa bodo stari 15 let.

Metanbus nemškega proizvajalca MAN ima 150 potniških mest, od tega je 35 sedišč. Opremljen je z močnejšo klimatsko napravo, kamerami, ima ločen vozniški prostor od potniškega, prostor za invalide, otroške vozičke in posebne sedeže za nosečnice.

LPP z nakupom novih avtobusov zamenjuje stare in dodaja nove proge v sosednje občine, je povedal župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković.

Mestna občina iz proračuna sicer za javni prevoz letno nameni deset milijonov evrov, število potnikov pa se ob nizkih cenah vsako leto povečuje, je dejal ljubljanski župan.

Ne spreglejte