Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 4. 2020,
10.04

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

54

Natisni članek

virus smrtne žrtve Koronavirus Slovenija

Torek, 7. 4. 2020, 10.04

4 leta

Zadnji podatki: 36 mrtvih, potrdili še 35 novih okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

54

Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji 1.055 potrjenih okužb, včeraj je umrlo še šest oseb, do zdaj skupaj 36. V ponedeljek sta bila opravljena 1.202 nova testa na novi koronavirus, ugotovili pa so 35 novih okužb. Do zdaj so izvedli 29.455 testov, hospitaliziranih je bilo 111 ljudi, od tega 31 na intenzivni negi.

17:02

Na Brniku boeing z opremo

17:00

Sindikati ostro, vlada miri

16:23

Dobre novice iz Maribora

15:37

Zaščitne opreme je dovolj

14:43

V torek naj bi bilo najhuje

14:04

V Naklem okužen še nekdo

13:57

V Šmarju se okužba še širi

10:08

Ljutomer: še pet novih okužb

  • 17:28

    Opozicija poziva k rahljanju omejitev gibanja

    Opozicijski stranki Levica in SD sta danes znova pozvali k rahljanju omejitev gibanja. Ljudje se ukrepov večinoma držijo in želijo zaščititi zdravje sebe, svojih družin in drugih, so poudarili v SD. "Upamo, da bo vlada začela delati korake nazaj," je poudaril poslanec Levice Matej T. Vatovec.

    V SD so prepričani, da ljudje večinoma držijo omejitev, s katerimi se zmanjšuje tveganje prenosa okužb novega koronavirusa. "Vse kaže, da državljanke in državljani Republike Slovenije ravnajo disciplinirano in samozaščitno, da zavarujejo zdravje sebe, svojih družin in drugih," so poudarili v sporočilu za javnost.

    Poudarjajo, da je prepoved gibanja zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča "nesmiselna, življenjska in pretirana". Zato predlagajo, da vlada prepoved gibanja med občinami prekliče, piše STA.

  • 17:02

    Na Brniku boeing z opremo

    Na ljubljanskem letališču je danes pristalo prvo širokotrupno letalo iz Kitajske z medicinsko opremo za Slovenijo, poroča Slovenski letalski portal Sierra5. Po poročanju portala 24ur gre za zasebno naročilo.

    Po navedbah letalskega portala je boeing 777-300 ruske letalske družbe Nordwind Airlines prepeljal 40 ton medicinske opreme, največ zaščitnih obraznih mask. "Potniško letalo je bilo do zadnjega kotička napolnjeno z opremo, na 461 sedežih naj bi bilo nekaj več kot 820 škatel s trislojnimi zaščitnimi maskami," so zapisali.

  • 17:00

    Sindikati ostro, vlada miri

    V sindikatih javnega sektorja in zdravstva so ostro obsodili priporočilo ministrstva za zdravje z začetka meseca, naj zdravstveni domovi zadržijo izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah, in opozorili, da neizplačilo pomeni kršitev kolektivne pogodbe. Na ministrstvu odgovarjajo, da gre zgolj za predlog in da bodo izplačila omogočena za nazaj, piše STA.

  • 16:23

    Dobre novice iz Maribora

    Spodbudne informacije prihajajo iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, kjer se število bolnikov z boleznijo covid-19 zmanjšuje. V ponedeljek je bilo pri njih hospitaliziranih 27 bolnikov z okužbo z novim koronavirusom, štirje manj kot dan prej. V enoti za intenzivno zdravljenje jih je še vedno deset, o novih smrtnih žrtvah ne poročajo. Prvi in doslej edini smrti zaradi novega koronavirusa so bili priča prejšnji teden, piše STA.

  • 16:12

    V mariborskem Domu Danice Vogrinec ne beležijo dodatnih okužb

    V mariborskem Domu Danice Vogrinec, kjer so pretekli konec tedna odkrili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, po nadaljnjih testiranjih ne beležijo novih primerov bolezni. Okužena je le ena od zaposlenih v tem domu za starejše, medtem ko med stanovalci po besedah direktorja Marka Slaviča še vedno niso odkrili nobene okužbe, piše STA.

  • 15:37

    Zaščitne opreme je dovolj

    V državi je trenutno dovolj zaščitne opreme za sprotne potrebe, še vedno pa nimamo večje zaloge, ki bi zadostovala za daljše obdobje, je za STA ocenil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. V prihodnjih dneh naj bi bile sicer nove dobave, ki bi lahko povečale obstoječe zaloge.

    Šestan se v zvezi s prihodnjimi dobavami sicer ni spuščal v podrobnosti, je pa omenil, da civilna zaščita že pripravlja prostor v skladišču v Ljubljani.

    Kot je povedal poveljnik republiške civilne zaščite, trenutno ni nobene ranljive skupine, ki bi potrebovala zaščitno opremo, a je brez nje. Priznal pa je, da tudi po petkovi pošiljki zaščitne opreme, ki je bila večja od prejšnjih dveh, za zdaj še vedno ne morejo zagotoviti, da bi lahko vsakemu državljanu dali v roke zaščitno masko, kot so verjetno številni pričakovali. "Morda bomo prišli tudi do tega, ampak še kak dan ne," je dodal, piše STA.

  • 14:49

    Do 20 odstotkov otrok z boleznijo covid-19 v ZDA potrebuje hospitalizacijo

    Do 20 odstotkov otrok v ZDA, ki so okuženi z novim koronavirusom, potrebuje zdravljenje v bolnišnici, kažejo podatki prve poglobljene analize ameriške vlade o bolezni covid-19 pri najmlajših bolnikih. Ugotavljajo tudi, da imajo otroci do 18. leta starosti drugačne oziroma blažje simptome bolezni, piše STA.

  • 14:45

    Le nekaj družin k sebi vzelo sorodnike iz domov za starejše

    V zadnjih dnevih je le nekaj družin k sebi vzelo svojce iz domov za starejše. Po podatkih ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja je bilo takih primerov manj kot deset. Starejši se namreč ne bodo mogli vrniti v domove do konca epidemije koronavirusa, saj gre za najranljivejšo starostno skupino, STA.

     

  • 14:43

    V torek naj bi bilo najhuje

    V Veliki Britaniji bi lahko zaradi bolezni covid-19 v prvem valu pandemije umrlo do 66 tisoč ljudi, kar je največ v Evropi, je razvidno iz danes objavljene raziskave ameriškega Inštituta za zdravstveno meroslovje in ocenjevanje (IHME). V Evropi naj bi po njihovih ocenah življenje izgubilo 151.680 oseb, okuženih z novim koronavirusom.

    Model za Slovenijo napoveduje, da bodo do začetka avgusta za boleznijo covid-19 umrli 104 ljudje. Vrhunec epidemije, ko bodo zmogljivosti v bolnišnicah najbolj zapolnjene, naj bi dosegli prihodnji torek. Takrat naj bi bilo hospitaliziranih 158 ljudi, 38 bi jih bilo na intenzivni negi. Po njihovih podatkih tako ne bodo zapolnjene vse kapacitete. Nato naj bi se razmere malo umirile in znova zaostrile okoli 19. aprila, ko naj bi dosegli vrhunec po številu mrtvih. Po tem datumu pa napovedujejo stalen upad. Glede na napovedi naj bi se razmere umirile okoli 1. maja, piše STA.

  • 14:04

    V Naklem okužen še nekdo

    V domu starejših občanov v Naklem je že kazalo, da so uspešno preprečili širitev okužb z novim koronavirusom. Vendar so 12 dni po prvi okužbi stanovalca zdaj ugotovili okužbo še drugega stanovalca. Ta je bil sicer v izolaciji, zato ocenjujejo, da ni nevarnosti, da bi se lahko okužili tudi ostali oskrbovanci, piše STA.

  • 13:57

    V Šmarju se okužba še širi

    V šmarskem domu upokojencev je število okuženih stanovalcev in zaposlenih z novim koronavirusom v ponedeljek poraslo na 131, kar je 12 več kot v nedeljo. Kljub preventivnim ukrepom se okužba tako še naprej širi. Stanje večine okuženih je kljub številnim pridruženim obolenjem stabilno, trije stanovalci pa so se že vrnili iz celjske bolnišnice.

    Kot je danes sporočila direktorica doma Gordana Drimel, bodo 31 stanovalcem, ki ne kažejo več znakov okužbe, v treh dneh odvzeti ponovni brisi. Prav tako se v delovni proces vrača prva okužena oseba med zaposlenimi, piše STA.

    Za zdravstveno stanje stanovalcev doma skrbi zdravniška ekipa Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah in osebno ali prek telefona specialisti iz celjske bolnišnice. V delovni proces so se v pomoč zaposlenim pridružili tudi zdravstveni delavci regionalnih zdravstvenih zavodov, prostovoljci, študenti in šmarska civilna zaščita.

    Svojce stanovalcev po zagotovilih Drimlove redno obveščajo o stanju njihovih bližnjih. Prav tako se dnevno vzpostavljajo komunikacijske poti, da se stanovalci lahko pogovarjajo preko video in klicnih pogovorov.

    V šmarski občini je bilo v ponedeljek z novim koronavirusom skupno sicer okuženih 143 oseb, kar je šest več kot dan prej, še piše STA.

  • 11:42

    V karanteni v Postojni trenutno 27 oseb

    Karanteno v postojnskem hotelu Epic je zapustila ena oseba, prišle pa so štiri nove, tako da imajo trenutno v karanteni 27 oseb, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Testa na oba v ponedeljek odvzeta brisa sta bila negativna.

    Tako sta bili do zdaj v postojnski karanteni potrjeni dve okužbi z novim koronavirusom.

    Konec tedna se bo sicer iztekla 14-dnevna karantena za prve osebe, ki so bile nameščene v Postojno po prihodu iz tujine, tako da Curk pričakuje, da se bo hotel Epic takrat precej izpraznil.

    Kar se tiče razmer v regiji, ki jo pokriva regijski štab civilne zaščite za Notranjsko, je Curk postregel s spodbudnimi podatki. Tako so po nekaterih občinah vsa gospodinjstva prejela zaščitne maske. Prebivalci so optimisti in si želijo postopnega "odprtja" gospodarstva, da bodo šli nazaj na delo.

    Odkar so postavili fizične prepreke, prav tako ne beležijo več prehodov italijanskih državljanov prek gozdnih poti čez mejo.

    Je pa Curk opozoril, da nekateri še vedno ne upoštevajo prepovedi kurjenja v naravi. Ob trenutnih ukrepih je že tako težko gasiti požare, kršitelji pa bi se morali zavedati, da s svojim početjem "ogrožajo ne samo požarno varnost, ampak tudi vse tiste, ki sodelujejo pri gašenju". (STA)

  • 10:08

    Ljutomer: še pet novih okužb

    V ponedeljek so v domu starejših občanov Ljutomer DSO zaradi suma okužbe z novim koronavirusom testirali 15 ljudi, pozitivnih je bilo pet. Skupno število okuženih v DSO je 49, od tega 44 stanovalcev in pet zaposlenih. Z občine pa so zjutraj poslali sporočilo, da računajo na pomoč, ki jim jo je v ponedeljek obljubil minister Janez Cigler Kralj.

    Dom starejših občanov Ljutomer | Foto: STA , Foto: STA ,

    Trije, pri katerih je bil test pozitiven, so bili testirani že drugič in so bili ob prvem brisu negativni, dva pozitivna pa izhajata iz prvih krogov stikov. Pozitiven je tudi en zaposleni.

    Občina je v skrbi za zaščito občanov ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ciglerja Kralja seznanila s težavami, minister pa jim je, kot so spomnili v sporočilu, zaradi izjemne obremenjenosti in bojazni pred izgorelostjo obljubil pomoč pri zagotovitvi zdravstvenega kadra za potrebe DSO iz Pomurja ali od drugod. Prav tako pri preskrbi z zaščitno opremo, maskami in oblekami za zaposlene v ljutomerskem zdravstvenem domu, saj brez nje ne morejo varno skrbeti za občane.

    Minister je napovedal tudi strokovno podporo ter podporo s hrano tistim zaposlenim v DSO in zdravstvenem domu, ki se po delu ne vračajo domov, ampak začasno bivajo drugod, da ne bi okužili družinskih članov.

    Podprli naj bi tudi lokalne ponudnike hrane in prenočišč, ki pomagajo ljutomerskemu DSO, a tudi sami potrebujejo podporo pri zaščitni opremi, varnem prevozu in drugih nalogah.

    Na občini so še zapisali, da so na sestanku opozorili na tveganje zaradi možnosti širitve okužbe, ker hrano iz DSO vozijo v Bioterme Mala Nedelja, kjer je 16 varovancev doma, vendar so stroka in minister pojasnili, da je tako v redu.

    Ministru pa so znova zagotovili, da so skupaj s civilno zaščito na razpolago za reševanje krize ter da sproti obravnavajo in sprejemajo potrebne ukrepe. (STA)

  • 10:05

    V ponedeljek aktiviranih 5.705 pripadnikov sil za zaščito in reševanje

    Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V ponedeljek je bilo na vseh ravneh angažiranih najmanj 5.705 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS. (STA)

Vlada bi lahko prve omejitve, uvedene za zajezitev širjenja novega koronavirusa, sprostila že po velikonočnem ponedeljku, je na dopoldanski tiskovni konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Kdaj bomo v Sloveniji dosegli vrhunec epidemije. Novinar: Domen Anderle/Video: Planet.


Tudi v času velike noči se moramo držati ukrepov

Kot je še dejal vladni govorec, nekatere evropske države že napovedujejo postopno vračanje življenja v običajne tirnice. Gre za države, kot sta Danska in Avstrija, ki sta ukrepe sprejeli pravočasno. Ti so bili strogi, ljudje pa so se jih držali. Le tako jim je uspelo obrniti krivuljo rasti okužb navzdol.

"Pomembno je, da se ukrepov držimo tudi v času velike noči. Naj bo ta velika noč nov začetek. Začetek vrnitve zdravja v deželo, padanja krivulje okuženih. Zdržimo z ukrepi, da bomo lahko v tednu, ki sledi, naredili načrt za postopno sproščanje ukrepov," je še poudaril Kacin.

Govor predsednice ZSSS Lidije Jerkič


Do zdaj umrlo 36 ljudi

Sicer pa imamo v Sloveniji uradno potrjenih 1.055 okužb s koronavirusom, kar je 35 več kot po zadnjih podatkih. Umrlo je še šest ljudi, s čimer se je število žrtev bolezni covid-19 povzpelo na 36.

Med zdravstvenimi delavci in sodelavci so ugotovili skupaj 189 okužb, med oskrbovanci domov za starejše pa 219. V ponedeljek so iz bolnišnice odpustili 13 bolnikov, ki bolnišničnega zdravljenja niso več potrebovali, skupaj pa je takih 115, piše STA.

Današnji podatki bolnišnic sicer kažejo, da je v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana skupno število hospitaliziranih bolnikov 52. V enoti intenzivne terapije je 13 bolnikov, eden od teh je na oddelku ginekološke klinike, priključen na aparat, ki nadomešča delovanje pljuč, so navedli na Twitterju.

Letošnji velikonočni prazniki v znamenju samoizolacije in karantene. Novinarka: Helena Vrbnjak/Video: Planet.


Kacin: Upamo, da se bo krivulja obrnila navzdol 

"V Slovenijo je prišel novi koronavirus nekoliko pozneje kot v druge evropske države. Po številu okuženih na prebivalca smo na sredini držav EU. Naša krivulja rasti je na občutljivi meji, ko se lahko obrne navzgor ali navzdol. Vsi upamo in si prizadevamo, da bi se obrnila navzdol. Vsi si želimo, da število novih okužb zmanjšamo oziroma da novih okužb ne bi bilo več. Ukrepov se držimo in smo na dobri poti, da nam uspe," je še povedal Kacin. 

Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je spregovoril o protikoronapaketu.


Dober javni zdravstveni sistem

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je ob svetovnem dnevu zdravja dejal, da pri spopadanju s to novo pandemijo ugotavljamo velike razpoke in pomanjkljivosti v zdravstvenih sistemih, ki smo jim morda do pred kratkim še zavidali. 

"Na drugi strani smo lahko na neki način zadovoljni, da smo v Sloveniji vztrajali pri zdravstvenem sistemu, ki temelji na javnem zdravju, ki je namenjen množicam in se je izkazal v tem primeru kot tisti, ki le lahko zagotavlja tudi v težkih situacijah osnovne potrebe na zdravstvenem področju.

Z ukrepi, ki smo jih sprejemali, smo dosegli dobre rezultate, s katerimi se primerjamo z najboljšimi, pa čeprav smo vedno v veliki meri kritični tudi do našega zdravstvenega sistema. 

Naših težav še zdaleč ni konec. Verjamem, da bomo uspešno premagali vse izzive, s katerimi se tudi danes spopadamo na bolj učinkovit način kot številne druge države. Tu veljajo vsi, vsi vi, ki spoštujete ukrepe, in vsi mi, ki delamo in delajo, da ne bi bile posledice okužbe s koronavirusom prehude." Pri tem se je Gantar zahvalil vsem zdravstvenim delavcem. 

Ne spreglejte