Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 10. 2015,
15.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NSi SDS desnica volitve Aleš Hojs Janez Janša Janez Janša Dimitrij Rupel Peter Jambrek Ljudmila Novak Gregor Virant Aleš Primc

Četrtek, 8. 10. 2015, 15.27

8 let

Ljudmila Novak: Janšev medijski projekt je odskočna deska za novo Hojsovo stranko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Rožljajo z ustanavljanjem novih strank, ki naj bi bile bolj 'prave', predvsem pa bolj pokorne." Tako se je predsednica NSi Ljudmila Novak odzvala na ostre kritike Aleša Hojsa, ki vztraja v NSi.

Novakova je komentirala navedbe Hojsa v našem članku, v katerem je NSi primerjal z razpadlo Državljansko listo Gregorja Viranta, ni pa izključil niti sodelovanja pri ustanovitvi nove desne stranke.

"Gre za izrazito poudarjanje ekonomskih liberalnih stališč, kar je dobro, zelo malo pa slišim govoriti o osnovnih krščansko-demokratskih prvinah. Za družino se zavzama Aleš Primc in še kdo. Od predstavnikov NSi o tem nisem veliko slišal," nam je dejal Hojs.

Zakaj svoboden človek Hojs vztraja v NSi? "Aleš Hojs je svoboden človek, vendar bi bilo etično, da bi prestopil v drugo stranko, če se ne strinja z načinom vodenja in delovanja NSi," pravi Novakova, ki je spomnila na Hojsovo zavrnitev sodelovanja v vladi v senci NSi in poznejše sodelovanje v konkurenčnem strokovnem svetu SDS.

Spori med ožjim vodstvom NSi in Hojsom so se sicer stopnjevali do lanskega kongresa, ki je bil v znamenju ostrega boja med takratnim podpredsednikom stranke in Novakovo. Ta je slavila s slabimi 73 odstotki glasov.

Novi mediji - novi podvigi "Prišel bo čas, ko se bo moral odločiti, katera stranka je zanj prava. Njegove dozdajšnje poteze in izjave pa kažejo, da mu z novimi mediji pripravljajo podlago za nove podvige. V NSi bomo nadaljevali začrtano politiko krščanske demokracije, ki ima odgovore za potrebe državljanov in razume izzive današnjega časa, predvsem pa želi delati za skupno dobro Slovenije," pravi predsednica NSi.

S to izjavo Novakova cilja na Hojsovo članstvo v upravnem odboru nove medijske hiše NOVATV24.si, katere pobudnik je tudi predsednik SDS Janez Janša.

Prave in pokorne stranke Novakova je prepričana, da je NSi trn v peti vsem, ki želijo oslabiti stranko, si jo pokoriti oziroma osvojiti njeno volilno bazo. "Ker jim to ne uspeva, pa rožljajo z ustanavljanjem novih strank, ki naj bi bile bolj 'prave', predvsem pa bolj pokorne."

Predsednica Nove Slovenije opozarja še na pogoste poskuse "uničenja močne krščansko-demokratske stranke" v kratki slovenski strankarski zgodovini.

"Izkušnje so nas okrepile in izučile, zato se takšnega rožljanja ne bojimo. Od krščanskih demokratov pa pričakujem, da ravnajo pošteno, odgovorno in v duhu vrednot, ki so temelj krščanske politike. Vsak sam si mora nastaviti ogledalo in si odgovoriti na vprašanje, ali živi in deluje v tem duhu."

Hojs spodbuja prepire na desnici Na Hojsove izjave v našem članku se je odzval tudi večkratni zunanji minister Dimitrij Rupel, a je bil njegov komentar zelo kratek: "Špekulacije gospoda Hojsa so nenavadne. Služijo špetiru na desni sredini (SDS proti NSi) pa tudi v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki jo Hojs vodi, jaz pa sem član predsedstva (za zdaj)." Tako je Rupel nakazal morebitni izstop iz VSO.

Rupel, ki je nedavno izstopil tudi iz SDS, je bil v zadnjih tednih med intelektualci na desni sredini, ki so pozivali k spremembam v tem delu političnega prostora. Bil je tudi med podpisniki pisma, ki so pozvali k veliki koaliciji med SMC in SDS.

Hojsa smo v omenjenem članku prosili za komentar dogajanja na desnici, tudi izjav nekdanjega ustavnega sodnika, predsednika Zbora za republiko in notranjega ministra v vladi Andreja Bajuka Petra Jambreka v intervjuju za Reporter.

Ta je o Janši dejal, da je cesar nag, da je zdajšnje vodstvo SDS zagotovilo za zmago levice in da Slovenija potrebuje stranko modernega desnega centra. Katera izjava je razburila Rupla?

"Vedno pravim, da naj tisti, ki veliko vedo o tem, kaj je treba narediti, to tudi naredijo. Če Rupel in Jambrek menita, da je treba narediti alternativo na sredini ali na desnici, naj jo ustvarita. Naj se zberejo, ustanovijo stranko, gredo na volitve in bomo videli, koliko so vredni oziroma naj se stehtajo," nam je dejal Hojs.

Ne spreglejte