Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 12. 2020,
12.27

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

94

Natisni članek

Slovenija škoda potres

Torek, 29. 12. 2020, 12.27

3 leta, 3 mesece

Močan potres stresel Slovenijo. Krška nuklearka ustavljena. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

94

Uprava za zaščito in reševanje o večji škodi po današnjem močnem potresu z epicentrom na Hrvaškem ne poroča. Regijske izpostave še zbirajo podatke, prejeli so precej klicev občanov. Največ manjše škode je bilo po doslej zbranih informacijah na območju Posavja, nekaj je je tudi na območju Podravja in celjske regije. Nuklearna elektrarna Krško (Nek), ki se je po potresu samodejno zaustavila, za nekaj časa so prekinili tudi sejo v državnem zboru.

Središče potresa z magnitudo 6,2 po Richterjevi lestvici je bilo 46 kilometrov jugovzhodno od Zagreba. Po doslej zbranih podatkih so potres čutili prebivalci celotne države, najbolj pa v regijah na meji s Hrvaško. Ob tem ocenjujejo, da intenziteta potresa v naši državi ni presegla pete stopnje po evropski potresni lestvici, navaja STA.

Škoda na fasadah, cerkvenih zvonikih in dimnikih

Kot je sporočil premier Janez Janša, potres po dosedanjih podatkih ni povzročil večje škode, beležimo pa v Sloveniji več poškodb na fasadah zgradb, cerkvenih zvonikih in dimnikih stanovanjskih hiš. 

Ob potresu odpadel omet in razpokale stene v predsedniški palači

Posledice današnjega potresa so vidne tudi v predsedniški palači, med drugim je ponekod popadal omet, razpokale so stene, so za STA navedli v uradu predsednika republike. Predsednik republike Borut Pahor je fotografiji odpadlega ometa v prostorih stavbe objavil na Instagramu in dopisal, da je palača potres preživela.

"Predsedniška palača, ki je stara 122 let in je prestala rušilni potres leta 1895. Danes. Preživela," je na Instagramu zapisal Pahor. Objavljeni fotografiji pa prikazujeta odpadle kose ometa, ki ležijo na tleh na hodniku oziroma v pisarni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Kot je povedala vodja brežiške izpostave Zdenka Močnik, je bil potres na njihovem območju razmeroma močan, zato so že stopili v stik s predstavniki občinskih civilnih zaščit. Za zdaj večje škode niso zabeležili, a je bilo rahlo poškodovanih kar nekaj dimnikov, streh in zidov na posameznih objektih, poroča STA.

"Nikjer ni tako hudo, da bi morali koga izseliti"

Kar nekaj klicev so prejeli iz Kostanjevice, kjer gre za starejše mestno jedro, zagotovo pa bodo ljudje čez dan še zaznali kakšno manjšo škodo. Gasilci društev iz Kostanjevce, Prekope in Senovega ter poklicna gasilska enota v Krškem so sicer na terenu, o manjši škodi javljajo tudi z Bizeljskega. "Klici se vrstijo, zdaj ko so ljudje malo pogledali okoli svojih nepremičnin, vendar nikjer ni tako hudo, da bi morali koga izseliti. Je pa bilo kar nekaj strahu, saj nas je pošteno streslo," je še dodala Močnikova.

Po do sedaj zbranih podatkih večje škode ni bilo niti na Celjskem, so pa zaznali poškodbe posameznih cerkvenih objektov, dimnikov, streh, pročelja fasad in starejših objektov, kjer je prišlo do posameznih razpok in odpada ometa. V Slovenskih Konjicah je prišlo do poškodbe dimnika v podjetju Konus, v Radečah se je sprožil manjši zemeljski plaz, ki pa ne ogroža objektov ali ljudi. V Braslovčah in Taboru je za kratek čas izpadla mobilna telefonija. Tudi iz Dobja poročajo o nekaj porušenih dimnikih in poškodbah na strehah, gasilske enote so trenutno aktivirane v občinah Dobje, Slovenske Konjice, Celje, Šentjur in Šmarje pri Jelšah, navaja STA.

Na mariborskem območju izpad elektrike in telekomunikacijskih povezav

Na mariborskem območju je ponekod zaradi potresa prišlo do izpada elektrike in telekomunikacijskih povezav. V Slovenski Bistrici je dogodek povzročil poškodbe na nekaterih starejših objektih, v Šentilju pa so popokale stene gasilskega doma ter na nekaterih drugih stavbah. Tudi v Rušah je odpadlo nekaj strešnikov in ometa, navaja STA.

Na eni od ljubljanskih zgradb se je sesul dimnik. Foto: J. Kralj | Foto: Na eni od ljubljanskih zgradb se je sesul dimnik. Foto: J. Kralj

Iz ministrstva za javno upravo so sporočili, da so zaradi posledic potresa prekinili delovanje upravnih enot Ptuj in Maribor, obe pa bosta od srede ponovno nemoteno poslovali. Na starejši stavbi ptujske upravne enote je po njihovih navedbah prišlo do pokanja sten in padanja ometa, zato so bili uslužbenci napoteni domov, poškodovan ni nihče. Stavbo iz leta 1900 so pregledali predstavniki gradbene stroke, ki so ugotovili, da nastale poškodbe ne predstavljajo tveganja za varno delo javnih uslužbencev. Bo pa potrebna sanacije stavbe, za katero bodo na direktoratu za stvarno premoženje takoj pričeli pripravljati načrt. V postopku bodo sodelovali tudi z Mestno občino Ptuj, so napovedali na ministrstvu.

Na mariborski upravni enoti pa so po potresu ostali brez elektrike, uslužbence so evakuirali, poškodovanih prav tako ni. Odpovedali so jim vsi informacijski sistemi, stanje so pregledali informatiki mariborske mestne občine in ob pomoči informatikov ministrstva za javno upravo odpravili napake v delovanju informacijskih sistemov, so še navedli na ministrstvu.

Kot so sporočili iz Elektra Maribor, je potres povzročil nekaj prekinitev oskrbe z električno energijo. Zaradi delovanja občutljive transformatorske zaščite je prišlo do samodejnega izklopa desetih transformatorskih postaj s skupaj 1914 uporabniki, večinoma na območju Melja. Njihovi delavci so poskrbeli za to, da je bila oskrba z električno energijo ponovno vzpostavljena v najkrajšem možnem času.

Župan občine Sveta Trojica David Klobasa je na Facebooku sporočil, da je škodo utrpela tudi tamkajšnja cerkev, zato pričakuje, da odgovorni prepoznajo pomembnost kulturnih spomenikov in jim pomagajo sanirati nastalo škodo. Cerkev je bila sicer poškodovana že spomladi, ko je potres prizadel Zagreb, piše STA.

Cerkev Svete Trojice je ponovno precej poškodovana od današnjega potresa. Pričakujem in prosim, da odločevalci prepoznajo pomembnost kulturnih spomenikov in nam pomagajo sanirati nastalo škodo. David Klobasa

Posted by David Klobasa on Tuesday, 29 December 2020

Škoda je nastala tudi v državnem zboru, kjer sta nastali spodnji fotografiji, ki sta ju objavila poslanca SDS Dejan Kaloh in Jure Ferjan.

V UKC Ljubljana medtem pravijo, da niso odkrili nikakršnih poškodb na infrastrukturi.

Posledice potresa v Petrinji
Novice Potres na Hrvaškem, umrlo sedem ljudi, med njimi otrok #video

Krška nuklearka se je samodejno zaustavila

Nuklearna elektrarna Krško (Nek), ki se je po potresu samodejno zaustavila, je v varnem stanju zaustavitve. Po prvem pregledu kaže, da ni utrpela posledic, je na Twitterju zapisal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. V elektrarni sedaj opravljajo sistematičen pregled njenih sistemov in opreme, v 24 urah pa bodo načrtovali ponoven zagon, navaja STA.

Predsednik uprave Neka Stane Rožman je v izjavi, ki so jo posredovali iz Neka, ocenil, da "letošnje leto ostaja pestro vse do konca". Ob današnjem potresu je bila jedrska elektrarna samodejno zaustavljena, saj je bil potresni sunek dovolj močan, da je prišlo do ustrezne motnje, ki je pripeljala do zaustavitve elektrarne. "Ta je v varnem stanju brez vsakršnih posledic za okolje, vsi sistemi delujejo normalno. Opravili bomo sistematičen pregled opreme in sistemov in ponovni zagon načrtovali v roku 24 ur," je dodal po pisanju STA.

Vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan Leon Cizelj pa je na Twitterju ocenil, da je bilo tokratno tresenje še globoko v območju normalnega delovanja. Projektni pospešek tal "v Krškem je bil med med 0,02 in 0,05g, normalno obratovanje predvideno do 0,15g," je navedel.

V nuklearki imajo za primer morebitnih naravnih in drugih nesreč sicer pripravljene različne in natančne protokole, objekti in sistemi elektrarne pa so konstrukcijsko zasnovani tako, da zagotavljajo integriteto primarnega hladilnega kroga, zadrževalnega hrama in vseh varnostnih sistemov tudi med in po potresih. Po zagotovilih pristojnih potresna odpornost Neka presega obremenitve, ki izhajajo iz dosedanjih potresov v regiji, in bistveno presegajo zahteve, ki veljajo za klasične zgradbe, še piše STA.

Uprava za jedrsko varnost po današnjem potresu sodeluje z osebjem Nuklearne elektrarne Krško (Nek), ki se je samodejno zaustavila. Glede na rezultate pregledov s strani zaposlenih bodo najkasneje v sredo izvedli izredno inšpekcijo v elektrarni, po nadaljnjih analizah dogodka bo sledil še podrobnejši inšpekcijski pregled, so pojasnili za STA.

Kljub nenačrtovani zaustavitvi Nek pri oskrbi z električno energijo ni pričakovati težav. Holding Slovenske elektrarne (HSE), ki je največji proizvajalec električne energije v državi, namreč nemoteno nadaljuje s proizvodnjo in nudi vse sistemske storitve.

Kako so potres čutili poslanci v državnem zboru

Močan potres je zamajal tudi stavbo slovenskega parlamenta. Predsednik DZ Igor Zorčič je za več kot pol ure prekinil izredno zasedanje DZ. Nekateri, med njimi v skladu z varnostnim protokolom tudi Zorčič, so stavbo po potresnem sunku začasno zapustili. Pristojni v DZ pregledujejo morebitno nastalo škodo v stavbi, so za STA pojasnili v službi za odnose z javnostmi.

Kot je v izjavi novinarjem v DZ dogajanje pojasnil predsednik DZ, je občutil potres, čeprav "je treba priznati, da se nam v politiki vedno tresejo tla pod nogami". "A v enem trenutku sem se odločil, da je to že preveč. Nenazadnje so me tudi opozorili, da se je stena za mano začela nekoliko majati, in sem rekel, da gremo vsi ven," je pojasnil. Varnostniki so ga v skladu z varnostnim protokolom pospremili iz stavbe. V primeru morebitnih hujših posledic ob naravni nesreči pa je Zorčič spomnil na nove določbe poslovnika DZ, ki omogočajo zasedanje parlamenta na daljavo. Po njegovem mnenju ni več ovir, da DZ kot ena najpomembnejših institucij v državi deluje v kakršnih koli razmerah.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je bil med potresnim sunkom v parlamentarni dvorani, tik pred predsednikom DZ. V izjavi novinarjem je priznal, da je bil ob potresnem sunku v šoku in je bila prva misel, kako čim prej zapustiti veliko dvorano. Kot je opisal dogajanje, ki je razvidno tudi iz posnetkov seje DZ, se je obrnil k predsedniku in rekel: "Igor, potres." Zorčičevo odločitev za prekinitev seje je označil za pravilno.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi novinarjem izrazil podporo Hrvatom, ki so za božično-novoletne praznike dobili takšno tragedijo. "Če jim lahko kar koli pomagamo, jim moramo biti Slovenci na voljo," je dodal. V Sloveniji smo jo, kot pravi, danes dobro odnesli, ob čemer je tudi zadovoljen, da so Nuklearno elektrarno Krško po potresu preventivno ustavili. "Zdaj vidimo, da se včasih kregamo zaradi nepomembnih stvari," je ugotavljal Han. (STA)

Potres so čutili povsod na Balkanu, pa tudi v Nemčiji

Potres so čutili tudi v Srbiji, na Madžarskem, v Bosni in Hercegovini, Avstriji in celo Nemčiji. Najhuje je bilo na Hrvaškem, kjer iz kraja Petrinja prihajajo dramatični prizori.

Hrvaško streslo že včeraj

Hrvaško je sicer včeraj stresel drugi močan potres letos. Potres z magnitudo 5,2, ki je imel žarišče okoli 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba, ni zahteval žrtev, povzročil pa je gmotno škodo na območju Siska in Petrinje. Potres je bilo mogoče čutiti po vsej Sloveniji, ni pa vplival na delovanje Nuklearne elektrarne Krško. EU je obljubila pomoč.

Potres Messina
Novice Katastrofa pri naših sosedih: potres, kot ga v Evropi še ni bilo
Zagreb potres
Novice Zagreb stresel močan potres, čutili smo ga tudi v Sloveniji #foto #video
Ne spreglejte