Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2014,
13.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

delo dom

Sreda, 1. 10. 2014, 13.52

8 let

Ljubljana med najboljšimi mesti za delo na daljavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Delo na daljavo je geografsko različno razširjeno in tudi različno prijetno. Podatki spletišča Nomadlist tako Ljubljano kot Beograd in Zagreb uvrščajo v sam vrh najboljših mest za delo na daljavo.

Ljubljana med najboljšimi, v družbi tudi Beograd in Zagreb Nomadlist je spletna skupnost, namenjena ljudem, ki želijo bolj fleksibilno delovno okolje – delati na daljavo. Za vrsto svetovnih mest, tako malih kot velikih, ta skupnost zbira in primerja ključne dejavnike, kot so povprečna hitrost internetnih povezav, mesečni stroški življenja, vremenske razmere in bližino (v kontekstu letalskega potovanja). Kar tri prestolnice nekdanje skupne države se na seznamu najboljših mest za delo na daljavo uvrščajo med prvih 14 na svetu.

Nizki stroški in hiter internet Medtem ko so klimatske razmere med tremi prestolnicami zelo podobne, se te bistveno razlikujejo v življenjskih stroških. To je bržkone razlog, da sta Zagreb in Beograd primernejša za opisano obliko dela. V Zagrebu je povprečen mesečni strošek življenja (torej domovanje in drugi, s tem povezani stroški) izračunan na 1.171 evrov, medtem ko v Beogradu komaj preseže tisočaka. Ljubljana je s 1.646 evri bistveno dražja in s tem manj privlačna.

Hrana in vreme sta močan dejavnik Globalno gledano tudi sicer na seznamu prednjačijo regije, kjer življenje ne stane veliko – Jugovzhodna Azija in Jugovzhodna Evropa. Mesta, kot so Bangkok, Chiang Mai, Riga, Hoi An in Phuket, so med najbolj popularnimi lokacijami za oddaljeno delo. K priljubljenosti azijskih dežel pa bržkone pripomore tudi precej toplejše vreme in čudovita kulinarična ponudba – oboje je dejavnik, ki lahko izdatno polepša naš vsakdan in s tem tudi dvigne produktivnost.

Svetovne prestolnice na samem koncu Nomadlist pa poleg omenjenih podatkov beleži tudi druge posebnosti mest, na primer kako varna so ter kako prijazna so recimo do istospolno usmerjenih. Kombinacija teh posebnosti z visokimi življenjskim stroški pa mesta, kot so Sankt Peterburg, Dublin in Dubaj, uvrščajo na sam konec seznama najprimernejših lokacij za delo na daljavo.

Ne spreglejte