Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
28. 12. 2016,
15.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,25

6

Natisni članek

novo leto silvestrovanje Ljubljana Koper Kranj Velenje

Sreda, 28. 12. 2016, 15.13

6 let, 6 mesecev

Veseli december

Ljubljana bo na silvestrovo lovila turistični rekord

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,25

6

Novo leto. Silvestrovanje. | Foto Bobo

Foto: Bobo

Ljubljana v veselem decembru podira lanske turistične rekorde. Na silvestrovo si na prireditvah v središču prestolnice obetajo več kot lanskih sto tisoč obiskovalcev. V Kranju, Kopru in Velenju na najdaljšo noč v letu pričakujejo po nekaj tisoč obiskovalcev.

Čeprav bodo mnogi Slovenci najdaljšo noč v letu preživeli v tujini - ena najbolj priljubljenih destinacij je Beograd, kjer letos pričakujejo okrog 20 tisoč Slovencev -, jih bo verjetno veliko ostalo tudi v domačih krajih. Vsaj tako je pokazala naša anketa na družbenem omrežju Facebook, v kateri je tri četrtine sodelujočih označilo, da ostajajo doma.

Turistični delavci, ki tako domače kot tuje turiste že ves december vabijo v središča največjih mest, pričakujejo lep obisk tudi na zadnjo noč v letu.

V pričakovanju rekordnega decembra

Turistična divizija ljubljanske občine Turizem Ljubljana letos pričakuje rekordni obisk. "Prenočitve za prvih 18 dni tega meseca kažejo 13,4 odstotka večjo zasedenost v primerjavi z istim obdobjem lani," pravijo in dodajajo, da je decembrske prireditve v prestolnici lani obiskalo okrog milijon ljudi.

Posledično so tudi njihove ocene za silvestrovo optimistične. Lani je v prestolnici novo leto praznovalo okrog sto tisoč ljudi, letos pa pričakujejo višjo številko.

Del programa preložili na zasebnika

Ljubljano bo letos veseli december stal okrog 210 tisoč evrov, prišteti pa je treba še stroške razsvetljave, katerih višine nam niso znali povedati, saj okrasitev za občino na podlagi koncesijske pogodbe izvede skrbnik javne razsvetljave. Tudi del glasbenega programa je občina preložila na zasebno podjetje, na Agencijo K. Ta je prevzela financiranje in organizacijo glasbenih prireditev na treh lokacijah v središču mesta. Kot nam je pojasnil direktor podjetja Matjaž Štigl, denar za financiranje prireditev zbirajo s sponzorstvi.

Ljubljanska občina bo za uvod v leto 2017 pripravila nekajminutni ognjemet, ki stane okrog tri tisočake (v primeru megle približno pol manj).  | Foto: Ana Kovač Ljubljanska občina bo za uvod v leto 2017 pripravila nekajminutni ognjemet, ki stane okrog tri tisočake (v primeru megle približno pol manj). Foto: Ana Kovač  


Preberite še:

Po Berlinu, Zürichu, Ankari: kje in kako varno silvestrovati?

Zakaj novoletna skakalna turneja poteka na nemških in avstrijskih skakalnicah?

Kako zelena je Ljubljana glede na preostale prestolnice EU?


V Mariboru se še da dobiti prenočišče za silvestrovo  

V Mariboru za okraševanje namenjajo okoli 70 tisoč evrov. Po mestu so postavili štiri smreke, ki so jih darovali občani, njihova postavitev in odstranitev smrek pa stane slabih devet tisočakov (torej zajetna dva tisočaka na smreko).

Lani je po podatkih lokalnega zavoda za turizem v štajerski prestolnici silvestrovalo 12 tisoč ljudi. "Glede na podatke o rezervacijah nočitvenih kapacitet v Mestni občini Maribor bo največji ponudnik v času praznikov predvidoma 100-odstotno zaseden, manjši ponudniki pa bodo predvidoma 50-odstotno zasedeni," pravijo na občini.

Kranj pričakuje štiri tisoč ljudi

Iz občine Celje nam o svojih načrtih glede silvestrovanja vse od prejšnjega tedna niso odgovorili, so pa bolj zgovorni v drugih večjih mestih.

V Kranju so za veseli december namenili 80 tisoč evrov, kar vključuje stroške programa, logistike, varnostne službe, okrasitve in promocije. Dogajanje so letos z dveh tednov raztegnili na ves mesec, pravi Manca Strugar z Zavoda za turizem in kulturo Kranj. Na silvestrovanju pričakujejo vsaj štiri tisoč obiskovalcev, kolikor jih je bilo tudi lani.

Kranj, v katerem je pomemben pečat pustil France Prešeren, je tudi v novoletnem času v znamenju pesnika. | Foto: Zavod za turizem in kulturo Kranj Kranj, v katerem je pomemben pečat pustil France Prešeren, je tudi v novoletnem času v znamenju pesnika. Foto: Zavod za turizem in kulturo Kranj

Koper z novim drsališčem

V Kopru si ne upajo napovedati, koliko ljudi bo silvestrovalo z njimi, število bo odvisno predvsem od vremena, pravi Andreja Čmaj Fakin iz Turistične organizacije Koper.

Za celoten decembrski program, ki zajema ves mesec dogodkov in prireditev, praznične sejme, postavitev drsališča - tega so letos prvič dodali v ponudbo - in silvestrovanje, so namenili približno 50 tisoč evrov. Deset tisoč evrov so dodali za novoletni ognjemet na prireditvenem prostoru ob morju, medtem ko je postavitev praznične razsvetljave zajeta v koncesijsko pogodbo, pravi Čmaj Fakinova.

Velenjčanom namesto ognjemeta igrala

V Velenju pričakujejo podobno udeležbo kot lani, ko je na Titovem trgu silvestrovalo okrog 2.500 obiskovalcev. Občina je za okrasitev, prireditve in drsališče namenila okrog 80 tisoč evrov. Ognjemetu so se odpovedali in denar namenili postavitvi otroških igral, pravi Maša Kočevar z občine.

Se še odločate, kje silvestrovati?

Tu si lahko ogledate, kaj pripravljajo v največjih mestih:

- Ljubljana: na štirih odrih bo nastopalo več skupin, od Modrijanov do Anike Horvat in skupine Elvis Jackson;

- Maribor: v novo leto bodo obiskovalce popeljali Tanja Žagar, Helena Blagne in skupina Čudežna polja;

- Celje: občina organizira novoletni koncert s skupino Rok'n'band;

- Kranj: nastopala bosta ansambel Joške v'n in Tomo Jurak;

- Koper:  nastopali bodo skupina Tequila, Tulio Furlanič in Marino Legovič;

- Velenje: silvestrovali bodo s skupino Mambo Kings. 

Ne spreglejte