Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 11. 2014,
15.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ljerka Bizilj

Ponedeljek, 24. 11. 2014, 15.36

7 let, 12 mesecev

Ljerka Bizilj nova direktorica Televizije Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je soglašal z imenovanjem Ljerke Bizilj za direktorico televizije. Andrej Šavko pa ni dobil podpore sveta za direktorja radia.

Biziljeva je potrebovala najmanj 15 svetniških glasov, prav toliko pa jih je tudi dobila. Proti njenemu imenovanju je bilo šest svetnikov. Nova direktorica bo štiriletni mandat nastopila takoj.

"Sedanje programske sheme nujno terjajo prenovo" Ljerka Bizilj je kot vizijo svojega vodenja Televizije Slovenija (TVS) navedla kakovostne in usklajene ter profilirane programe. Po njenih besedah zdajšnje programske sheme nujno terjajo prenovo. Izpostavila je pomen informativnega programa, ki ga ima za glavo javnega televizijskega servisa. Zavzela se je tudi za več lokalnih informacij.

Poudarila je tudi pomen posodobitve kulturno-umetniškega programa, ki ga je označila za srce TVS. Biziljeva pri tem programu pogreša več avtorskega pristopa, glede stroškov pa je dejala, da jih bo treba prevetriti in racionalizirati.

TVS se lahko pohvali z vrhunsko tehnologijo, ki pa je ne zna v celoti izkoristiti, je ocenila Biziljeva. Po njenih besedah ima TVS tudi vrhunske strokovnjake, ki pa so premalo motivirani. Dodala je, da bi bilo treba po zakoniti poti ukiniti uravnilovko, ki jo je uvedel zdajšnji plačni sistem.

Prispelo je šest kandidatur, poleg Biziljeve so jo oddali tudi Miša Molk, Vanja Vardjan in Zoran Medved Na razpis za direktorja TVS je prispelo šest kandidatur. Generalni direktor RTVS Marko Filli je ocenil, da je bila Biziljeva, do zdaj odgovorna urednica tretjega televizijskega programa, najboljša izbira med prijavljenimi. Poudaril je njene izkušnje, znanje in vizijo razvoja TVS, ki jo je Biziljeva priložila kandidaturi.

Filli je opozoril, da je Biziljeva urednikovala v težkih razmerah, kljub temu pa je dosegla dobre rezultate, vključno s povečanjem gledanosti. Po besedah generalnega direktorja RTVS je s tem nedvomno dokazala svoje znanje in iznajdljivost.

Razpis za položaj direktorja TVS se je iztekel 10. oktobra. RTVS je novega direktorja začel iskati po tistem, ko je dozdajšnji prvi mož televizije Janez Lombergar 18. septembra Filliju podal odstopno izjavo. Poleg Biziljeve so kandidature med šesterico oddali še trije znani televizijci: Miša Molk, Vanja Vardjan in Zoran Medved.

Šavko ne bo direktor radia Programski svet pa ni soglašal z imenovanjem Andreja Šavka za direktorja radia. Šavko bi potreboval najmanj 15 svetniških glasov, dobil pa jih je le 12. Filli je že napovedal nov razpis za direktorja Radia Slovenija.

O Šavku, ki je zdaj odgovorni urednik radijskih programov v koprskem regionalnem RTV centru, je programski svet odločal že 29. septembra in ni dal soglasja. Filli je Šavka ponudil v vnovično odločanje brez ponovitve razpisa, kar je danes zmotilo nekatere svetnike.

Filli je svojo odločitev utemeljil z dejstvom, da je programski svet RTVS prvič odločal o Šavku v nepopolni sestavi - v svetu namreč ni bilo predstavnikov zaposlenih. Po Fillijevih besedah gre v primeru Šavka zagotovo za izbiro, ki si je zaslužila vnovično odločanje v polni sestavi.

Na razpis za direktorja Radia Slovenija sta se poleg Šavka prijavila še odgovorna urednika drugega in tretjega radijskega programa, Mirko Štular in Matej Venier. Filli ni skrival razočaranja, ko programski svet tudi tokrat ni izglasoval soglasja k imenovanju Šavka.

Ne spreglejte