Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2018,
17.41

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Natisni članek

levica minimalna plača

Sreda, 21. 2. 2018, 17.41

6 let, 2 meseca

Levica za izločitev vseh dodatkov iz minimalne plače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

1

Levica stranka | Foto STA

Foto: STA

Poslanska skupina Levica je danes vložila predlog novele zakona o minimalni plači, s katerim želijo iz minimalne plače izločiti vse dodatke. Sprejem zakona po njihovem mnenju narekujejo načeli socialne pravičnosti in enakovredne obravnave vseh delavcev in tudi življenjske razmere najslabše plačanih, so sporočili.

Poteza je del kampanje Blaginja za vse, ne le za peščico, ki so jo v stranki začeli januarja. Kot so zapisali, so tokratnemu predlogu naklonjenost izrazili številni poslanci. "Glede na to, da se je tik pred volitvami v državni zbor vrnila demokracija - nekateri poslanci so se v zadnjem času vsaj malo odlepili od navodil vodstev svojih strank - računamo na uspeh," so navedli.

Po besedah poslanca Levice Mihe Kordiša želijo vzpostaviti enakopravnejšo obravnavo vseh delavcev. "Znesek, določen kot minimalna plača, bi po našem predlogu pomenil izhodiščno plačo, tako da na primer ne prihajamo v položaj, kjer dobi delavec začetnik višji dodatek za delovno dobo kot nekdo, ki dela že 30 let, saj prejema prvi dodatek nad minimalno plačo, drugi pa dodatka ne dobi izplačanega, saj je prejemnik minimalne plače," je pojasnil.

Pri preteklih poskusih delno uspešni

Levica je v tem mandatu že večkrat poskušala izboljšati minimalno plačo, pri čemer je bila delno uspešna. Dosegli so izločitev dodatkov za nočno, praznično in nedeljsko delo. Kot so spomnili v Levici, so zahtevali tudi dvig minimalne plače na 700 evrov neto na mesec in po njihovih besedah jim je delno uspelo, saj se je minimalna plača letos "končno dvignila za več kot le drobiž".

Neuspešni pa so bili pri pobudi, da bi minimalna plača postala tudi minimalna osnovna plača. Prav tako ni bila uspešna pobuda za vnos formule, po kateri bi se minimalna plača vsako leto uskladila z minimalnimi življenjskimi stroški na način, da bi jih presegala za vsaj 20 odstotkov.

Ne spreglejte