Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 10. 2020,
11.50

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,17

12

Natisni članek

vera

Petek, 16. 10. 2020, 11.50

3 leta, 6 mesecev

Letos na pokopališčih ne bo javnih molitev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,17

12

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je na današnji novinarski konferenci pozval k doslednemu upoštevanju vladnih odlokov. Verski obredi bodo v rdečih statističnih regijah začasno odpovedani, v oranžnih regijah bodo potekali z upoštevanjem odloka o začasni splošni prepovedi zbiranja nad deset ljudi na javnih krajih. Zore je med drugim oznanil, da letos na pokopališčih ne bo javnih molitev. Sporočil je tudi, da je z novim koronavirusom trenutno okuženih pet duhovnikov, šest jih je v karanteni, en duhovnik pa je ponoči umrl. 

Hrvaška
Novice Na Hrvaškem s prek tisoč okužbami dosegli nov rekord

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore se je na današnji novinarski konferenci uvodoma dotaknil novih vladnih odlokov, s katerimi so določene rdeče in oranžne statistične regije, kjer so omejeni ali celo prepovedani verski obredi z navzočnostjo ljudi. "Zato vabim, da dosledno uresničujemo vse ukrepe za zaščito lastnega zdravja in zdravja bližnjih," je dejal Zore.

V rdečih regijah bo verouk potekal na daljavo

Kot je pojasnil, v župnijah, ki so v rdečih statističnih regijah, začasno odpovedujejo svete maše z verniki. "Vse lepo vabim, da v naslednjih tednih okrepijo molitev v družini in svojo vero ter se udeležijo osebnega obhajila, ki bo na voljo v župnijah," je dejal ob tem.

Poleg odpovedi maš bo v župnijah v rdečih regijah odpovedan tudi verouk. Ta bo do preklica potekal na daljavo. "Duhovnike in katehistinje prosim, da pripravijo ustrezno gradivo ter vzpostavijo stik s starši veroučencev. Starše pa lepo vabim, da si vzamete čas za svoje otroke in poskrbite za njihovo versko vzgojo. V teh časih vaših otrok ne bo nihče vzgajal v veri, če jim vi ne boste pomagali. Tudi molitev je del verske vzgoje otrok," je med drugim povedal Zore.

Nadškof metropolit Stanislav Zore se je na današnji novinarski konferenci zahvalil vsem, ki se borijo s koronavirusno epidemijo. "Posebna zahvala gre vladi in uradu vlade za komuniciranje, da lahko prek te tiskovne konference nagovorim katoličane, evangeličane, pravoslavne, binkoštnike, muslimane, drugače verne in neverne," je dejal. | Foto: STA , Nadškof metropolit Stanislav Zore se je na današnji novinarski konferenci zahvalil vsem, ki se borijo s koronavirusno epidemijo. "Posebna zahvala gre vladi in uradu vlade za komuniciranje, da lahko prek te tiskovne konference nagovorim katoličane, evangeličane, pravoslavne, binkoštnike, muslimane, drugače verne in neverne," je dejal. Foto: STA ,

V nadaljevanju je nato nadškof metropolit predstavil potek verskih obredov v oranžnih statističnih regijah. Katoličane, ki živijo na teh območjih, je povabil, da se svetih maš udeležijo v svojih župnijah. Te so od danes omejene na deset vernikov. "Zlasti ob koncih tedna bo to povzročilo veliko preglavic duhovnikom, ki bodo morali odločati, kdo se bo lahko udeležil maše in kdo ne. Zato duhovnike vabim, da v takšnih primerih omogočite vernikom prejem obhajila zunaj svete maše," je dodal.

Kot je pojasnil, bodo ljudje posebej opozorjeni, naj prihajajo na potrebni razdalji, kakor v trgovino, in ob strogem upoštevanju vseh previdnostnih ukrepov. "Moje srečevanje ljudi v zadnjih časih je bilo vedno znova potrditev zelo visoke stopnje discipline pri upoštevanju previdnostnih ukrepov," je dejal. Zato se ne bojijo, da bi ob mašah prihajalo do druženja. "Je pa pomembno, da ljudje ohranjajo stik z zakramenti, to je za kristjanovo vero bistvenega pomena," je poudaril.

Kot je še povedal Zore, bo verouk v župnijah, ki so v oranžnih statističnih regijah, od prvega do petega razreda potekal kot običajno, od šestega razreda pa na daljavo. Svete spovedi pa tudi lahko potekajo, če je prostor dovolj velik, da omogoča izvajanje previdnostnih ukrepov. Pokazalo se je, da je to mogoče tako rekoč v vseh župnijah, je dejal Zore. Prek spleta spoved ni mogoča. Če bodo oranžne regije prebarvane rdeče, bodo tudi tam maše pred verniki odpovedali, piše STA.

Pokopališče Žalec
Novice V katerih primerih lahko kljub omejitvam gremo v drugo regijo #video

Ob obiskih grobov pazite, da ne bo prihajalo do nepotrebnih druženj

Zore je med drugim povedal, da zaradi epidemije letos na pokopališčih ne bo javnih molitev in blagoslovov. Duhovniki jih bodo opravili brez navzočnosti vernikov. "Ob obisku grobov pa pazite, da ne bo prihajalo do nepotrebnega druženja in okužb. Varovanje zdravja je naša naloga in dolžnost," je poudaril.

Uradni vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci med drugim odgovoril tudi na novinarsko vprašanje, ki se je nanašalo na obisk grobov ob prihajajočem prazniku, ki ga obeležujemo 1. novembra. Kot je dejal, stroka in pristojni odsvetujejo obisk grobov. "Prav je, da se tudi državljani vprašajo, ali ni mogoče na kakšen drug način obeležiti in osvežiti spomin na pokojne in jim izreči spoštovanje. Prav fizična navzočnost na pokopališčih je odsvetovana, posebej za starejše, ki spadajo v ranljivo skupino," je med drugim še dejal. Več pa v posnetku zgoraj.


Kot je za konec še povedal, za zdaj še ni znano, koliko časa bodo trajali novi ukrepi in kakšne dodatne ukrepe bo država morala sprejeti v prihodnjih tednih. "Vem pa zagotovo, da smo vsak dan bliže koncu epidemije, zato je pomembno, da v svojih srcih ne izgubimo upanja in ljubezni," je poudaril.

Tomaž Vovko
Novice Nov rekord: v četrtek potrdili 834 okužb, umrli štirje ljudje #video
Ne spreglejte