Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 5. 2016,
11.17

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

terorizem

Četrtek, 26. 5. 2016, 11.17

7 let, 11 mesecev

Lani v EU preprečili 211 napadov teroristov

Poročilo Europola: Stopnja ogroženosti v Evropi izjemno visoka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
pariz, napad, policija, policaj | Foto Reuters

Foto: Reuters

Poročilo Europola za lansko leto je naravnost alarmantno, je po seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb povedal njen predsednik Branko Grims.

 

Iz za zdaj še neuradnega poročila izhaja, da je bilo samo lani na ozemlju Evropske unije preprečenih 211 terorističnih napadov, v povezavi z njimi pa aretiranih več kot tisoč ljudi. Po besedah Grimsa gre za presenetljive številke, ki so nekajkrat višje od dosegljivih javnih informacij.

Grims je izpostavil, da so številke v poročilu tudi občutno višje od informacij, ki so bile dosegljive pod pogoji zaupnosti oz. tajnosti dokumentov. "To pomeni, da se številke pred javnostjo skrivajo. Vprašanje je tudi, koliko se sproti in pa vsebinsko sporoča številke Europolu in kaj se v teh številkah skriva," je dodal. Natančna analiza bo po njegovih besedah mogoča šele, ko bo dosegljivo celotno poročilo in bo tudi znano, kje so preprečili napade.

Kaj še skriva poročilo?

"Vsakdo mora vedeti, da je stopnja ogroženosti očitno postala izjemno visoka. Po oceni vseh udeležencev današnje seje je ogroženost višja, kot je bila kadarkoli v preteklem obdobju," je opozoril. Eden od razlogov za takšno oceno je dejstvo, da se bo čez nekaj tednov Velika Britanija odločala o morebitnem odhodu iz EU, je ocenil. "Vsakdo, ki skuša izvesti teroristični napad, bo računal na multiplikativni učinek, saj bi vsak uspešen napad povečal možnost za izstop Velike Britanije in s tem škodljive posledice za EU," je pojasnil.

Posebno previdnost po njegovih besedah narekujejo tudi prihajajoča turistična sezona in velike športne prireditve, vključno z evropskim nogometnim prvenstvom v Franciji. Po poročilu je prav Francija trenutno najbolj ogrožena članica EU.

Erjavec: V poročilu Europola nič novega

Zunanji minister Karl Erjavec medtem pravi, da poročilo ne vsebuje nič novega, saj je znano, da v Evropi obstaja teroristična grožnja. "Tudi v tem trenutku," je odgovoril na novinarsko vprašanje, ali je seznanjen s poročilom. Po njegovem mnenju poročilo "zlasti kaže na to, kako so obveščevalne službe uspešne". "Preprečile so preko 200 terorističnih napadov in to kaže na to, da je treba še več sodelovanja," je po poročanju STA dejal minister.

 
Ne spreglejte