Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 8. 2012,
11.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 18. 8. 2012, 11.59

8 let

Kunstelj bo moral zaradi blogovskih laži plačati 20 tisoč evrov odškodnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mitja Kunstelj, nekdanji specialec, bo moral zaradi laži in obrekovanj Vinku Vasletu in Špeli Predan plačati 20 tisoč evrov odškodnine.

Okrajno sodišče v Ljubljani je pred desetimi dnevi Mitjo Kunstlja, nekdanjega vojaškega specialca, spoznalo za krivega zaradi žalitev, žaljivih obdolžitev in neresničnih trditev, ki jih je na svojem blogu razširjal o uredniku in novinarju Vinko Vasletu in nekdanji novinarki Špeli Predan. Kunstelj, tudi sicer kot kriminalec že obsojen zaradi neupravičene proizvodnje in prometa z mamili, prikrivanja in tatvin, mora vsakemu plačati 10 tisoč evrov odškodnine in povrniti stroške sodnega postopka.

Vinko Vasle in Špela Predan sta proti Kunstlju vložila tožbi, saj ju je v obdobju več kot enega leta na svojem blogu blatil in grobo kratil njune osebnostne pravice, ju žalil, navajal neresnične trditve in obrekoval. Sodišče je celo zapisalo, da se zaveda, da je prisojena odškodnina Vasletu in Predanovi le tolažba, saj je škodo, ki jima jo je z lažmi povzročil Kunstelj, nemogoče izmeriti.

Sodnica Okrajnega sodišča v Ljubljani Rebeka Lea Kovačič, ki je razsojala v tožbi Vasleta proti Kunstlju, je naložila, da mora nekdanji specialec vse zapise takoj odstraniti s svojega bloga, se javno objaviti opravičilo, plačati 10 tisoč evrov odškodnine in povrniti 1.172,08 evra stroškov postopka. V obrazložitvi je zapisala, da iz zapisov Kunstlja "veje le zaničevanje" ter uporaba "žaljivih in zaničevalnih izrazov", ki posega v osebno dostojanstvo, čast in dobro ime tožnika. Posebej je poudarila, da je Vasle sicer znana javna oseba, da pa to ne opravičuje Kunstljevega "obkladanja z žaljivimi izrazi".

Tudi sodnica Maja Jurič, ki je obravnavala tožbo Špele Predan zoper Mitjo Kunstlja, je razsodila podobno. Predanovi je prisodilo 10 tisoč evrov odškodnine, Kunstelj pa mora plačati še 1.767,16 evra stroškov postopka. Poleg tega mu je naložila javno opravičilo, s svojega bloga pa mora odstraniti vse vsebine o Predanovi. Če tega ne bo storil, bo moral za vsak teden zamude plačati še tisoč evrov, dokler seštevek kazni ne bo dosegel 10 tisoč evrov. Sodnica Juričeva je poudarila, da gre za vrednostno negativne označbe, ki so žaljive, in da gre brez dvoma za zapise, ki so bili "podani z namenom zaničevanja".

Sodbi sicer še nista pravnomočni, saj se Mitja Kunstelj zoper njuju lahko pritoži v petnajstih dneh od vročitve.

Ne spreglejte