Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2016,
9.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

3

Natisni članek

Tomo Križnar

Torek, 31. 5. 2016, 9.40

6 let, 7 mesecev

Križnar preživel "eno najhujših izkušenj življenja", novembra pa gre spet v Južni Sudan (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

3

Tomo Križnar | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Slovenski humanitarni delavec in aktivist Tomo Križnar se je v ponedeljek zvečer po uspešni diplomatski reševalni akciji vrnil iz Južnega Sudana, kjer je bil zaprt več kot teden dni. Na predavanju v Novem mestu je že napovedal, da se novembra vrača v Afriko.

Ob prihodu na letališče v Benetke je povedal, da je bila to ena najhujših izkušenj v njegovem življenju. Dodal je, da so ga v zaporu psihično maltretirali, z domačini pa naj bi ravnali še bistveno huje kot s tujci.

"Imam to srečo, da sem sedaj med vami, tistih pol milijona ljudi tam pa ne. Zato vas prosim, da naj ne bom jaz pomemben. Jaz sem samo glasnik tistih, ki jih bomo vsi skupaj žrtvovali za neke višje interese. To, kar se bo njim zgodilo, se bo malo kasneje tudi nam," je Križnar ponovno opozoril na nevarnosti, ki grozijo Nubam.

V Sudanu je bil Križnar zaprt že pred desetimi leti. Tokratna izkušnja v zaporu je bila zanj težja, "ker se je svet v desetih letih še toliko bolj predal strahu. Strahovi delujejo še bolj kot deset let nazaj."

Kaj je še povedal po vrnitvi, si lahko pogledate v spodnjih videoposnetkih:

Novembra se vrača v Afriko

Na predavanju v Novem mestu je Križnar dejal, da si za poti po Afriki navadno skuša priskrbeti kakšna dovoljenja, če jih ne dobi, pa se že kako znajde. Sicer pa se novembra, takoj po tamkajšnjem deževnem obdobju, vrača v Južni Sudan.

Križnar, ki je bil, ker naj ne bi imel dovoljenja za gibanje na določenih kriznih območjih Južnega Sudana, zaprt več kot teden dni, spustili pa so ga šele po diplomatskem posredovanju, je pojasnil, da je do zapleta prišlo predvsem zaradi samovolje lokalnega vladnega agenta.

Temu namreč dovoljenje, s katerim je Križnar po Južnem Sudanu in z raznimi prevoznimi sredstvi prepotoval več kot 1500 kilometrov, ni več ustrezalo in se je pač odzval značilno za lokalne samopašneže. Kot je dodal Križnar, se bo na novo oz. novembrsko pot v Južni Sudan še bolje pripravil kot doslej in si priskrbel vse, kar bo lahko dobil.

Ne spreglejte