Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
7.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 7.12

8 let

Kristjani se na veliki četrtek spominjajo Jezusove zadnje večerje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kristjani se na veliki četrtek, s katerim se začenja velikonočno tridnevje pred krščanskim največjim praznikom, spominjajo Jezusove zadnje večerje z apostoli.

Ta predstavlja ustanovitev evharistije in duhovništva. V spomin na zadnjo večerjo bo po Jezusovem vzoru, ki je svojim apostolom umil noge, tudi papež Benedikt XVI. isto storil 12 duhovnikom. Katoliški škofje bodo danes v stolnih cerkvah darovali krizmene maše, ki so ime dobile po posvetitvi oljčnega olja v sveto krizmo. Duhovniki pri tej maši obnovijo duhovniške obljube. Za veliki četrtek pa po katoliških cerkvah potekajo tudi maše zadnje večerje, za katere je značilen obred umivanja nog.

Bogoslužja velikega četrtka

Pri evangeličanih na ta dan bogoslužij ne pripravljajo. Evharistijo razumejo bolj na simbolni ravni, po čemer se od katoličanov ločijo od reformacije naprej. Po pravoslavnih cerkvah pa bodo danes dopoldne potekale liturgije, zvečer pa bogoslužja, ki jih imenujejo bdenje in pri katerih berejo 12 evangelijev.

Papež bo ob 9.30 z vsemi v Rimu navzočimi kardinali, škofi in duhovniki daroval krizmeno mašo v baziliki sv. Petra, ob 17.30 pa bo v lateranski baziliki obhajal spomin zadnje večerje. Nabirka pri maši bo namenjena za obnovo porušenega semenišča v haitski prestolnici Port-au-Prince.

Ljubljanski nadškof Anton Stres bo krizmeno mašo v ljubljanski stolnici vodil ob 9. uri, mašo zadnje večerje pa ob 18.30. Prav tako bo krizmeno mašo ob 9. uri v mariborski stolnici vodil tudi mariborski nadškof Franc Kramberger, ki bo tam ob 20. daroval tudi mašo zadnje večerje.

V ljubljanski pravoslavni cerkvi bo danes ob 18. uri bogoslužje velikega četrtka vodil paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković.

Katoličani in evangeličani letos praznujejo na isti dan Kristjani bodo v nedeljo obhajali praznik velike noči, ki je spomin Jezusovega vstajenja od mrtvih. Velikonočno tridnevje je vrhunec velikega tedna, ki so ga kristjani začeli s cvetno nedeljo, ko so pri obredih brali evangeljsko poročilo o Jezusovem trpljenju in blagoslavljali zelenje v spomin na slovesno pozdravljanje Jezusa ob prihodu v Jeruzalem. Letos bodo na isti dan kot katoličani in evangeličani veliko noč obhajali tudi tisti pravoslavni kristjani, ki uporabljajo julijanski koledar.

Ne spreglejte