Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 6. 2016,
13.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

Natisni članek

KPK Boris Štefanec

Torek, 28. 6. 2016, 13.20

6 let, 7 mesecev

Štefanec ugotavlja, da so največ denarja za stalno pripravljenost razdelili na fakultetah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

Boris Štefanec | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Komisija za preprečevanje korupcije je pod drobnogled vzela izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost na devetih ljubljanskih fakultetah, v kabinetih predsednikov vlad in ministrstev ter vseh enajstih mestnih občinah v zadnjih petih letih. Od začetka leta 2011 do konca leta 2015 so ti skupno izplačali za 2,17 milijona evrov bruto dodatka, precejšen del tega neupravičeno. Pri tem po izplačilih izstopajo fakultete, med župani pa je največ dodatka izplačal Zoran Janković.

Po besedah predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Borisa Štefaneca so pri pregledu ugotovili, da fakultete, kabineti in občine za izplačevanje dodatka niso določili meril, ki bi imela podlago v zakonu. Pri tem je bila utemeljenost izplačevanja dodatka po njegovih besedah višja pri kabinetih predsednika vlade in ministrstev ter mestnih občin, precej manj utemeljena pa so bila izplačila na fakultetah.

Najbolj radodarna ekonomska fakulteta

Po besedah namestnika vodje službe za nadzor in preiskave na KPK Petra Premrla so pod drobnogled vzeli devet fakultet, za katere je že inšpektorat za javni sektor ugotovil nezakonito izplačevanje dodatka. Tudi zato so ugotovitve podobne. Fakultete so od začetka leta 2011 do konca leta 2015 svojim uslužbencem po ugotovitvah KPK izplačale za 1.239.414 evrov dodatka. Pri tem z nekaj manj kot 680 tisoč evri izstopa ekonomska fakulteta, sledita pa ji fakulteta za družbene vede z 250 tisoč evri in filozofska fakulteta s 128 tisoč evri izplačanega dodatka.

Fakultete so po Premrlovih besedah dodatke izplačevale za zagotavljanje nemotene in pravočasne izvedbe dejavnosti fakultete in izpolnjevanje mednarodnih standardov kakovosti ter za zagotavljanje nemotenega izvajanja dejavnosti zunaj rednega delovnega časa. "Takšne naloge pa niso dovolj konkretne," je opozoril Premrl. Tudi čas stalne pripravljenosti je bil po njegovem mnenju določen premalo konkretno, dodatek pa je bil namesto od dejanske pripravljenosti izplačan od ur rednega dela, "kar pa je v nasprotju z zakonom". V nasprotju z zakonom je po njegovih besedah tudi to, da dekani za izplačilo dodatka sebi niso dobili soglasja rektorja univerze.

V Cerarjevem kabinetu neupravičeno izplačali sto tisočakov dodatkov

Za kabinete predsednika vlade in ministrstev so po besedah namestnika predsednika KPK Igorja Lambergerja ugotovili, da so svojim uslužbencem izplačali za nekaj manj kot 220 tisoč evrov dodatka.

Največ so ga izplačali v kabinetu predsednika vlade (101.395 evrov), ministrstvu za infrastrukturo (36.976 evrov) in ministrstvu za zdravje (32.611 evrov). V petih ministrstvih dodatka niso izplačevali.

Pri tem je Lamberger opozoril na pravico do počitka pri odrejenih daljših stalnih pripravljenostih, pa tudi na to, da stalna pripravljenost ne sme biti sredstvo za poviševanje plače.

Največ dodatkov izplačal župan Zoran Janković

Za mestne občine so po besedah Lambergerja ugotovili, da so izplačale za okoli 710 tisoč evrov bruto dodatka. Največ so ga izplačali v Mestni občini Ljubljana (344.562 evrov). Pet občin pa dodatka ni izplačevalo.

 

Ne spreglejte