Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 6. 2023,
10.19

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

policija javno naročilo UKC Ljubljana KPK

Četrtek, 22. 6. 2023, 10.19

10 mesecev, 2 tedna

KPK policiji prijavila sumljivo javno naročilo diagnostične opreme v UKC

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
zdravnik rentgen koleno | KPK je v prijavi zoper Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana zaradi domnevno prirejenega javnega naročila rentgenskih in CT-naprav ugotovila sum kaznivega dejanja in zadevo predala policiji.  | Foto Shutterstock

KPK je v prijavi zoper Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana zaradi domnevno prirejenega javnega naročila rentgenskih in CT-naprav ugotovila sum kaznivega dejanja in zadevo predala policiji.

Foto: Shutterstock

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v prijavi zoper Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana zaradi domnevno prirejenega javnega naročila rentgenskih in CT-naprav ugotovila sum kaznivega dejanja, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti. Zadevo so zato predali policiji, sami pa postopek ustavili, so sporočili. V UKC pravijo, da bodo v postopku sodelovali, a da v notranjem nadzoru niso ugotovili nepravilnosti.

Komisija je ugotovila, da obstajajo razlogi za sum zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic v povezavi z izvajanjem določb zakona o javnem naročanju.

KPK je predhodni preizkus uvedla na podlagi prijave, ki so jo prejeli v začetku junija. V njej je podjetje GH Holding UKC Ljubljana očitalo, da so razpisno dokumentacijo priredili tako, da je favorizirala zgolj enega ponudnika, podjetje Siemens Healthcare. Komisija je nato z vpogledom na portal javnih naročil ugotovila, da je bila na javno naročilo vložena zahteva za revizijo in da je v teku predrevizijski postopek.

GH Holding: razpis je prirejen! 

UKC Ljubljana je konec marca izvedel javni razpis za nakup šestih rentgenskih aparatov in naprave za CT. Na razpis se je prijavilo podjetje Siemens Healthcare, podjetje GH Holding pa se je po odpiranju prijav pritožilo.

Odziv UKC

V UKC Ljubljana so nato javno naročilo začasno ustavili, prejšnji teden pa sporočili, da pri postopku javnega naročila v notranjem nadzoru niso ugotovili nobenih nepravilnosti.

V zvezi z ugotovitvami KPK zaradi domnevno prirejenega javnega naročila rentgenskih in CT naprav zatrjujejo, da bodo sodelovali v postopku ter sledili ugotovitvam KPK. Kot so zapisali, si želijo, da se "zadevi pride do dna".

V odzivu na ugotovitve KPK so še zapisali, da so se tudi sami aktivno udejstvovali pri razčiščevanju očitanih nepravilnosti poteka javnega naročila. Spomnili so, da z notranjimi strokovnimi sodelavci nepravilnosti niso zaznali. "Ugotovili smo pa, da bi se na razpis lahko prijavilo več ponudnikov, a se to žal ni zgodilo," so še sporočili.

Danilo Markočič
Novice Bivši izolski župan Markočič po ugotovitvah KPK kršil integriteto
Jože Podgoršek
Novice KPK: Z nekdanjim ministrom se ukvarjajo na tožilstvu
Robert Šumi
Novice Predsednik KPK o hujših kršiteljih, ki vzamejo za talce institucije
Ne spreglejte