Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2019,
21.10

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

9

Natisni članek

sodstvo tožilstvo Franc Kangler

Ponedeljek, 15. 7. 2019, 21.10

4 leta, 9 mesecev

KPK od državnega sveta zahteva dokumentacijo v zvezi z zahtevo za parlamentarno preiskavo v zadevi Kangler

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

9

Franc Kangler | Foto Uroš Maučec

Foto: Uroš Maučec

Komisija za preprečevanje korupcije je na predsednika DS Alojza Kovšco naslovila zahtevo za vpogled in izročitev dokumentacije v zvezi z zahtevo za parlamentarno preiskavo v zadevi Kangler. Kot je razvidno iz dopisa, je komisija uvedla postopek zaradi kršitve etike in integritete državnega sveta in nekaterih državnih svetnikov.

Franc Kangler
Novice Državni zbor v zadevi Kangler odredil parlamentarno preiskavo

Dopis protikorupcijske komisije je na Twitterju danes objavil nekdanji mariborski župan in državni svetnik Franc Kangler. Komisija je v njem napovedala, da se bo v prostorih DS zglasila v sredo v dopoldanskem času "z namenom vpogledati in prevzeti vso dokumentacijo v zvezi z omenjeno zahtevo, s katero razpolaga DS oziroma njegova delovna telesa in strokovni sodelavci".

Državni svet ne sme izvajati političnih pritiskov

KPK je v začetku meseca že opozoril, da bi konkretna zahteva lahko pomenila obliko nedovoljenega posega zakonodajne veje oblasti v neodvisno sodstvo in tožilstvo. Prav to je po besedah predsednika komisije Borisa Štefaneca razlog, da so uvedli postopek. Kot je dejal, je tudi njegovo osebno stališče, da tožilci in sodniki niso politično odgovorni in da parlament ne sme ugotavljati njihove politične odgovornosti, ker gre v tem primeru za poseg v njihovo neodvisnost.

Predsednik KPK Boris Štefanec | Foto: Ana Kovač Predsednik KPK Boris Štefanec Foto: Ana Kovač

Lahko pa odgovarjajo kazensko, če zlorabljajo svoj položaj in če ima državni svetnik Franc Kangler občutek, da so sodniki v njegovi zadevi ravnali pristransko ali zaradi pritiskov politikov ali kogarkoli drugega, naj sproži zoper te sodnike kazenske postopke. Ne sme pa Državni svet tako izvajati političnega pritiska na neodvisno delo druge veje oblasti, je še dodal.

Kovšca je pojasnil, da z zahtevo ni seznanjen, da pa ima KPK pri njih odprta vrata ter da lahko pogleda vso dokumentacijo. Vprašal pa se je, zakaj imamo toliko tožb na Evropsko sodišče za človekove pravice in zakaj imamo od tam tudi toliko zahtev Sloveniji, da stanje popravi, če je v pravosodju vse tako prav.

Franc Kangler
Novice Državne svetnike zanima, kdo je odgovoren za "politični pregon" Franca Kanglerja

Na zahtevo DS je državni zbor parlamentarno preiskavo odredil v petek

Kangler pa je na Twitterju ugotavljal, da je spet postal težava države RS in da so mračne sile znova "vključile KPK v politični obračun".

DS je sicer zahtevo za preiskavo politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pripravi in izvedbi političnega pregona nekdanjega mariborskega župana in državnega svetnika Kanglerja pred dnevi zahteval na podlagi več kot 20 kazenskih postopkov zoper Kanglerja, ki so se vsi končali v njegovo korist. Po besedah državnega svetnika Marjana Maučca so se pri tem nedvomno zgodile zlorabe javnih funkcij za politično obračunavanje.

Franc Kangler
Novice Kangler zaradi sodnih postopkov zahteva od države odškodnino
Ne spreglejte