Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2019,
12.42

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

44

Natisni članek

Vili Kovačič ustavno sodišče Matej Accetto Rajko Knez

Torek, 22. 10. 2019, 12.42

4 leta, 6 mesecev

Kovačič zahteva odstop treh ustavnih sodnikov in napoveduje tožbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

44

Vili Kovačič | Foto STA

Foto: STA

Pobudnik referenduma o drugem tiru Vili Kovačič zahteva odstop ustavnih sodnikov Mateja Accetta, Rajka Kneza in Špelce Mežnar. Njihov odstop je po prepričanju Kovačiča edini način, da se reši ugled ustavnega sodišča. Kovačič napoveduje tudi odškodninsko tožbo zoper ustavno sodišče in Accetta. Kdaj konkretno, še ne ve.

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez je po navedbah Vilija Kovačiča "v poslovnih povezavah z Mirom Cerarjem. Obenem pa je v tem času, ko je ustavni sodnik, 'fušal' in je pisal ustavno dopolnilo za čisto pitno vodo".

Janša, Jaklič
Novice Kaj se skriva v ozadju napada SDS na ustavno sodišče

Mežnarjeva niti en dan ne bi smela biti ustavna sodnica

Pri zahtevi za odstop Špelce Mežnarjeve se Kovačič sklicuje na 16. člen zakona o ustavnem sodišču, ki določa, da funkcija ustavnega sodnika ni združljiva z delom v državnih organih, organih lokalnih skupnosti in nosilcih javnih pooblastil. Mežnarjeva pa je po navedbah Kovačiča tudi po tistem, ko je bila imenovana za ustavno sodnico, še naprej sodelovala v organih Odvetniške zbornice Slovenije, ki je organ z javnimi pooblastili. "To je protizakonito. Niti en dan ne bi smela biti ustavna sodnica," je dejal.

Šorli. Krivic.
Novice Petrič, Šorli in Krivic kritično o delu ustavnega sodišča #video

Odstopiti bi moral tudi Accetto

Zaradi že znanih očitkov o neizločitvi pri odločanju o referendumu o drugem tiru, čeprav naj bi delal za stranko SMC, pa bi po prepričanju Kovačiča moral odstopiti Matej Accetto. Ta je zatrdil, da je kolegom ustavnim sodnikom pojasnil svoje poznanstvo s Cerarjem in preteklo sodelovanje z njim, ko stranka še ni bila ustanovljena. A očitki, da je kolegom lagal, za zdaj ostajajo.

Vili Kovačič | Foto: STA , Foto: STA ,

Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic je v pismu, ki ga je v nedeljo objavil časnik Večer, poudaril, da "če je takrat kolege res zavedel z neresničnimi zatrjevanji (in dokazi, da ni bilo tako, doslej niso bili predstavljeni - pač pa nasprotni), potem je to samo po sebi tako huda kršitev, da za seboj nujno potegne zahtevo po odstopu".

Matevž Krivic
Novice Matevž Krivic: Če je kolege zavajal, bi moral ustavni sodnik Accetto odstopiti

Kovačič ustavnim sodnikom očita, da odločajo politično in koruptivno. "To je bila direktna navezava na ustavno odločitev o referendumu," je še dodal Kovačič.

Klemen Jaklič
Novice Zakaj je Klemen Jaklič zamudil priložnost biti tiho #analiza

Zahteval bo dvakrat po tri milijone evrov

V odškodninski tožbi namerava Kovačič zahtevati "dvakrat po tri milijone evrov, ki so jih vzeli iz rok davkoplačevalcev pri butalski odločitvi, da referendum in volitve ne morejo potekati na isti dan. To je bilo zelo nerazumno dejanje, od ustavnih sodnikov bi pričakoval nekaj čisto drugega".

Kdaj bo tožbe vložil, Kovačič sicer še ne ve, saj nima časa in ne pozna postopkov. Ima pa namen in bo to tudi storil, je še povedal danes. "Delikti so znani. Upam, da to ne bo šlo tako enostavno skozi," je še dejal Kovačič.

Ne spreglejte