Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2013,
10.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alenka Bratušek Pozitivna Slovenija

Četrtek, 31. 1. 2013, 10.22

8 let

Kovač: Projektna koalicija za Kučanovo stranko stricev iz ozadja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Trojka ne nasprotuje slabi banki, kot te dni poroča večina medijev v državi. Evropska komisija (EK) in Evropska centralna banka (ECB) samo pozivata Slovenijo k hitrejši pripravi podzakonskih aktov.

Po razpadu vladne koalicije smo priča silovitim medijskim lobiranjem za oblikovanje projektne koalicije pod okriljem PS Alenke Bratušek, ki je postala velika medijsko-politična zvezda, piše ekonomist Stanislav Kovač v Financah in se sprašuje, ali je tako opevana projektna koalicija rešitev ali poguba za Slovenijo.

Poročil EK-ja in MDS-ja v Sloveniji ni nihče prebral Avtor poudarja, da je resnični vodja Pozitivne Slovenije (PS) Milan Kučan, saj je "lastnoročno 'zamrznil' Zorana Jankovića", čemur je sledila namestitev Alenke Bratušek na čelo stranke. Bratuškova "je pozvala k oblikovanju projektne koalicije in reševanju države, čeprav je ista PS z referendumskimi pobudami še pred nedavnim naredila vse, da bi destabilizirala državo. Takoj po pozivu Bratuškove so mediji začeli navijati za projektno koalicijo s širjenjem panike, da bi takojšnje predčasne volitve povzročile nestabilnost v državi, kar bi vodilo k prihodu trojke. Pri tem seveda nihče ne navede osnovnih informacij, kaj sploh je trojka in kdaj pride v državo," še piše avtor.

Trojko sestavljajo predstavniki evropske komisije, Mednarodnega denarnega sklada (MDS) in Evropske centralne banke. Zahteve trojke za Slovenijo so zapisane v dveh dokumentih, "EK in MDS pa od Slovenije zahtevata sanacijo, dokapitalizacijo in prodajo bank, zlasti največje NLB, privatizacijo državnega premoženja in odprtje države za tuji kapital. MDS izrecno podpira slabo banko, SDH in zlato fiskalno pravilo. Hkrati obe glavni predstavnici trojke podpirata izvedbo strukturnih reform, zlasti reforme trga dela, in nadaljevanje fiskalne konsolidacije, temelječe predvsem na zmanjšanju proračunske porabe, krčenju plač in s tem k izboljšanju stroškovne konkurenčnosti Slovenije."

Kovač ugotavlja, da v Sloveniji očitno nihče ni prebral poročil EK-ja in MDS-ja, ki odsevajo stališča trojke o naši državi. Sicer kot rešitev ne bi ponujali Kučanove PS, ki zagovarja vse, kar je v nasprotju s priporočili EK-ja in MDS-ja za Slovenijo.

Bratuškova se sklicuje na domačijske ekonomiste Glavni ekonomski ideolog PS Jože Mencinger je že lani jasno in glasno povedal, da Slovenija ne potrebuje reforme trga dela, podobnega mnenja pa je tudi ekonomist Veljko Bole, ki se uvršča med tiste t. i. ugledne domačijske ekonomiste, na katere se zelo rada sklicuje Bratuškova. Toda po vseh indeksih se Slovenija uvršča med države OECD-ja z najbolj togo delovno zakonodajo – višji stroški odpuščanja (visoke odpravnine), daljši odpovedni roki in večje administrativne ovire pri odpovedi stalne zaposlitve. "Projektna koalicija pod okriljem PS torej ne prinaša korenite reforme trga dela, kar od Slovenije zahtevata EK in MDS, ampak prav nasprotno – sploh nobene reforme trga dela," je prepričan Stanislav Kovač, ki dodaja, da EK in MDS v poročilih o Sloveniji podpirata tudi zmanjševanje javnofinančnega primanjkljaja s krčenjem javne porabe, predvsem plač javnega sektorja, medtem ko PS s svojim glavnim ekonomistom Mencingerjem zastopa prav nasprotno stališče: takojšnjo ustavitev proračunskega varčevanja, vnovično povečanje državne porabe in namesto znižanja plač javnega sektorja dvig.

"Trojka ne nasprotuje slabi banki, kot te dni poroča večina medijev v državi. MDS je v novembrskem poročilu izrecno podprl slabo banko, zdaj pa skupaj z EK-jem in ECB-jem poziva Slovenijo k hitri pripravi podzakonskih aktov o slabi banki (merila za prenos slabih terjatev, vrednotenje slabih terjatev …) in večji vlogi Banke Slovenije pri slabi banki," še piše Kovač in opozarja, da EK in MDS predlagata tudi večjo odprtost za tuji kapital in zmanjšanje deleža državnega lastništva v gospodarstvu, zlasti privatizacijo največje banke NLB, kar bi izboljšalo upravljanje podjetij in bank, obranilo podjetja pred političnimi pritiski in z vstopom tujega kapitala zmanjšalo veliko zadolženost tako zasebnih kot državnih podjetij.

Rešitev predčasne volitve Analiza glavnih "projektov" PS, s katerimi je ta stranka v zadnjem letu poskušala večkrat destabilizirati Slovenijo, pa pokaže, da s projektno koalicijo pod vodstvom PS Slovenija v resnici drvi ravno pod okrilje trojke. Kučanova PS se namreč zavzema za odpravo reforme trga dela, konec proračunskega varčevanja in velik dvig DDV-ja, ustavitev hitre sanacije bank, blokado privatizacije državnega premoženja in omejitev tujega kapitala. Vse to pa je v nasprotju z zahtevami EK-ja in MDS-ja, ki odsevajo stališče trojke. Če torej na oblast pride Kučanova projektna koalicija, je jasno, da sledi še večja destabilizacija države, kar je v resnici hitra pot do prihoda trojke, meni avtor in dodaja, da so propadle Stožice dovolj veliko opozorilo za državo.

Stanislav Kovač skleni, da se je po porazu Kučanovega favorita Danila Türka in poročilu Komisije za preprečevanje korupcije PS po nekaterih javnomnenjskih anketah znašla že pod pragom za vstop v parlament. T. i. projektna koalicija pod vodstvom PS je v resnici velika prevara, saj je namenjena zgolj reševanju propadle Kučanove stranke stricev iz ozadja. Ceno pa bodo plačevali vsi državljani. Zato so za Slovenijo edina rešitev čim prejšnje predčasne volitve.

Ne spreglejte