Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 4. 2012,
12.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 4. 2012, 12.49

7 let, 12 mesecev

Koruptivno ravnanje tožilke Kotnikove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da ravnanje tožilke Dragice Kotnik, ki je odstopila od pregona policista, ki naj bi prodajal ponarejene vinjete, ustreza definiciji korupcije.

Zato bo komisija, kot so potrdili, tožilko naznanila policiji.

Komandir prodajal ponarejeno vinjeto Februarja 2010 je namreč policija potrdila, da so vrhovno državno tožilstvo obvestili, da naj bi eden izmed delavcev policije prodajal vinjeto, za katero obstaja velika verjetnost, da je bila ponarejena. S preprodajo vinjet se je ukvarjala skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki jo je takrat vodila tožilka Dragica Kotnik. Mediji so poročali, da gre za nekdanjega komandirja policijske postaje Bled Milana Karbo, ki naj bi ponarejeno vinjeto svojemu kolegu prodal za 80 evrov. Karbin odvetnik je bil Franci Matoz, ki je krivdo svojega varovanca odločno zanikal.

Kotnikova se je decembra 2011 sama znašla v vlogi osumljenke V omenjenem primeru je že bila razpisana tudi glavna obravnava na sodišču, nato pa je se je Dragica Kotnik decembra 2011 sama znašla v vlogi osumljenke. Za odvetnika je najela Matoza, pregon zoper osumljenega policista pa opustila. Kotnikovo so sumili kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter zlorabe osebnih podatkov v aferi Baričevič. Na vrhovnem državnem tožilstvu so takrat zaradi suma domnevne zlorabe tožilskih pooblastil policisti opravili tudi hišno preiskavo.

Na protikorupcijski komisiji uvedli postopek preverjanja suma korupcije Dragica Kotnik je višja državna tožilka, članica novega specializiranega državnega tožilstva, ki ga vodi Harij Furlan. Kot so sporočili iz Komisije za preprečevanje korupcije, so na podlagi prijave, ki so jo prejeli januarja letos, uvedli postopek preverjanja suma korupcije, in sicer v zvezi z umikom obtožnega predloga v kazenski zadevi zoper obdolženca Milana Karbo s strani višje državne tožilke Dragice Kotnik.

Kotnikova naj bi, tako komisija, pri izvrševanju državnotožilskih dolžnosti kršila predpise, ki v kazenskem postopku urejajo izločitev državnega tožilca ter odstopila od pregona, posledica njenega ravnanja pa je bila, da se je obdolženi izognil kazenskemu postopku za kaznivo dejanje, katerega je bil utemeljeno osumljen.

V nasprotju z določili zakona o kazenskem postopku umaknila obtožni predlog Protikorupcijska komisija je po opravljenem postopku nadzora in preiskave potrdila, da je Kotnikova kot višja državna tožilka v nasprotju z določili zakona o kazenskem postopku, na njegovi podlagi izdanih predpisov in državnotožilskega reda umaknila obtožni predlog in tako s kršitvijo dolžnega ravnanja obdolžencu Karbi omogočila, da ni bil po predpisanem postopku podvržen ugotavljanju kazenske odgovornosti za kaznivo dejanje, kar zanj predstavlja nedovoljeno nepremoženjsko korist.

V komisiji so pojasnili, da je do umika obtožnega predloga prišlo, ko je tako obdolženca kakor tudi samo tožilko kot osumljenko v drugem predkazenskem postopku zastopala ista odvetniška družba oz. isti odvetniki, to so odvetniki odvetniške družbe Matoz. S takim ravnanjem je višja državna tožilka uresničila vse znake korupcije, kot jo opredeljuje 1. točka 4. člena zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ravnala pa je tudi v nasprotju z zahtevano integriteto uradnih oseb, kot jo opredeljuje 3. točka 4. člena omenjenega zakona, ugotavlja komisija.

Soglasna odločitev, svoje ugotovitve odstopila policiji in vrhovnemu državnemu tožilstvu Protikorupcijska komisija je odločitev sprejela soglasno. Svoje ugotovitve pa bo zaradi suma storitve kaznivega dejanja in hujše disciplinske kršitve odstopila policiji in vrhovnemu državnemu tožilstvu.

Komisija je osnutek ugotovitev 9. marca letos posredovala v izjasnitev Kotnikovi, ki pa se v zakonskem roku ni izjasnila. Šele po poteku roka je komisija prejela pisne pripombe, v katerih je Kotnikova vse očitke zavrnila. Sporočila je, da ji noben predpis ni nalagal dolžnosti izločitve. Komisija je skladno s svojimi pristojnostmi že februarja letos generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju posredovala predlog za uvedbo nadzorstvenega oz. disciplinskega postopka, vendar do danes nismo prejeli povratne informacije o morebitnem zaključenem nadzoru v konkretni zadevi ali o uvedenem disciplinskem postopku.

27. februarja letos odrejen strokovni nadzor nad delom državne tožilke V uradu generalnega državnega tožilca pa so pojasnili, da je bil 27. februarja letos odrejen strokovni nadzor nad delom državne tožilke. O tem je bila z dopisom istega dne obveščena Komisija za preprečevanje korupcije, s pojasnilom, da je uvedba morebitnega disciplinskega postopka odvisna od ugotovitev strokovnega nadzora. Zoper ugotovitve nadzora je bil podan ugovor in postopek še ni končan, navajajo v uradu.

Matoz: Karba ni nikoli prodajal ponarejenih vinjet, niti jih ni ponarejal Odvetnik Franci Matoz pa je pojasnil, da Karba ni nikoli prodajal ponarejenih vinjet, niti jih ni ponarejal. Kot meni Matoz, tožilka v tem primeru ni ravnala koruptivno, saj je odstopila od pregona zaradi uporabe ene domnevno ponarejene vinjete proti plačilu zneska v korist bolnišnice za otroke.

"Ta postopek ni nikakor povezan z menoj, saj v času, ko je bila odločitev sprejeta, nisem zastopal gospe Kotnikove. Resnično pa je presenetljivo, da takšne vneme organov pregona, kot je v primeru ene same domnevno ponarejene vinjete v vrednosti 95 evrov, nismo zasledili v tako imenovani aferi Baričevič, Vegrad, Merkur ...," še dodaja Matoz.

Ne spreglejte