Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2014,
14.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2014, 14.05

8 let

Koroški Slovenki četrta najvišja funkcija v Avstriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ana Blatnik je kot prva koroška Slovenka prevzela predsedstvo zveznemu svetu, sicer četrto najvišjo funkcijo v državi. Med polletnim mandatom se bo zavzemala za žensko politiko in politiko mladih.

Blatnikova bo med mandatom velik poudarek namenila tudi izobraževanju in zamejcem. Pravi, da njeni poudarki zelo odsevajo del njene identitete. Kot žensko jo zelo zanima, zakaj si ženske še vedno večinoma izbirajo poklice, kot so prodajalka, tajnica ali frizerka, torej tipične ženske poklice, ki niso ne dobro plačani, prav tako pa ne ponujajo nobene karierne možnosti. Meni namreč, da mora politika sprejeti ukrepe, ki bi ženskam omogočali večje možnosti za kariero in ne samo za tradicionalne ženske poklice.

Pojasnila je, da je sama učiteljica na poklicni šoli, zato bo velik poudarek namenila izobraževanju. Kot koroška Slovenka bo v parlamentu organizirala tudi prireditev o zamejcih. Pri vseh njenih težiščih bo v ospredju predvsem mladina.

Balkan kot priložnost Na njeno pobudo bo 21. oktobra v Celovcu potekala mednarodna konferenca na temo Balkan kot priložnost. Konferenca bo sestavljena iz političnega, kulturnega in kulinaričnega dela.

V prvem delu bodo sodelovali politiki iz Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter avstrijske Koroške in Slovenije, kjer se bodo pogovarjali o Balkanu kot priložnosti. Konferenco bo vodil nekdanji visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino Wolfgang Petritsch.

Glede uporabe slovenskega jezika v avstrijskem parlamentu pa je pojasnila, da so njeni govori vselej dvojezični in da v obeh jezikih, torej tudi v slovenščini, govori že od leta 2004.

Zavzema se za politiko žensk Blatnikova, rojena 19. julija 1957, je svojo bogato politično kariero začela leta 1990, ko je vstopila v stranko socialdemokratov (SPÖ). Vse od takrat se v stranki zavzema za politiko žensk, od leta 2004 pa je poslanka v zveznem svetu. Deluje tudi kot namestnica predsednika Zveze slovenskih organizacij na avstrijskem Koroškem.

Ne spreglejte