Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 8. 2018,
19.20

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

6

Natisni članek

bazen Celje internet nadzor informacijski pooblaščenec

Četrtek, 9. 8. 2018, 19.20

5 let, 8 mesecev

Kopalci na bazenu niso vedeli, da so jih snemali

Snemanje na otroškem bazenu pod drobnogledom pooblaščenke #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

6

Po tem, ko smo na Siol.net objavili članek o kamerah na celjskem letnem kopališču, živo sliko pa si lahko ogledate na spletu, je informacijska pooblaščenka začela inšpekcijski postopek. Zagrožene so kazni od štiri pa do 12.500 evrov.

Iz več mestnih središč, s trgov, iz turističnih krajev in drugih krajev si lahko prek spleta ogledate živo sliko s pomočjo kamer, ki so postavljene na javnem kraju, smo danes zjutraj poročali na Siol.net.

Bazen spletna kamera
Novice Kamera v živo na otroškem bazenu: "Če koga to moti, pač ne gre na bazen" #video

Nekatere snemajo tako blizu, da omogočajo zlorabe. Tak primer je celjsko mestno kopališče. Brez vednosti staršev v živo prenašajo dogajanje v otroškem bazenu. Obrazi in telesa so dobro prepoznavni, kar pa je prekršek, zato je informacijska pooblaščenka začela inšpekcijski postopek.

Niso vedeli, da so jih snemali

Obiskovalci bazena ob vprašanju novinarke Planet TV niso vedeli, da jih na bazenu snemajo. Kamere so sicer opazili, vendar niso vedeli, da se vse skupaj predvaja prek spleta.

Bazen spletna kamera | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Lastnik kamer ponuja rešitev: Ne hodite tja na bazen

Dobavitelj opreme oziroma kamer in ponudnik pretočnih storitev je podjetje S3MEA iz Nove Gorice, ki ponuja storitev spletnih kamer What's Up Cams tako v tujini kot Sloveniji.

Čeprav direktor Iztok Prinčič iz novogoriškega podjetja S3MEA pravi, da tisti, ki jih prenos v živo moti, "naj ne hodijo tja na bazen", pa jih lahko doleti kazen. Inšpekcijski postopek je namreč začela informacijska pooblaščenka.

Sprva smo v članku napačno zapisali, da sta kameri v lasti podjetja S3MEA. Za napako se opravičujemo.

Ključno vprašanje je, ali so posamezniki prepoznavni

"Ko gre za videonadzor, je prvo vprašanje, ali so posamezniki prepoznavni. Pri tem je ključna postavitev, ločljivost, se pravi kakovost snemanja, in kadar gre za videonadzor, je nepooblaščen dostop do teh posnetkov nedopusten," je za Planet TV dejala Alenka Jerše, namestnica informacijske pooblaščenke.

Na bazenu se branijo, da je resolucija videa nizka

Pred vhodom je sicer napis, da je objekt varovan z videonadzorom, vendar Jeršetova pojasnjuje, da tako obvestilo za prenos slike prek spleta ni dovolj.

Na bazenu sicer pravijo, da je resolucija videa tako nizka, da obrazov ni mogoče prepoznati ter da so kamere postavili na pobudo občanov. Ti naj bi si želeli, preden pridejo na bazen, preveriti, kakšen je utrip tam.

"Nikakor ne, saj si nihče ne želi, kako bi rekel, nastavljanja," se je eden od obiskovalcev bazenov čudil pojasnilu, da so si občani želeli kamere.

V postopku bo informacijska pooblaščenka ugotavljala, za kakšen tip nadzora gre, in ali je tak način snemanja v tem primeru dopusten. Če ni, znaša globa od štiri tisoč do 12.500 evrov.

Ne spreglejte