Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 1. 2017,
12.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

3

Natisni članek

Anja Kopač Mrak Zdravko Počivalšek Miro Cerar vlada minimalna plača

Petek, 20. 1. 2017, 12.33

6 let, 6 mesecev

Kopač Mrakova predlagala dvig minimalne plače, ki ni usklajen niti v vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

3

Anja Kopač Mrak | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Po seji ekonomsko-socialnega sveta, na kateri so sindikati zahtevali petodstotni dvig, delodajalci pa 0,5-odstotnega, je ministrica za delo Anja Kopač Mrak predlagala 1,8-odstotni dvig. Gospodarski minister Zdenko Počivalšek je izjavo označil za prenagljeno.

Socialni partnerji so imeli na današnji seji ESS na mizi vprašanje uskladitve minimalne plače, ki je v zraku že ves teden.

Sindikati so na sestanek prišli s predlogom, da pri letošnji uskladitvi minimalne plače ne bi upoštevali le inflacije kot ponavadi, temveč tudi druge kazalnike. Predlagali so, da bi se zdajšnjih 604,35 evra neto minimalne plače dvignilo za pet odstotkov, na 630 evrov neto.

Delodajalci so že pred sejo presodili, da bi takšno zvišanje lahko povzročilo še večjo brezposelnost, delo na črno in prekarizacijo. Njihov predlog je bil 0,5-odstotni dvig s 790,73 evra bruto na 794,68 evra bruto.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je po seji prek Twitterja sporočila vladni predlog - dvig minimalne plače za 1,8 odstotka, na 805 evrov bruto oz. 614 evrov neto.

 

Koalicijski dogovor je potrdil tudi premier Miro Cerar, ki je na Twitterju zapisal, da vlada skrbi za tiste, ki najbolj potrebujejo pomoč.

Ministrica ustvarja dodaten pritisk na podjetja

Ostre kritike njene izjave je že izrazil njen kolega v vladi, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki meni, da so njene poteze prenagljene. Poudaril je, da vladna ekipa glede tega vprašanja ni bila povsem usklajena, saj ministrica njega ni prepričala.

Kot je navedel minister, je Kopač Mrakova "morda prepričala koalicijske partnerje in druge kolege v vladi, mene pa zagotovo ne".

Kot je dejal, je z vidika izboljševanja konkurenčnega položaja gospodarstva dvig minimalne plače korak v napačno smer. Povzročil bo dodaten pritisk na podjetja po plačevanju davkov in prispevkov ter upočasnil zaposlovanje, in sicer predvsem v storitvenem sektorju. Dvig minimalne plače pomeni dodatno tveganje za delo na črno, prav tako za prekarizacijo, so Počivalškove argumente navedli na spletnih straneh ministrstva.

Glede na oceno urada za makroekonomske analize in razvoj je dvig minimalne plače v času krize vplival na izgubo 7.000 delovnih mest, dolgoročno pa 18 tisoč delovnih mest.

Ne spreglejte