Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 5. 2016,
10.45

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Maribor

Nedelja, 8. 5. 2016, 10.45

7 let, 11 mesecev

Konec poletja helikopterski nujni medicinski prevozi tudi z mariborskega letališča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Policijski helikopter | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Helikopterska nujna medicinska pomoč se bo z mariborskega letališča začela izvajati predvidoma konec letošnjega poletja, so napovedali na ministrstvu za zdravje. Tako bodo takšni prevozi lažje dostopni za prebivalce vzhodne Slovenije, saj so bili do zdaj helikopterji nameščeni le na Brniku in tako velikokrat predaleč za učinkovito pomoč.

Za izvajanje helikopterskih prevozov nujne medicinske pomoči in medbolnišnične prevoze se bodo tudi tu uporabljali helikopterji policije. "Policija ima sicer večji del svoje flote na servisu, vendar so nam povedali, da pričakujejo, da bodo do jeseni zrakoplovi vozni," so povedali na ministrstvu za zdravje.

Tehnični pogoji so bili, zataknilo se je pri financah

Tehnični pogoji za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči z letališča Edvarda Rusjana Maribor so bili z obnovo letališke infrastrukture že nekaj časa zagotovljeni, a je bilo treba urediti še podrobnosti glede financiranja te dejavnosti.

"Sredstva za helikopterske lete bo zagotavljal prevoznik iz svojih proračunskih sredstev, plačilo ekip helikopterske nujne medicinske pomoči in opravljene zdravstvene storitve pa se bo financiralo iz sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije," so pojasnili na ministrstvu.

Na vzhodu države ponesrečence rešujejo z reševalnimi avtomobili

Trenutno vzletajo helikopterji za nujno medicinsko pomoč le z letališča Brnik, ki pa je za posredovanje v vzhodni Sloveniji večkrat predaleč. Na vzhodu države tako zdaj vse ponesrečence rešujejo z reševalnimi avtomobili, po potrebi pa pokličejo na pomoč tudi gorsko reševalno službo. "Z njihovo pomočjo smo do zdaj rešili še vse, ki so potrebovali nujno medicinsko pomoč," je pred časom povedal glavni zdravstvenik v mariborski službi nujne medicinske pomoči Aleksander Jus.

Helikopterska nujna medicinska pomoč je v Sloveniji pričela z delovanjem julija 2003 v obliki pilotnega projekta, konec leta 2006 pa je ta enota pričela z rednim delom. Glavni namen te službe je oskrba bolnikov in poškodovancev ter njihov prevoz v bolnišnico s pomočjo medicinsko opremljenega helikopterja. Posadko sestavljajo zdravnik, zdravstveni tehnik ali diplomirani zdravstvenik, pilot in letalec reševalec.

Ne spreglejte