Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
23. 6. 2016,
11.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

2

Natisni članek

25 let Slovenije Piranski zaliv arbitraža Ljubljanski grad Ljubljana Zoran Janković Milan Brglez Miro Cerar Borut Pahor Kolinda Grabar-Kitarović Hrvaška Slovenija

Četrtek, 23. 6. 2016, 11.04

6 let, 7 mesecev

Kolinda Grabar-Kitarović in Borut Pahor danes na Klopi prijateljstva

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

2

Hrvaška predsednica se bo na obisku v Sloveniji srečala tudi s premierjem Mirom Cerarjem, predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, jutri pa bo navzoča na osrednji prireditvi ob dnevu samostojnosti Slovenije.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović bo na povabilo slovenskega predsednika Boruta Pahorja danes prispela na dvodnevni obisk v Ljubljano. To bo prvi uradni obisk hrvaške predsednice v Sloveniji, državi, ki je svojo samostojnost razglasila isti dan kot Hrvaška.

Simbolna Klop prijateljstva na Ljubljanskem gradu

V programu današnjega obiska je tako srečanje Grabar-Kitarovićeve s Pahorjem na štiri oči, pa tudi srečanje obeh delegacij, sledili pa bosta izjavi za medije obeh predsednikov. Čeprav je glavni namen obiska proslava ob 25. obletnici samostojnosti obeh držav, bo v pogovorih beseda gotovo tekla tudi o odprtih vprašanjih med državama. Najbolj obremenjujoče je nesoglasje med državama glede vprašanja, kako doseči končno rešitev določanja (predvsem morske) meje med dvema sosedama.
 


Bilo je lepo, dokler je trajalo: Borut Pahor in Jadranka Kosor v času njune politične romance. Od lani je ni več.  | Foto: Matej Leskovšek Bilo je lepo, dokler je trajalo: Borut Pahor in Jadranka Kosor v času njune politične romance. Od lani je ni več. Foto: Matej Leskovšek

Za dolgoletno politično ljubezen predsednika Pahorja sicer velja Jadranka Kosor. Njune simpatije segajo v obdobje 2009-2011, ko sta bila oba na premierskem položaju. Odnos med njima se je ohladil lani zaradi mejnega spora med državama, ki poteka na arbitražnem sodišču v Haagu. Kosorjeva je dejala, da Pahor v enem izmed govorov ni povedal, da je vzrok za neuspeh postopka na slovenski strani, ter ocenila, da po nepotrebnem dramatizira.

Današnji del obiska bodo sklenili na Ljubljanskem gradu, kjer bosta hrvaška predsednica in slovenski predsednik skupaj odkrila Klop prijateljstva, kar je simbolno dejanje dveh vendarle prijateljskih sosednjih držav, katerih sodelovanje je kljub odprtim vprašanjem močno tako na gospodarskem kot drugih področjih.

Hrvaški mediji za zdaj še brez poudarkov

Hrvaški mediji današnjemu obisku svoje predsednice v Ljubljani pred samim dogodkom niso namenili skoraj nič pozornosti, saj imajo te dni pri naši jugovzhodni sosedi očitno dovolj drugih domačih tem za polnjenje naslovnic, kot je ta bolj kot ne simbolni obisk.

Hrvaški mediji se danes ukvarjajo predvsem z ugibanjem o izidu tekme hrvaške nogometne reprezentance s Portugalsko, s katero bodo "ognjeni" (vatreni) v soboto začeli svoj nastop na drugem delu Eura 2016, in s prvo sejo vlade v odhodu Tihomirja Oreškovića, potem ko je ta teden postala tehnična.

Ne spreglejte