Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 1. 2017,
13.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

5

Natisni članek

Miro Cerar vlada Državni zbor Branko Grims SDS NSi Združena levica Luka Mesec migranti družina minimalna plača

Petek, 27. 1. 2017, 13.08

6 let, 6 mesecev

Koliko nas stane en migrant: 1.930 ali 386 evrov mesečno?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

5

begunci | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Premier Miro Cerar zavrača ugotovitve računskega sodišča, da davkoplačevalce vsak migrant mesečno stane 1.930 evrov, in trdi, da ta znesek znaša le 386 evrov.

Poslanke in poslanci so zadnji dan januarske seje namenili za zasliševanje predsednika vlade in ministra. Poslanec SDS Branko Grims je od premierja Mira Cerarja zahteval pojasnilo, s čim upravičuje porabo toliko sredstev za oskrbo migrantov.

Računsko sodišče je namreč ugotovilo, da vsak migrant davkoplačevalce mesečno stane 1.930 evrov.

Cerar: Dnevni strošek za azilanta znaša 8,9 evra

Cerar je poslancu očital zavajanje. Povprečni strošek prosilca za mednarodno zaščito je res 1.900 evrov, a znesek poleg oskrbe prosilca vključuje še sredstva za plače zaposlenih, vse programe pomoči, stroške vzdrževanja azilnega doma in druge stroške, navaja premier.

"Strošek za dnevno oskrbo za prosilca za mednarodno zaščito od 24. junija 2016 znaša 8,9 evra. V ta znesek je všteta osnovna oskrba, ki vključuje nastanitev v azilnem domu, prehrano in oskrbo z oblačili, obutvijo in sredstvi za osebno higieno, kar na mesec znaša 386 evrov," je dejal Cerar.

Premier Miro Cerar navaja, da osnovna oskrba prosilca za mednarodno zaščito davkoplačevalce mesečno stane 386 evrov. | Foto: STA , Premier Miro Cerar navaja, da osnovna oskrba prosilca za mednarodno zaščito davkoplačevalce mesečno stane 386 evrov. Foto: STA ,

ZL predlaga dvig minimalne plače na 700 evrov neto

Poslanec ZL Luka Mesec je na premierja naslovil vprašanje v zvezi s socialno situacijo v Sloveniji in poudaril, da veliko ljudi z minimalno plačo ne more preživeti. Zato v opozicijski stranki predlagajo dvig minimalne plače z zdajšnjih 604 evrov neto na 700 evrov neto do jeseni.

"To, kar predlagate, je le en del zgodbe. Vlada pa mora gledati na celoto – na gospodarstvo, delavce, upokojence, mlade in na vse druge podsisteme, ki delujejo v državi," je odvrnil Cerar ter opozoril, da je pri dvigu treba upoštevati razmerje do povprečne plače ter vpliv na konkurenčnost gospodarstva.

Hkrati je spomnil, da bo ministrica za delo Anja Kopač Mrak minimalno plačo letos zvišala za 1,8 odstotka na 805 evrov bruto oz. 614 evrov neto.

Za normalno delovanje države bi se moralo letno roditi 30 tisoč otrok

Poslanko NSi Ivo Dimic pa so zanimali vladni ukrepi za podporo družinam, predvsem mladim. Opozorila je na slabo demografsko sliko Slovenije in dodala, da bi se za normalno delovanje države v prihodnjih letih moralo roditi približno 30 tisoč otrok letno. Zdaj se jih letno ne rodi niti 20 tisoč, število rojstev pa celo pada.

Poslanska skupina NSi bo zato danes v parlamentarno proceduro vložila novelo Zujfa, s katero želi uzakoniti več spodbud za mlade družine, kot na primer polno porodniško nadomestilo, otroški dodatek za vse ter brezplačen vrtec za drugega in naslednje otroke.

Iva Dimic napovedala novelo Zujfa, s katero želijo uzakoniti več spodbud za mlade družine. | Foto: STA , Iva Dimic napovedala novelo Zujfa, s katero želijo uzakoniti več spodbud za mlade družine. Foto: STA ,

Cerar se je strinjal, da so demografski trendi v Sloveniji skrb vzbujajoči. Pojasnil je, da pripravljajo različne ukrepe ter dodal, da "dokler je stanje takšno, nikoli ni narejenega dovolj", zato se bo vlada temu še posvečala.

Med že sprejetimi ukrepi je navedel povečanje otroškega dodatka za peti in šesti dohodkovni razred, razširitev kroga otrok, upravičenih do brezplačnega obroka v šoli, ter podaljšanje očetovskega dopusta. Letos in prihodnje leto nameravajo poenostaviti postopek za odhod na starševski in očetovski dopust.

Ne spreglejte