Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 11. 2015,
10.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

migranti begunci Slovenska vojska policija ministrstvo za notranje zadeve civilna zaščita Vesna Györkös Žnidar Dušan Mramor

Torek, 10. 11. 2015, 10.45

6 let, 7 mesecev

Koliko bo Slovenijo stala migrantska kriza?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrstvo za obrambo je oktobra zaradi migrantske krize imelo več kot dva milijona evrov stroškov, ki jih mora kriti iz lastnega proračuna. Zato ne bo vaj, izobraževanj in usposabljanj.

Slovenija bo na meji s Hrvaško začela postavljati začasne tehnične ovire. Koliko bo Slovenijo stalo fizično varovanje meje, še ni jasno, zbrali pa smo podatke, koliko denarja je država zaradi migrantske krize porabila prejšnji mesec.

Slovenska vojska je zaradi pomoči pri obvladovanju migrantske krize oktobra imela 880 tisoč evrov stroškov, od tega:

- 380 tisoč evrov za delovanje na nalogi (130 tisoč evrov za nabavo nujne opreme in 250 tisoč evrov za delovanje enot (hrana, gorivo, sanitetni material itd.),

- od 500 tisoč do 600 tisoč evrov za stroške dela.

Stroški Uprave RS za zaščito in reševanje za oktober znašajo 1,3 milijona evrov, kar vključuje:

- stroške oskrbe migrantov in - stroške povečanega obsega dela organa, ki znašajo približno sto tisoč evrov (prehrana, dnevnice, povračila delodajalcem za delo prostovoljcev, delo prek polnega delovnega časa, delo v posebnih pogojih itd.).

Vlada sicer ministrstvom, ki imajo stroške zaradi migrantske krize, obljublja, da jim jih bo povrnila – deloma iz državnega, deloma iz evropskega proračuna. "Skladno z navodilom za povračilo stroškov, nastalih zaradi migrantskega toka, stroške tudi evidentiramo in pričakujemo povračilo ministrstva za finance," pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo.

Zaradi izrednih stroškov v vojski ne bo izobraževanj in usposabljanj Ministrstvo za obrambo dodatnih sredstev za pomoč pri obvladovanju migrantske krize ni dobilo in vse stroške krije iz sredstev za redno delovanje.

Zato bodo v Slovenski vojski morali izvajati le najnujnejše redne naloge. Kot so pojasnili na ministrstvu za obrambo, bodo okrnjene vse naloge, ki so vezane na redno dejavnost:

- odpovedane so skoraj vse vaje (izvedena bo le ena ključna mednarodna vaja in ena v minimalnem obsegu), - vse službene poti, ki niso nujno potrebne za doseganje ciljev Slovenske vojske, - zmanjšan je obseg izobraževanj in usposabljanj posameznikov, - zamaknjena je bila zamenjava kontingenta na Kosovem.

Po navedbah ministrstva so v upravi za zaščito in reševanje vse redne dejavnosti, ki so vezane na sofinanciranje reševalnih sestavov in izvajanja izobraževalnega procesa gasilcev in ostalih reševalcev, že izvedene. Aktivnosti uprave so prilagodili na izvedbo nujnih nalog, saj so zaposleni vključeni v delo v nastanitvenih in sprejemnih centrih oziroma skrbijo za njihovo logistično podporo.

Na ministrstvu za notranje zadeve ocene stroškov še ni Ko smo ministrstvo za notranje zadeve prosili za podatke o stroških policije, so nam v odgovoru poslali le oceno skupnih stroškov tudi preostalih resorjev, ki sodelujejo pri sprejemu in obravnavi migrantov. Zaradi obravnave in oskrbe migrantov v septembru so do 15. oktobra 2015 prejeli za 1,769 milijona evrov računov. V septembru je v Slovenijo prišlo okoli 3.600 migrantov (za primerjavo: oktobra jih je prišlo več kot 110 tisoč).

Več podatkov o stroških naj bi bilo znanih sredi novembra, ko naj bi bilo pripravljeno podrobnejše poročilo, pojasnjujejo na ministrstvu.

Györkös Žnidarjeva in Mramor vsak po svoje A po ocenah, ki jih je sredi oktobra podala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, oskrba beguncev in migrantov dnevno stane 770 tisoč evrov, kar bi v pol leta naneslo približno 140 milijonov evrov, letno torej 280 milijonov.

Minister za finance Dušan Mramor je veliko bolj optimističen. Kot je dejal prejšnji teden, so do konca oktobra evidentirani stroški obvladovanja migrantske krize znašali 5,1 milijona evrov, prihodnje leto pa naj bi po ocenah vlade znašali 123 milijonov evrov.

Ne spreglejte