Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Nedelja,
19. 10. 2014,
22.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Andrej Fištravec Franc Kangler Peter Bossman Sebastjan Jeretič

Nedelja, 19. 10. 2014, 22.58

8 let

Koga sta najbolj prepričala Andrej Fištravec in Peter Bossman

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kako so se razdelili glasovi posameznih strank na županskih volitvah v Mariboru in Piranu?

Zmagovalcu volitev in novemu staremu mariborskemu županu Andreju Fištravcu, v drugem krogu je prejel več kot 74-odstotno podporo, so slabo tretjino vseh glasov (31,3 odstotka) namenili volivci, ki jim je najbližja Stranka Mira Cerarja, kažejo podatki agencije Mediana.

15 odstotkov glasov je Fištravec prejel od volivcev stranke DeSUS, vsak deseti glas zanj (9,9 odstotka) je prispeval volivec Socialnih demokratov, vsak enajsti pa volivec Združene levice.

Volivci Slovenske demokratske stranke v strukturi glasov, ki jih je prejel Fištravec, predstavljajo 4,6 odstotka, sledijo volivci Piratske stranke (trije odstotki), Pozitivne Slovenije (2,6 odstotka), Slovenske nacionalne stranke (2,4 odstotka), Nove Slovenije (2,2 odstotka) ter Zavezništva Alenke Bratušek (1,5 odstotka) in Slovenske ljudske stranke (1,3 odstotka).

Volivci drugih strank, ki jih je uspešno nagovoril Fištravec, v celoti njegovih glasov predstavljajo skupno 17,4 odstotka glasov.

Kangler s slabim izplenom pri volivcih svoje nekdanje stranke Po drugi strani je bil Franc Kangler najuspešnejši pri volivcih Slovenske demokratske stranke (29,6 odstotka). V naboru glasov, ki jih je dobil, so na drugem mestu volivci stranke DeSUS (19,5 odstotka), z dobro desetino v strukturi glasov (10,3 odstotka) jim sledijo volivci najmočnejše stranke v državi, Stranke Mira Cerarja.

Na dvajsetini glasov (po 4,8 odstotka), ki jih je v nedeljo uspelo zbrati Kanglerju, so se "poenotili" volivci Nove Slovenije, Socialnih demokratov in tudi Slovenske ljudske stranke, nekdanje Kanglerjeve strankarske matice.

Volivci Slovenske nacionalne stranke, Pozitivne Slovenije in Združene levice so nekdanjega župana podprli še z manj odstotki, prav na repu strukture Kanglerjevih podpornikov pa so volivci Zavezništva Alenke Bratušek in Piratske stranke, oboji z manj kot odstotnim deležem.

Preostale glasove (16,1 odstotka) si je Kanglerju uspelo priboriti pri volivcih drugih strank.

Kot kažejo podatki, se je Fištravec prepričljivejši od Kanglerja zdel volivcem skoraj vseh protikandidatov, s katerimi sta se pomerila v prvem krogu pred dvema tednoma. Razen volivcev kandidata Bernarda Memona so vsi drugi v nedeljo bolj ali manj prepričljivejše od Kanglerja podprli Fištravca.

Bossman uspešen pri Cerarjevih volivcih Peter Bossman, zmagovalec vročega obračuna za nova štiri leta na vrhu piranske občine, najglobljo zahvalo za nedeljski rezultat dolguje volivcem svoje stranke, Socialnih demokratov, ki so ga podprli z 38,6 odstotka glasov. Vsak peti glas za Bossmana je prišel od volivcev Stranke Mira Cerarja (19,7 odstotka), vsakega desetega pa so mu namenili volivci stranke DeSUS (11,8 odstotka) in Združene levice (9,9 odstotka).

Čeprav skromneje, so se za Bossmana odločili tudi nekateri volivci Slovenske demokratske stranke (3,5 odstotka), Nove Slovenije (2,4 odstotka), Piratske stranke in Pozitivne Slovenije (po 1,8 odstotka), Slovenske ljudske stranke (1,3 odstotka), Zavezništva Alenke Bratušek (0,9 odstotka) in Slovenske nacionalne stranke (0,4 odstotka).

Volivci drugih strank predstavljajo slabih osem odstotkov glasov podpore, ki jih je prejel novi stari piranski župan.

Cerarjevi s posluhom tudi za Jeretiča Sebastjanu Jeretiču je uspelo najbolj nagovoriti volivce Stranke Mira Cerarja (16,2 odstotka) ter DeSUS in Slovenske demokratske stranke (po 10,8 odstotka).

Slabo desetino lističev z njegovim imenom (devet odstotkov) so oddali volivci Združene levice, volivci Nove Slovenije so mu jih namenili 7,6 odstotka, enak odstotek si je Jeretič uspel priboriti pri volivcih Pozitivne Slovenije.

Po odstotku, ki ga glasovi volivcev Socialnih demokratov predstavljajo glede na število vseh prejetih, bi težko verjeli, da je bil Jeretič nekoč vpliven član omenjene stranke, saj jih je prejel le 5,4 odstotka. Za odstotek manj so mu zaupali volivci Piratske stranke (4,3 odstotka), še za polovico manj pa tisti, ki volijo Slovensko ljudsko stranko (2,5 odstotka). Še manj glasov je neuspešni kandidat za župana dobil od volivcev Zavezništva Alenke Bratušek (1,8 odstotka) in Slovenske nacionalne stranke (1,4 odstotka).

Za več kot petino glasov lahko Jeretič izreče zahvalo volivcem drugih strank (22,4 odstotka).

Enakovredna le pri volivcih Stanislave Premru Lovšin Še pogled na to, čigavi glasovi iz prvega kroga so se v nedeljo uspešneje prelivali h kandidatoma za župana Pirana. Bossmanu in Jeretiču je tudi v drugem krogu uspelo zadržati glavnino glasov izpred dveh tednov, prvi pa je bil prepričljivejši še za volivce Romane Kačič, Tilna Fabeta in Tatjane Voj.

K obema kandidatoma so se v drugem krogu enakovredno preselili volivci Stanislave Premru Lovšin, medtem ko so Jeretiču malce bolj zaupali volivci Irene Dolinšek.

Ne spreglejte