Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 1. 2021,
16.48

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,59

45

Natisni članek

študent univerza

Torek, 26. 1. 2021, 16.48

3 leta, 2 meseca

SDS, SMC in NSi zahtevajo nujno sejo zaradi spolnega nadlegovanja na fakultetah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,59

45

študenti | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Poslanske skupine SDS, SMC in NSi so podale zahtevo za sklic nujne seje Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino zaradi spolnega nadlegovanja v akademskem prostoru. Kot navajajo v obrazložitvi, "se kljub resnim posledicam zdi, da v akademskem prostoru ne moremo narediti napredka na področju preprečevanja spolnega nadlegovanja ter zaščite žrtev pred spolnim nadlegovanjem".

Igor Pribac
Novice Očitki o nadlegovanju: danes je o Pribcu odločal senat univerze #video

Kot so v svoji obrazložitvi zapisale poslanske skupine vladne koalicije SDS, SMC in NSi, v medijih že nekaj let spremljamo zgodbe o spolnem nadlegovanju v akademskem prostoru. Med drugim tako dodajajo, da so posledice spolnega nadlegovanja različne, žrtve pa se lahko spopadajo s psihološkimi, čustvenimi in telesnimi težavami. V nadaljevanju opozarjajo, da se kljub resnim posledicam tega, kot pravijo, zavrženega dejanja zdi, da v akademskem prostoru ne moremo narediti napredka na področju preprečevanja spolnega nadlegovanja ter zaščite pred njim.

Se odgovorni otepajo pretresa akademskega prostora?

"Še več, ne moremo se znebiti občutka, da se odgovorni otepajo temeljitega pretresa akademskega prostora, ki bi končno ustavil ponavljajoča se dejanja poniževanja šibkih, ki si jih privilegiran del akademske sfere, s položaja moči, vedno znova privošči," so zapisali v zahtevi za sklic nujne seje Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, ki so jo poslali v državni zbor. Odboru predseduje poslanka Iva Dimic iz NSi.

Kot še ugotavljajo poslanske skupine SDS, SMC in NSi, je zelo zgovoren podatek, da le peščica univerz v slovenskem prostoru premore akt o varovanju dostojanstva zaposlenih ter študentov univerze. "Odsotnost pravnega okvirja, ki bi na posamezni univerzi in samostojnih visokošolskih zavodih enotno urejal problematiko spolnega nadlegovanja tako za zaposlene kot tudi za vse študentke in študente, je s pomočjo širšega odobravanja ustaljenih družbenih praks na področju spolnega nadlegovanja pripeljala do tega, da se kljub potrditvi nekaterih obtožb o spolnem nadlegovanju zadeve pogosto končajo z degradacijo prijaviteljev ali s potekom mandata storilca, redkokdaj pa z izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi ali hujšo sankcijo," opozarjajo.

Kot še piše v zahtevi, predlagajo, da po končani razpravi odbor sprejme naslednje sklepe, in sicer da:

- Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino ostro obsodi vsakršno verbalno in neverbalno spolno nadlegovanje s strani zaposlenih v akademskem prostoru in pozove h kazenskemu pregonu kršiteljev;

- Odbor predlaga vsem univerzam in visokošolskim zavodom, da v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport do konca leta 2021 opravijo temeljito raziskavo o pojavu spolnega nadlegovanja v akademskem prostoru ter v skladu z izsledki raziskave oblikujejo akt o preprečevanju spolnega nadlegovanja ter odločnem in takojšnjem ukrepanju v primeru, ko se je to dejanje že zgodilo;

- Odbor predlaga vsem visokošolskim zavodom, da sprejmejo vse ukrepe iz njihove pristojnosti, da takoj preprečijo nadaljevanje akademskega delovanja tistim zaposlenim, zoper katere je podana prijava in obstaja sum spolnega nadlegovanja.

Poziv poslanskih skupin SDS, SMC in NSi z naslovom Spolno nadlegovanje v akademskem prostoru, si lahko preberete TUKAJ.

Video: Planet TV


Sicer pa je ravno danes Senat Univerze v Ljubljani (UL) odločal o pritožbi profesorja Filozofske fakultete (FF) Univerze v Ljubljani Igorja Pribca. Temu je Senat FF zavrnil habilitacijo za izrednega profesorja zaradi očitkov o spolnem nadlegovanju, Pribac pa omenjene očitke zanika. Senat UL je neuradnih informacijah potrdil sklep filozofske fakultete. Pribac je ostal brez habilitacije, kar pomeni, da ne bo več profesor na ljubljanski univerzi. Več o tem si lahko preberete v članku z naslovom Očitki o nadlegovanju: danes je o Pribcu odločal senat univerze.

brexit
Novice Brexit in Erasmus+: kaj to pomeni za slovenske študente?
Ne spreglejte