Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 11. 2018,
13.45

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

24

Natisni članek

vlada Marjan Šarec Alenka Bratušek Marko Bandelli

Četrtek, 8. 11. 2018, 13.45

5 let, 5 mesecev

Koalicija o Bandellijevih grožnjah: Na potezi sta Bratuškova in Šarec #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

24

Koalicijske stranke se na grožnje ministra Marka Bandellija in pogojevanje županske kandidature Erika Modica v občini Komen s pridobitvijo javnih sredstev vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter ministrstva za infrastrukturo odzivajo zadržano. V SD, DeSUS in SMC poudarjajo, da sta zdaj na potezi predsednica stranke SAB Alenka Bratušek in premier Marjan Šarec. V največji opozicijski stranki SDS medtem pričakujejo, da bosta Šarec in Bratuškova Bandellija pozvala k odstopu.

"Predragi Erik. Sporočili so mi, da boš kandidiral za župana. Ta tvoj dopis je dokaz moji hipotezi, da je tvoja kandidatura zgolj namenjena tvojim osebnim interesom in neprestani bitki, ki jo imate ti in Malgajevi. Če bo res tvoja kandidatura zgolj boj proti sosedom, vedi, da moje podpore ne bo. Pa sam veš pomen nepodpore dveh pomembnih resorjev kot kohezija, EU sredstva za regionalni razvoj in predvsem infrastrukture," je minister za kohezijo Marko Bandelli v pismu sporočil Eriku Modicu.

Marko bandelli
Novice Minister Bandelli grozil kandidatu za župana v domačem Komnu

Bandelli: Še enkrat se opravičujem, da sem tisto zapisal

Kot smo na Siol.net razkrili v sredo, Marko Bandelli velja za najšibkejši člen aktualne levosredinske vlade. V medijih so se namreč nedavno pojavile tudi informacije o njegovih domnevno spornih poslih v občini Komen, ki jo je vodil pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami, minister pa je javnost razburil tudi z vožnjo z modrimi lučmi po avtocesti.

Ob vseh navedenih očitkih se marsikdo sprašuje, ali ni napočil čas, da minister razmisli o svojem odstopu. Bandelli je sicer danes izjavil, da se je za svoje ravnanje že opravičil. "Kot sem pojasnil že včeraj, obžalujem svojo napako. Še enkrat se opravičujem, da sem tisto zapisal," je dejal minister za kohezijo.

SAB: Minister Bandelli se je spozabil in se potem tudi opravičil

V stranki SAB, katere podpredsednik je Bandelli, prav tako poudarjajo, da se je minister za svoj sporni zapis že opravičil: "To je pomembno. V opravičilu je tudi ponovno poudaril svojo zavezo delati dobro, uporabiti vse svoje izkušnje iz podjetništva in županovanja za to, da bi evropska sredstva v Sloveniji koristili kolikor mogoče uspešno ter s tem uresničili ideje in vizije."

Kot pojasnjujejo, so Bandellija prav zaradi njegovih izkušenj in znanj v stranki predlagali za ministra za kohezijo, saj verjamejo, da bodo zaradi njegovega dela rezultati Slovenije pri koriščenju evropskih sredstev boljši. Glede spornega pisma kandidatu za župana sicer priznavajo, da je minister storil napako.

V stranki SAB, ki jo vodi predsednica Alenka Bratušek in katere podpredsednik je Marko Bandelli, priznavajo, da se je minister za kohezijo spozabil, a dodajajo, da se je za svoje ravnanje že opravičil. | Foto: STA , V stranki SAB, ki jo vodi predsednica Alenka Bratušek in katere podpredsednik je Marko Bandelli, priznavajo, da se je minister za kohezijo spozabil, a dodajajo, da se je za svoje ravnanje že opravičil. Foto: STA ,

"Opozorimo naj na to, da je Marko Bandelli v zapisu nasprotoval načinu izvajanja pritiska gospoda Modica, ne pa njegovi kandidaturi za župana. Samo temu se je Bandelli uprl v pismu in se pri tem res spozabil, zaradi česar potem tudi njegovo opravičilo," razlagajo v stranki, ki jo vodi nekdanja predsednica vlade in sedanja ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Marko Bandelli
Novice Minister Bandelli: Le moj kandidat bo imel "ministrske informacije"

Stranka v bran Bandelliju, minister se bo pri Šarcu zagovarjal v ponedeljek

Glede drugih očitkov na račun ministra v SAB pravijo, da je vožnja z modrimi lučmi dovoljena, minister pa da pri tem ni storil nič narobe. Hkrati zavračajo tudi očitke o njegovih domnevno spornih poslih v občini Komen: "Kolikor nam je znano, je Bandelli delal po pravilih tudi pri vodenju občine Komen, ki je v času njegovega županovanja zares napredovala."

Dodali so, da bo minister okoliščine svojega dopisovanja z Modicem v ponedeljek pojasnil premierju Marjanu Šarcu, medtem ko se bosta z Bratuškovo, katere resor je Bandelli neposredno omenil v spornem zapisu, pogovorila, ko se ministrica za infrastrukturo vrne z bolniškega dopusta. Bratuškova, ki je trenutno odsotna, se danes na naše telefonske klice ni odzvala.

Marko Bandelli se bo zaradi svojega ravnanja pri predsedniku vlade Marjanu Šarcu zagovarjal v ponedeljek. Šarec, ki je danes na obisku v Španiji, se na zadevo do zdaj še ni odzval. | Foto: Reuters Marko Bandelli se bo zaradi svojega ravnanja pri predsedniku vlade Marjanu Šarcu zagovarjal v ponedeljek. Šarec, ki je danes na obisku v Španiji, se na zadevo do zdaj še ni odzval. Foto: Reuters

Premier Šarec se je medtem očitno zavil v molk. Iz kabineta predsednika vlade, ki je sicer danes v spremstvu zunanjega ministra Mira Cerarja na delovnem obisku v Španiji, so nam sporočili, da odziv premierja na ravnanje ministra za zdaj ni predviden.

Na potezo ministra Bandellija so se danes kritično odzvali tudi v nevladni organizaciji Transparency International (TI) Slovenia. "Pomembno se nam zdi izpostaviti, da je minister z vidika pomembne javne funkcije, ki mu je bila zaupana, ravnal neprimerno. Še pomembnejši bo odziv predsednika vlade, ki s tem dobiva drugo priložnost za vzpostavitev odnosa te vlade do tematike zagotavljanja standardov integritete in etike v slovenskem političnem okolju," poudarja predsednica društva TI Slovenija Alma Sedlar.

Koalicijski partnerji: Na potezi sta Bratuškova in Šarec

Do ministrovih groženj so zadržani tudi v koalicijskih strankah. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je za Planet TV dejal, da Bandellijeva poteza kaže na veliko neizkušenost. "Vprašanje, ali lahko minister še naprej kredibilno opravlja svoje delo, pa je ključno za predsednico stranke Alenko Bratušek in predsednika vlade Marjana Šarca," je prepričan Han.

V DeSUS zadeve medtem nočejo komentirati. Predsednik stranke Karl Erjavec je sicer pojasnil, da je bilo ministrovo vedenje neprimerno. "Mislim, da se bo morala Alenka Bratušek kot predsednica stranke odločiti, kako naprej. To vedenje ni bilo primerno. Vesel sem, da v ministrski kvoti DeSUS nimamo takšnih težav," je poudaril Erjavec.

Novinarka Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV


Podobno kot v SD in DeSUS tudi v SMC poudarjajo, da sta na potezi predsednik vlade in predsednica SAB: "To so vprašanja, ki jih morata komentirati Alenka Bratušek, ki je kot predsednica stranke Marka Bandellija predlagala za ministra, in predsednik vlade Marjan Šarec, ki je Bandellija sprejel v svojo ekipo."

Na naše vprašanje, ali je takšno ravnanje zanje sprejemljivo, odgovarjajo, da gre za stvari, ki so v politiki nesprejemljive. "Slovenska politika in stranka SMC zagotovo ne ravnata v tej smeri," zatrjujejo v SMC. Vodja poslancev in poslank SMC Igor Zorčič je ob tem poudaril, "da sam česa takšnega ne bi naredil nikoli". V največji vladni stranki LMŠ se medtem na ravnanje ministra še niso odzvali.

Novinarka: Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV


SDS: Pričakujemo, da bosta Šarec in Bratuškova ministra pozvala k odstopu

Vprašanja glede ravnanja ministra smo naslovili tudi na opozicijske stranke SDS, NSi, SNS in Levico, ki sicer sodeluje s koalicijskim peterčkom pod vodstvom LMŠ. V poslanski skupini SDS poudarjajo, da Bandellijeve grožnje kandidatu za župana pa tudi nekatere njegove nedavne izjave kažejo, da se minister odmika od prisege, ki jo je dal, oziroma "da se tudi ne zaveda, da mora kot minister ravnati etično, odgovorno, predvsem pa v duhu zakona".

"Ob vsem tem se sprašujemo, kako bo minister Bandelli deloval glede resorja, ki ga vodi, in glede črpanja evropskih sredstev. Bo morebiti podpiral projekte županov tistih občin, ki so mu politično, osebno ali kakorkoli drugače blizu, ostale projekte pa bo zavračal? Njegova dosedanja ravnanja nakazujejo, da bi temu lahko bilo tako," opozarjajo v poslanski skupini SDS.

Kot poudarjajo, bi bilo takšno ravnanje in obnašanje ministra nesprejemljivo, kljub ministrovemu opravičilu pa glede na vsa njegova pretekla sporna ravnanja in izjave ne gre pričakovati, da bo spremenil svoj pristop v politiki in svojo retoriko. Od Šarca in Bratuškove zato pričakujejo, da bosta ministra pozvala k odstopu. "V nasprotnem primeru bomo razmislili o naših nadaljnjih korakih," dodajajo.

NSi: Poteza ministra je nedopustna in nedostojna

V NSi potezo ministra za kohezijo medtem ocenjujejo kot nedopustno in nedostojno ravnanje. "Od ministric in ministrov pričakujemo, da bodo delovali v skladu s svojo prisego, ki so jo ob izvolitvi izrekli pred državnim zborom. Odgovornost za dejanja članov ministrske ekipe pa naj prevzame tudi koalicija strank, ki je to vlado izvolila," poudarjajo v NSi.

V SNS medtem pojasnjujejo, da je vztrajanje Bandellija na njegovi funkciji zadeva njega in njegove politične opcije. "Mi imamo dovolj dela sami s seboj. Vsi nas napadajo in pljuvajo po nas, tako da imamo dovolj dela s tem, da se sami branimo," pravi predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Odgovorov stranke Levica medtem še nismo prejeli.

Ne spreglejte