Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Nedelja,
15. 7. 2012,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 15. 7. 2012, 11.12

8 let

Koalicija dosegla soglasje o spremembi varčevalnega zakona

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Koalicija je sprejela dogovor o spremembi nekaterih določb v zakonu o uravnoteženju javnih financ, ki posegajo v pokojnine.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je po vrhu koalicije poudaril, da so dosegli dogovor o popravi napak v varčevalnem zakonu, ki se nanašajo na znižanje pokojnin upokojencem, ki so delali v Sloveniji, sedež njihovega podjetja pa je bil v eni izmed ostalih republik SFRJ, borce, ki so dejansko sodelovali v NOB in upokojence, katerih položaj ureja zakon o žrtvah vojnega nasilja. Erjavec je poudaril, da so se dogovorili, da morajo najprej dobiti natančne podatke, da ne bodo šli v hitro spremembo zakona in da tako ne bodo slučajno spregledali katere od kategorij upokojencev, zaradi česar bi ponovno morali spreminjati zakon. »Dogovor je tudi, da se tam, kjer bo prišlo do popravkov, naredi poračun za nazaj, da ne bo nobena kategorija oškodovana,« je zatrdil in dodal, da bo potrebno pogledati vsak primer posebej, ali so bili prispevki plačani. Virant: Koalicija sprejela soglasje o popravi napak v varčevalnem zakonu Erjavčeve besede je potrdil tudi predsednik Liste Virant Gregor Virant, ki je tudi dejal, da še ni znano, kakšni bodo popravki v zakonu. Obenem pa je Virant povedal, da se bo koalicija o tem uskladila do konca tedna, čeprav Erjavec ne verjame, da bi jim to lahko uspelo tako hitro. Virant je pojasnil, da je večinsko mnenje v koaliciji, da bi bilo najbolje, da se opozicijski predlog novele varčevalnega zakona zavrne in da koalicija do jeseni pripravi svojo rešitev. Kot pravi, bodo v DL-ju kljub vsemu še razmislili, ali ne bi morda vendarle podprli opozicijskega predloga in nato do naslednje obravnave poiskali »natančne rešitve«.

Erjavec je sicer že pred vrhom koalicije poudaril, da so zadovoljni, ker so v stranki uspeli zaščititi tiste pokojnine, ki imajo podlago v preteklem delu. Problem pa po njegovem ostaja 26 tisoč upokojencev, ki prejema pokojnino in dodatke iz proračuna.

"Vztrajali bomo, da se krivice popravijo. Pogovarjamo se, da bi popravili ta zakon. Če to ne bo možno, potem bomo razmišljali o kakšni drugi možnosti, da podpremo morebiti opozicijski predlog," pojasnjuje Erjavec in dodaja, da je pobuda nekaterih, da naj tisti, ki so za izvzetje omenjenih kategorij upokojencev iz varčevanja, najdejo dodatnih 30 milijonov evrov za pokritje proračunske luknje, provokativno.

"Vlada se mora usesti in pogledati, kje so še rezerve. Ne verjamem, da je rebalans idealen. Tega ne jemljem kot resno pobudo," je izpostavil.

Virant pa je medtem dejal, da njegova stranka predlaga, da se lotijo popravkov spornega člena o pokojninah in da najdejo neko rešitev, ki bo odpravila krivico.

"Mislim, da je problem člena, da je v nekatere pravice posegel preveč drastično. Na drugih področjih smo posegali po pet, šest odstotkov, tukaj pa so nekateri izgubili 20 ali 25 odstotkov. To je preveč," je prepričan Virant, ki pravi, da sta tako predlog SDS-a in NSi-ja kot tudi predlog novele varčevalnega zakona SD-ja in PS-ja preveč radikalna, zato upa na sprejetje kompromisne rešitve.

Virant kljub temu meni, da bi bilo čisto primerno, če bi koalicija podprla novelo varčevalnega zakona, ki jo predlagata opozicijski stranki SD in PS in "si s tem odprla možnost, da septembra v drugi obravnavi reši stvar na kompromisen način".

"Zakon o uravnoteženju javnih financ je bil sprejet tudi s podporo drugih koalicijskih strank, zato bo koalicijsko soglasje najbrž potrebno tudi za spremembo," poudarja Jože Tanko, vodja poslanske skupine SDS-a.

Jože Horvat iz NSi-ja pa je pred sestankom zatrdil, da po mnenju njegove stranke popravki varčevalnega zakona niso potrebni. Izpostavil je še, da je po njegovem prava definicija pokojnine tista, ki pravi, da je pokojnina državljank in državljanov tista pravica, ki izhaja iz plačanih prispevkov.

Ne spreglejte