Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2016,
18.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

2

Natisni članek

pokojnine DeSUS interpelacija Anja Kopač Mrak seniorji

Petek, 3. 6. 2016, 18.42

6 let, 6 mesecev

Koalicija bo podprla Kopač Mrakovo. Dogovorjeni tudi za izredno uskladitev pokojnin.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

2

Anja Kopač Mrak | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Koalicija je na štiriurnem srečanju zaprla večino vprašanj, povezanih z delom ministrice Anje Kopač Mrak. Dogovorili so se tudi za izredno uskladitev pokojnin, čeprav še ni znano, kdaj bo to mogoče in od kod bodo vzeli sredstva. Tako je podporo Kopač Mrakovi zagotovil prvak DeSUS Karl Erjavec, ministrico pa podpira tudi premier Miro Cerar.

V SD po besedah predsednika stranke Dejana Židana opažajo, da ima ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podporo predsednika vlade Mira Cerarja, ki pa je tudi povedal, da od nje – tako kot od vseh drugih – pričakuje dobro delo še naprej.

Od kje bodo vzeli denar za uskladitev pokojnin?

Židan je po sestanku pojasnil, da so danes več časa kot razpravi o zaupanju ministrici Kopač Mrakovi namenili drugim temam. Najpomembnejša je bila razprava o tem, od kod vzeti denar za izredno uskladitev pokojnin, za katero se je sicer koalicija enotno zavzela. Realne mogoče vire za uskladitev pokojnin bo preučila delovna skupina s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem.

Po Židanovem mnenju so danes uspeli posameznikom dokazati, da usklajevanje pokojnin na način, da se za ljudi v stiski vzame denar drugim ljudem v stiski, preprosto ne gre. S tem je meril na pričakovanje, da bi denar vzeli resorju ministrstva za delo, na kar namigujeta SMC in DeSUS.

"Glede na to, da se gospodarski položaj izboljšuje, je logično pričakovati, da se tudi pritisk na socialne transferje zmanjšuje," je v izjavi novinarjem pojasnil minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Kopač Mrakova pa odgovarja, da so pričakovanja gospodarske rasti že upoštevali v planiranju proračuna. V izjavi novinarjem je pojasnila, v kakšne namene na resorju namenjajo sredstva, ter ocenila, da na področju ministrstva za delo ni rezerv za uskladitev pokojnin. Uskladitev je potrebna, a to po njenem mnenju ne bo pomenilo, da bo manj upokojencev upravičenih do varstvenega dodatka. Tako verjame, da v proračunu zmorejo najti drug vir.

Poudarja tudi, da na pogojevanja v zvezi s tem ne pristane. Erjavec je namreč podporo ministrici na interpelaciji pred koalicijskim vrhom pogojeval z njeno zagotovitvijo izredne uskladitve pokojnin. Tudi Židan je dejal, da jih je izjava Erjavca presenetila, sicer pa je ocenil, da s stranko DeSUS dobro sodelujejo.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je podporo ministrici na interpelaciji pred koalicijskim vrhom pogojeval z njeno zagotovitvijo izredne uskladitve pokojnin. | Foto: Bor Slana Prvak DeSUS Karl Erjavec je podporo ministrici na interpelaciji pred koalicijskim vrhom pogojeval z njeno zagotovitvijo izredne uskladitve pokojnin. Foto: Bor Slana

Erjavec ni popustil

Erjavec je sicer že dalj časa zahteval, da uskladitev opravijo do poletnih dopustov. A zdaj točno ne more povedati, kot je dejal po srečanju koalicije, ali bo to avgusta ali septembra. "Nisem popustil. Kdaj hodijo upokojenci na dopust, je relativna stvar, nekateri avgusta, nekateri septembra," je dejal.

Po besedah Erjavca so bili zadovoljni tudi z odgovori glede drugih tematik na socialnem področju. Pričakujejo pa spremembe v smeri učinkovitega dela, je povedal in zagotovil podporo ministrici Kopač Mrakovi na interpelaciji.

Po besedah Židana je bila danes zelo pomembna tudi razprava o dolgotrajni oskrbi. "Kar se tiče SD je podpora enotna, tudi stranka DeSUS je izrazila podporo, da se to končno uredi," je dejal. Zdaj čakajo še na usklajeno mnenje znotraj SMC in Židan verjame, da bodo naredili korak naprej. "Finančni viri so na voljo, če se združijo, verjamem, da bomo lahko upokojencem zagotovili kar bo potrebno," je dodal.

Za zdaj torej kaže na podporo koalicije ministrici, ki se bo na zahtevo SDS v DZ zagovarjala zaradi dogodkov po odvzemu dveh dečkov iz Velenja njunim starim staršem. Zadnjo besedo mora sicer še reči poslanska skupina SMC, ki se bo s Kopač Mrakovo sestala v torek.

Ne spreglejte