Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
14. 8. 2015,
11.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Prekmurje

Petek, 14. 8. 2015, 11.46

7 let, 12 mesecev

Ko so se prekmurski Slovenci združili z matičnim narodom

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenci na levi strani Mure so od okoli leta 900 živeli v okviru Ogrske in imeli malo stikov z drugimi Slovenci. Po prvi svetovni vojni pa se je večina ogrskih Slovencev združila z matičnim narodom.

V Sloveniji 17. avgusta praznujemo združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Praznik, ki ni dela prost dan, je bil uzakonjen leta 2005 na predlog prekmurskih poslancev, prva državna proslava je bila leta 2006 v Beltincih. Od leta 2010 je državna proslava le na vsakih pet let.

Enote Kraljevine SHS predajo oblast civilni upravi Zakaj praznujemo ravno 17. avgusta? 17. avgusta 1919 je namreč vojska Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, ta je s soglasjem mirovne konference v Parizu 12. avgusta 1919 zasedla Prekmurje, na množičnem ljudskem zborovanju v Beltincih oblast predala civilnemu upravitelju.

Prekmurje, kjer so poleg Slovencev in Madžarov takrat živeli še Judje in Nemci, je mednarodno priznano postalo del Kraljevine SHS s podpisom Trianonske mirovne pogodbe 4. junija 1920. Niso pa vsi Slovenci, ki so pred prvo svetovno vojno živeli v okviru Ogrske oziroma Madžarske, postali del Kraljevine SHS.

Del Slovencev ostane v okviru Madžarske Nekaj slovenskih vasi v okolici Monoštra je ostalo del Madžarske. Za to deželo se je po prvi svetovni vojni uveljavilo ime Porabje, za tamkajšnje Slovence pa ime porabski Slovenci. Za pokrajino med slovensko-madžarsko državno mejo in Muro pa se je po prvi svetovni vojni uveljavilo ime Prekmurje.

Pred prvo svetovno vojno se je za območje Prekmurja in Porabja uporabljalo ime Slovenska krajina ali Slovenska okroglina. Po porazu Avstro-Ogrske v prvi svetovni vojni je bila 29. maja 1919 v Slovenski krajini ustanovljena kratkotrajna Murska republika, ki pa jo je že 6. junija istega leta zatrla madžarska Rdeča armada. Avgusta pa so, kot je že omenjeno zgoraj, Prekmurje zasedle enote Kraljevine SHS.

Prekmurski knjižni jezik Slovenci v panonski nižini, ki so od okoli leta 900 živeli pod Madžari, so imeli drugačen zgodovinski razvoj kot večinski del Slovencev. V Prekmurju se je med drugim za razliko od slovenskih dežel, ki so bile do prve svetovne vojne del Avstrije, ohranil tudi protestantizem.

Prekmurščina je prav tako slovensko narečje, ki se je razvijalo zelo ločeno od drugih slovenskih narečij in ni bilo pod vplivom slovenskega knjižnega jezika. Prekmurščina je celo izoblikovala lastno književnost, ki je pomagala ohranjati narodno zavest v času, ko je skušala oblast pomadžariti Slovence, ki so živeli na Ogrskem.

Ne spreglejte