Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 1. 2021,
9.35

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,79

19

Natisni članek

ministrstvo za šolstvo in šport Simona Kustec Koronavirus COVID-19 odprtje šol

Četrtek, 21. 1. 2021, 9.35

3 leta, 2 meseca

Odpiranje šol: obvezne maske in testiranje za učitelje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,79

19

Šole za prvo triado in vrtci bodo svoja vrata ponovno odprli v torek. Kot je povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, bodo morali učitelji v ponedeljek opraviti hitri test na novi koronavirus, v šolah pa bodo morali ves čas nositi maske. Šole bodo delovale po modelu C. Sindikat Sviz pa medtem opozarja na zmedo glede obveznosti testiranja.

Vlada je zaradi izboljševanja epidemioloških razmer v državi na sredini večerni seji sprostila nekatere ukrepe.

Kot je na novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, bodo šole delovale po modelu C.

"Učitelji bodo morali maske nositi ves čas"

V torek se znova odpirajo šole za prve tri razrede v devetih regijah. | Foto: Getty Images V torek se znova odpirajo šole za prve tri razrede v devetih regijah. Foto: Getty Images Ta predvideva potek pouka v šoli za učence od 1. do vključno 3. razreda. Pouk se organizira v skupinah, ki so določene s standardi in normativi. Izvajanje pouka se zagotovi na način, da poteka v homogenih skupinah, skupine učencev pa se v času pouka ne mešajo med seboj. Šole izdelajo natančne protokole za izvajanje obveznega in razširjenega programa. Protokoli zajemajo organizacijo dela ter ravnanje in zadolžitve posameznikov.

"Učitelji bodo morali maske nositi ves čas, otroci pa zunaj učilnic. Poleg tega je treba prostore redno zračiti in razkuževati ter poskrbeti za strogo higieno rok in kašlja," je dejala ministrica.

Pouk bo potekal v homogenih skupinah, skupine pa se ne smejo mešati. Prav tako ne bo šol v naravi in ekskurzij.

Ob tem je ministrstvo pozvalo šole in vrtce, da jim sporočijo morebitno potrebo po dodatni zalogi zaščitnih mask.

Učenci se bodo morali med odmori zadrževati v matičnih učilnicah in jih praviloma ne bodo smeli zapuščati, v kolikor je mogoče, bodo v učilnicah tudi malicali. Pouk športne vzgoje naj bi potekal v športni dvorani brez mešanja skupin učencev iz različnih razredov. Učenci, vključeni v jutranje varstvo ali podaljšano bivanje, naj bi bili razporejeni v skupine tako, da se oddelki med seboj ne mešajo, šola mora pri tem voditi tudi natančno evidenco. Učencem, ki jim zaradi zdravstvenih omejitev ni dovoljeno obiskovati pouka v šoli, mora šola prilagoditi oblike in metode dela.

Kranjska Gora smučanje
Sportal V soboto se znova odpirajo smučišča, a pod določenimi pogoji #video

Od 4. do 9. razreda še vedno na daljavo

Za učence od 4. do 9. razreda se izvaja pouk na daljavo. V primeru razpoložljivih prostorskih in kadrovskih kapacitet posamezne šole, ob upoštevanju higienskih in splošnih priporočil, ravnatelj odloči, ali šola izvaja pouk v šoli tudi za učence 4. in/ali 5. razreda. Ravnatelj odločitev o izvajanju pouka v šoli za učence 4. in/ali 5. razreda sporoči sektorju za osnovno šolo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, takoj ko sprejme takšno odločitev. V takšnem primeru se izvaja pouk na daljavo za učence od 6. do 9. razreda.

Janez Janša
Novice Janša: Prihodnji teden se v devetih regijah odpirajo šole in vrtci

Odpiranje šol in vrtcev v devetih regijah

Šole se bodo odprle v devetih od dvanajstih regij, in sicer v torek. To velja za učence prvega triletja in vrtce. 

Regije, v katerih se v torek odpirajo šole, so: osrednjeslovenska, gorenjska, primorsko-notranjska, obalno-kraška, koroška, podravska, pomurska, savinjska in zasavska.

Prav tako je vlada v sredo z odlokom odpravila prepoved zbiranja za študente za opravljanje laboratorijskih vaj in individualnega pouka. V devetih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko bodo od ponedeljka lahko spet odprti avtoservisi in servisi koles ter specializirane otroške trgovine. Že s soboto bodo v rdečih regijah spet delovala smučišča, pogoj za smučanje bo negativen hitri test.

Video: kako se na odprtje šol pripravljajo po Sloveniji

Združenje ravnateljev ne pričakuje večjih težav ob odprtju šol

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan je delno odprtje šol glede na predhodne napovedi vlade pričakoval. Model C, po katerem bo v devetih regijah od torka potekal pouk v prvi triadi, šole že poznajo, zato Pečan večjih težav ne pričakuje. Kot je danes še dejal za STA, že od lani spomladi tudi sam poudarja smiselnost regijskega odpiranja šol.

"Iz odzivov staršev vidimo, da so mnenja staršev zelo deljena, tako kot so že od začetka epidemije. Za nekatere starše je za odpiranje šol skrajni čas, drugi pa so prepričani, da je to v trenutni epidemiološki situaciji prenevarno," pa so v odzivu za STA glede napovedanega delnega odprtja šol sporočili iz Zveze aktivov svetov staršev Slovenije. "Da bodo otroci šli nazaj v šolo, ko bodo izpolnjeni pogoji za rdečo fazo, je že nekaj časa znano in verjamemo, da šole so pripravljene in da bo narejeno vse, da bo šolanje za najmlajše varno," so navedli.

Sviz opozarja na zmedo in poziva k preklicu napovedi obveznega testiranja

Po mnenju Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) bo testiranje težko izvedljivo, še posebno zato, ker ni izdelanega logističnega načrta testiranj. Poleg tega Sviz opozarja na zmedo glede obveznosti testiranja.

V okrožnici, ki so jo osnovne šole prejele v sredo, namreč ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport hitro testiranje zaposlenih priporoča, ne zapoveduje. Takšen pristop se, kot poudarjajo v sindikatu, v celoti sklada tudi s stališčem Sviza, kjer so prepričani, da je argumentirano spodbujanje ljudi, naj se testirajo, ker to koristi vsem, bolj učinkovito od prisile in kaznovanja.

Nasprotno pa je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec na današnji novinarski konferenci o obnovitvi pouka za učence prve triade osnovnih šol povedala, da bo testiranje zaposlenih obvezno. Zato se v Svizu sprašujejo, kako naj ob tem ravnajo vodstva šol in zaposleni.

"Nasprotujoči si stališči ministrstva za izobraževanje, znanost in šport povzročata zmedo, slabo voljo in številna vprašanja, zato je nujno takojšnje pojasnilo. Res je, da zakonska možnost za uveljavitev obveznega testiranja obstaja, a v sindikatu velja trdno prepričanje, da bo ohranitev prostovoljnosti testiranja imela večje in pozitivne učinke kot obvezna prisila, ki bo povečala nelagodje med zaposlenimi, še posebej, ker se ob tem odprejo številne pravne dileme o posledicah, če zaposleni testiranje morda odkloni," so navedli pri Svizu.

V sindikatu opozarjajo tudi, da "oblast očitno ne namerava spoštovati tistega dela predpisa, ki pravi, da se testiranja zaposlenih izvajajo na lokaciji delodajalcev, in ne v zdravstvenih domovih ali mobilnih enotah".

Z zakonsko prisilo testiranja se bodo po prepričanju Sviza odnosi med zaposlenimi in šolsko oblastjo, "ki že zdaj niso najboljši, po nepotrebnem še zaostrili". Sindikat ministrico Simono Kustec zato poziva, naj napoved obveznega testiranja prekliče.

Pred ponovnim delnim odprtjem osnovnih šol pa v Svizu dodatno poudarjajo še, da bi morali učitelji prvega triletja ob obnovitvi dela v šolah pedagoško poskrbeti še za otroke, ki jim zaradi zdravstvenih omejitev ni dovoljeno obiskovati pouka. Kar pomeni dodatno delo, ki pa ni ovrednoteno, opozarjajo pri Svizu.

Izpostavili so še, da, kot opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje, se z odpiranjem šol "odločamo tudi za večje tveganje za prenos bolezni". To po navedbah Sviza pomeni, da je treba tveganja v skladu s kolektivno pogodbo za javni sektor tudi ustrezno finančno ovrednotiti. Sindikat se, kot navaja, že od pomladi neuspešno zavzema, da bi o tem s šolsko oblastjo sklenil dogovor.

"V že sicer zaostrenih razmerah ministričino zavračanje pogovorov o ureditvi specifičnih pogojev dela, ki so posledica epidemije, le še stopnjuje nezadovoljstvo zaposlenih," so sklenili v Svizu. (STA)

Ne spreglejte