Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2023,
19.07

Osveženo pred

4 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

ujma poplačilo škode poplave Finančna uprava RS ministrstvo za naravne vire in prostor

Ponedeljek, 4. 12. 2023, 19.07

4 mesece, 4 tedne

Kmalu prva izplačila za poškodovane stanovanjske objekte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Poplave Kamnik | Predplačilo se za posamezno stanovanje izplača lastniku stanovanja. Če je lastnikov stanovanja več, se vsakemu izplača sorazmerni del glede na višino solastniškega deleža, v primeru skupne lastnine se delež določi glede na število skupnih lastnikov. | Foto Ana Kovač

Predplačilo se za posamezno stanovanje izplača lastniku stanovanja. Če je lastnikov stanovanja več, se vsakemu izplača sorazmerni del glede na višino solastniškega deleža, v primeru skupne lastnine se delež določi glede na število skupnih lastnikov.

Foto: Ana Kovač

Vlada se je danes na dopisni seji seznanila s seznamom upravičencev za prvi del predplačil za obnovo stanovanj, poškodovanih v avgustovskih poplavah in plazovih. Gre za 1350 stanovanjskih objektov, skupni znesek izplačil znaša nekaj več kot 4,5 milijona evrov. Finančna uprava bo izplačila izvedla v prihodnjih dneh.

Seznam, ki so ga pripravili na ministrstvu za naravne vire in prostor, vsebuje naslov stanovanja, znesek ocenjene škode ter znesek predplačila. Ker je lahko lastnikov stanovanjskega objekta več, je upravičencev nekaj manj kot dva tisoč, so sporočili z ministrstva. Predplačilo znaša 20 odstotkov ocenjene škode, kot je zavedena v spletni aplikaciji Ajda.

V skladu z novelo zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023, ki jo je DZ sprejel 10. novembra, so do predplačila upravičeni lastniki stanovanjskih objektov, pri katerih ocenjena škoda presega šest tisoč evrov, njihovi objekti pa niso predvideni za rušenje. V stanovanju je morala imeti prebivališče na dan 31. julija 2023 vsaj ena oseba.

Ursula von der Layen, poplave v Sloveniji
Novice Bruselj dal zeleno luč za sto milijonov evrov za odpravo posledic poplav

Predplačila lastnikom stanovanja

Predplačilo se za posamezno stanovanje izplača lastniku stanovanja. Če je lastnikov stanovanja več, se vsakemu izplača sorazmerni del glede na višino solastniškega deleža, v primeru skupne lastnine se delež določi glede na število skupnih lastnikov.

Glede na trenutne vnose v spletno aplikacijo Ajda na ministrstvu za naravne vire in prostor ocenjujejo, da je do predplačil v višini 20 odstotkov ocenjene škode upravičenih približno 5800 stanovanjskih objektov. Skupno višino predplačil ocenjujejo na 30 milijonov evrov. Izvedla se bodo v štirih tranšah, vse štiri predvidoma do konca tega leta.

Janusz Wojciechowski in Marjan Šarec
Novice Evropski komisar za kmetijstvo za krepitev evropskih sredstev za pomoč v ujmah
Poplave
Novice Slovenskim kmetom za škodo po poplavah 8,6 milijona evrov
Poplave Kamnik
Novice Za 330 v ujmi prizadetih hiš bodo iskali druge lokacije
poplave 2023
Novice Kaj prinaša zakon o obnovi po avgustovskih poplavah
Bojan Požar, Melania Trump
Novice Bojan Požar na račun protipoplavne varnosti prejel 63 tisočakov
Ne spreglejte