Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2019,
8.19

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

40

Natisni članek

ministrstvo za delo pokojninska reforma sprememba

Sreda, 13. 3. 2019, 8.19

5 let, 1 mesec

Klampferjeva zagrizla v kislo jabolko pokojninskega sistema: bomo delali dlje? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

40

stari ljudje | Ministrstvo naj bi predlagalo postopni dvig meje za starostno upokojitev z zdajšnjih 65 na 67 let, pri čemer bo pogoj za upokojitev še 40 let delovne dobe. | Foto Getty Images

Ministrstvo naj bi predlagalo postopni dvig meje za starostno upokojitev z zdajšnjih 65 na 67 let, pri čemer bo pogoj za upokojitev še 40 let delovne dobe.

Foto: Getty Images

Predlog reforme pokojninskega sistema, ki ga je danes predstavila ministrica za delo Ksenija Klampfer predvideva postopni dvig upokojitvene starosti z zdajšnjih 65 na 67 let (to naj bi dosegli do leta 2034). Kdor bo že prej imel 40 let delovne dobe, se bo lahko upokojil mlajši. Ministrstvo hkrati predlaga, da bi upokojenci, ki delajo, prejemali višji delež pokojnine.

Predloge in novosti glede pokojninske reforme je ministrica Ksenija Klampfer že včeraj predstavila koalicijskim partnerjem na srečanju na Brdu pri Kranju.

Danes je nato še javnosti predstavila ključne novosti, ki jih na ministrstvu predvidevajo na področju pokojninske zakonodaje.

Evropsko sodišče za človekove pravice
Novice Iz Strasbourga obsodba Slovenije zaradi nepriznane starostne pokojnine

Dvig starostne meje s 65 na 67 let

Ksenija Klampfer | Foto: STA , Foto: STA , Ministrstvo predlaga postopni dvig meje za starostno upokojitev z zdajšnjih 65 na 67 let, pri čemer bo pogoj za upokojitev še 40 let delovne dobe.

Če bo torej nekdo pri 63 letih že imel 40 let delovne dobe, se bo lahko upokojil že takrat, pojasnjujejo na ministrstvu. Kot pravijo, bi se tako večina zavarovancev upokojila še pred dopolnitvijo te starosti, saj bi imeli dovolj delovne dobe.

Zvišanje starosti naj bi se začelo postopoma uvajati šele od leta 2023, starost pa bi se zviševala za zgolj dva meseca na leto. Starost 67 let bi dosegli do leta 2034.

Po poročanju Financ želi ministrstvo tudi uskladiti odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe. Za moške naj bi se ta v šestih letih postopno zvišal z zdajšnjih 57,25 odstotka na 63 odstotkov, za ženske pa s 60,25 odstotka na 63 odstotkov. Uveljavitev ukrepa je predvidena januarja 2020.

Novice Z višjimi pokojninami tudi podražitve v domovih za upokojence #video

Polne pokojnine za upokojence, ki delajo?

Upokojenci s pogoji za starostno upokojitev bodo lahko po predlogu ministrstva delali in hkrati prejemali celotno pokojnino, vendar pod določenimi pogoji, je danes še napovedala Klampferjeva.

Po trenutni ureditvi lahko upokojenec dela, a je upravičen le do 20 odstotkov pokojnine. Zdaj bi za prva tri leta po upokojitvi delež zvišali na 50 odstotkov. Od četrtega leta dalje pa bi upokojenec poleg plače prejemal 100 odstotkov pokojnine.

Novice Šarec: Pokojnina ni socialni transfer, ampak poplačilo za minulo delo #video

V Levici nezadovoljni

V Levici so nezadovoljni s predlogom sprememb pokojninske zakonodaje, saj vztrajajo pri izpolnitvi zavez iz koalicijskega sporazuma in sporazuma vlade z Levico. Pogrešajo dvig minimalne pokojnine, nasprotujejo dvigu upokojitvene starosti, predviden tempo dviga odmernega odstotka za izračun pokojnine pa je prepočasen, meni poslanec Luka Mesec.

V DeSUS s pomisleki glede nekaterih predlogov

V DeSUS imajo pomisleke glede nekaterih predlogov sprememb pokojninske zakonodaje in jim za zdaj še ne napovedujejo podpore. O predlogih bo potrebna razprava, meni vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Med drugim je po njegovi oceni prepočasen dvig odmernega odstotka za pokojnine, sprašuje pa se tudi o omejitvi pri dvojnem statusu upokojencev.

Kociprova: Predlogi sprememb koalicijski pogodbi ne sledijo v celoti

V SAB pozdravljajo prizadevanja ministrstva pri spremembah pokojninske zakonodaje, saj gredo v pravi smeri, a dogovoru iz koalicijske pogodbe ne sledijo v celoti. Vodja poslancev Maša Kociper med drugim poudarja zavezo za možnost dela upokojencev brez omejitev, predolgo pa je tudi predlagano prehodno obdobje za dvig odmernega odstotka za pokojnine.

NSi: Potrebna bo temeljitejša prenova pokojninskega sistema

V NSi po prvi oceni predloga sprememb pokojninske zakonodaje menijo, da gre za manjše popravke in da bo za dolgoročno finančno vzdržnost potrebna temeljitejša prenova sistema. Spomnili so na svoj predlog "modernega tristebrnega pokojninskega sistema" in izrazili upanje, da bo vlada konstruktivna ter pripravljena prisluhniti tudi predlogom NSi.

Jelinčič pozdravlja predlog sprememb

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pozdravlja predlog sprememb pokojninske zakonodaje, ki jih je danes predstavilo ministrstvo za delo. Še zlasti se strinja s predlogom glede dvojnega statusa upokojencev, ob čemer pa poudarja nujnost določila, da se mora posameznik najprej upokojiti, delodajalec pa ga lahko zaposli ali pa tudi ne oziroma ga lahko zavrne.

V Zdusu z nekaterimi spremembami zadovoljni, a pogrešajo nekatere rešitve

Dvig odmernega odstotka za izračun pokojnine je vsekakor v skladu s pričakovanji Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus), je v odzivu na predlog sprememb pokojninskega zakona dejal predsednik zveze Janez Sušnik. Pogrešajo pa nekatere vsebine, saj ni bilo nič rečeno o izrednem usklajevanju pokojnin ali sistemskem zakonu o letnem dodatku.

Papež: Spremembe bodo uveljavljene postopoma, zato ni treba hiteti z upokojevanjem

Za direktorja Zpiza Marijana Papeža je bil predlog spremembe pokojninskega sistema pričakovan. Vse, kar je bilo predlagano, bo sicer po njegovih besedah "uveljavljeno postopoma, kar pomeni, da se ljudem v tem trenutku ni treba ničesar bati in razmišljati, da se je treba upokojiti". Nove pogoje glede starosti naj bi po njegovih podatkih začeli uveljavljati leta 2023.

Direktor Zpiza Marijan Papež predlog za reševanje dvojnega statusa upokojencev, ki naj bi po njegovih besedah začel veljati v začetku leta 2020, podpira. | Foto: STA , Direktor Zpiza Marijan Papež predlog za reševanje dvojnega statusa upokojencev, ki naj bi po njegovih besedah začel veljati v začetku leta 2020, podpira. Foto: STA , Papež je pričakoval, da bo predlagani odmerni odstotek za izračun pokojnine v okvirih, kot je bil predstavljen, torej, da bi se odmerni odstotek v šestih letih tako za moške kot ženske zvišal na 63. Pričakoval je tudi dodaten odmerni odstotek za ženske za skrb za otroke v višini 1,25 odstotka. Pri tem dodaja, da drži izračun ministrstva, da bodo leta 2025 nove pokojnine starostnih upokojencev z dopolnjenimi 40 leti pokojninske dobe v povprečju višje za približno osem odstotkov.

Ne spreglejte