Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2017,
7.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

vreme sneg Agencija ARSO

Torek, 10. 1. 2017, 7.52

6 let, 6 mesecev

Jutri zjutraj bo v Sloveniji do –16 stopinj Celzija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Sneg, krave, krava | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Nad Slovenijo je v preteklih dneh prišel polarni zrak. Temperature so se marsikje spustile globoko pod ledišče. Jutri zjutraj se bo živo srebro spustilo tudi do –16 stopinj Celzija.​

Ponoči bo v vzhodni Sloveniji zmerno do pretežno oblačno, drugod precej jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od –16 do –7, ob morju okoli –4 stopinje Celzija, piše na spletni strani Agencije za okolje (Arso).

Svoje fotografije snežne odeje nam lahko pošljete na naslov siolfoto@tsmedia.si.

 | Foto: Arso Foto: Arso

Jutri bo pretežno jasno. Burja na Primorskem bo sredi dneva postopno ponehala. Proti večeru se bo od severozahoda navlekla razmeroma tanka slojasta oblačnost. Najvišje dnevne temperature bodo od –7 do –1, na Primorskem do okoli 2 stopinji Celzija.

V četrtek bo mraz začel popuščati

Do vključno srede po Sloveniji še pričakujemo zelo nizke zimske temperature. V četrtek bo zapihal jugozahodni veter, mraz bo popuščal. Od zahoda bo oblačnost naraščala, predvsem na Primorskem in Notranjskem bodo proti večeru že rahle padavine.

V petek bo oblačno z občasnimi padavinami, ki jih bo manj v severovzhodni Sloveniji. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo sprva večinoma deževalo, čez dan pa bo dež večinoma prešel v sneg.

Sneg pobelil grške otoke in Atene

Polarni mraz, ki je zajel večji del Evrope, povzroča številne nevšečnosti in zahteva številne smrtne žrtve – te dni je umrlo že več kot 40 ljudi, predvsem brezdomcev in migrantov.

Fotogalerija
1 / 10

Neobičajne zimske razmere so zajele tudi Grčijo, ponoči je sneg na debelo pobelil Atene, zaradi česar so šole danes ostale zaprte. Nekatere grške vasi in tudi otoki so zaradi močnega sneženja že dva dneva odrezani od sveta. Na otoku Euboea v Egejskem morju je snežna odeja ponekod tudi na obali debela kar do tri metre.

Na Poljskem je v zadnjih 24 urah zaradi nizkih temperatur umrlo še šest ljudi, od novembra lani že 71. O dveh novih smrtnih žrtvah poročajo tudi iz BiH. 

Snežne nevihte so zajele tudi Turčijo, kjer so v metropoli Istanbul namerili skoraj 65 centimetrov debelo snežno odejo.

Kaos tudi v ZDA

Zahod ZDA je medtem že od konca preteklega tedna pod udarom vremenske fronte s Tihega oceana, ki je prinesla močne vetrove in veliko padavin, zaradi česar s prizadetih območij v Kaliforniji, Nevadi in Koloradu rešujejo in evakuirajo ljudi. Največje težave šele prihajajo z zemeljskimi plazovi. 

Video: sneg na Kreti

 

Srb pri minus 20 stopinjah Celzija čudežno preživel 

V Srbiji sredi hude zime govorijo o čudežnem preživetju. Moški je v petek odšel od doma v trgovino po nakupih ob pravoslavnem božiču, a se ni vrnil. Odkrili so ga šele 52 ur pozneje, v nedeljo popoldne, ujetega v vodnjaku, v katerega je padel. Zdaj ga zaradi podhladitve in ozeblin zdravijo v bolnišnici.

Jezdimirja Milića je na dnu pet metrov globokega vodnjaka odkril njegov sosed Goran Marković. Ta je za britanski BBC povedal, da je soseda odkril, potem ko je ob vodnjaku v gozdu poleg vasi Smoljinac opazil vrečko z rdečim vinom, nekaj steklenicami piva in koruzno moko. Ob pogledu na vrečko se je spomnil, da v vasi pogrešajo Jezdimirja, nato pa je soseda tudi odkril.

Mraz v Evropi terjal nove žrtve

Na Poljskem je v zadnjih 24 urah zaradi nizkih temperatur umrlo še šest ljudi, od novembra lani že 71. O novih smrtnih žrtvah poročajo tudi iz BiH, Srbije in Romunije. Neobičajno mrzlo in zasneženo je tudi v Grčiji, nekateri otoki so že dva dni odrezani od sveta.

O novih žrtvah zaradi mraza poročajo tudi mediji v BiH. Starejša moška v Banja Luki in Ribniku naj bi zaradi podhladitve sicer umrla že v soboto, pred tem pa so v BiH poročali še o enem mrtvem. Država je trenutno v ledenem oklepu, ponoči temperature padejo tudi do minus 30 stopinj Celzija, podnevi pa se ne dvignejo nad minus 15 stopinj.

V Federaciji BiH so zaradi mraza podaljšali počitnice do 16. januarja, izdali so tudi priporočilo za skrajšanje delovnega časa, kjer je to mogoče.

Izboljšanje vremena pričakujejo tudi na Hrvaškem, kjer sta močna burja in izreden mraz v ledeni oklep zajela ustje Neretve in tudi dele morja. Podobno je stanje v Makedoniji, kjer je bila davi najnižja temperatura minus 20 stopinj Celzija, snežna odeja pa je ponekod debela 68 centimetrov.

V Srbiji sta zaradi mraza danes umrla 88-letnik in njegov 64-letni sin iz okolice kraja Gadžin Han na jugovzhodu Srbije. Za dva človeka pa še preverjajo, ali sta umrla za posledicami podhladitve ali česa drugega. V Srbiji so zaradi mraza razglasili izredne razmere v enajstih občinah, ustavljen je promet na Donavi.

Romunsko ministrstvo za zdravje pa je danes sporočilo, da je v zadnjih šestih dneh zaradi podhladitve umrlo šest ljudi. V osrednjem delu Romunije se je živo srebro danes spustilo do minus 32 stopinj Celzija. V prestolnici Bukarešta in Constanti na jugovzhodu države so bile zaradi mraza danes zaprte šole.

Tudi Madžarska in Bolgarija sta zaradi ledu, ki zaradi nizkih temperatur nastaja na Donavi, do nadaljnjega ustavili promet na tej reki.

Na Madžarskem je umrl brezdomec, ki je zgorel v zasilnem bivališču iz cunj in odpadkov, kamor se je zatekel pred mrazom. Moški se je želel pogreti ob ognju, ki pa se je razširil na njegovo bivališče.

V Istanbulu v Turčiji se je pod snegom podprla kupola ene od mošej in pod seboj pokopala več ljudi. En človek je pri tem umrl, več kot deset jih je bilo poškodovanih, poročajo turški mediji. Od konca tedna so morali odpovedati več sto letov s tamkajšnjega letališča.

Ne spreglejte