Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
22. 4. 2021,
11.53

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,09

19

Natisni članek

turizem COVID-19 Simon Zajc

Četrtek, 22. 4. 2021, 11.53

3 leta

Kje in kako se bodo odpirale nastanitvene zmogljivosti? #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,09

19

V ponedeljek se znova odpirajo nastanitvene storitve po vsej državi. "Na včerajšnji seji vlade smo znova sprejeli nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki velja od 24. aprila do vključno 2. maja letos," je na novinarski konferenci povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.

"V vseh statističnih regijah se podaljšujejo izjeme, ki so trenutno v veljavi, torej ohranjamo sprostitev storitvene in trgovinske dejavnosti. Dodatne izjeme, ki smo jih sprejeli, pa nam v luči prihajajočih praznikov prinašajo novo mero optimizma," je dejal Zajc.

V devetih statističnih regijah, to so podravska, koroška, savinjska, zasavska, posavska, jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska in gorenjska, se določa izjeme, ki veljajo za oranžno fazo sproščanja ukrepov.

V teh statističnih regijah se pod določenimi pogoji dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov. Strežba na terasah bo še naprej dovoljena od 7. do 19. ure. Ta omejitev pa ne velja za strežbo v sobah v nastanitvenih obratih.

Aleš Hojs
Novice Hojs: Zbiranje bo omejeno na deset in ne sto ljudi #video

Odpirajo se nastanitvene enote

hotelska soba | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Med novostmi je ponudba nastanitvenih storitev v obratih do 30 nastanitvenih enot, ne glede na velikost obrata, pod pogojem dokazil potrošnikov o testiranju, cepljenju ali prebolelosti. To vključuje tudi ponudbo programov za dobro počutje, ki jih nastanitveni obrat ponuja.

V notranjosti gostinskih obratov, ki je lahko odprta v treh rumenih regijah, in v nastanitvenih obratih so lahko le gostje, ki imajo enega od štirih dokazil:

  1. dokazilo o negativnem rezultatu PCR ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur,
  2. dokazilo o pozitivnem izvidu PCR-testa, ki je starejše od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, ne pa starejše od 6 mesecev,
  3. potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev,
  4. dokazilo o cepljenju proti novemu koronavirusu, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Pfizer preteklo najmanj sedem dni, pri Moderni, Sputniku, Sinovac Biotechu in Sinopharmu pa najmanj 14 dni, od prvega odmerka cepiva proizvajalcev AstraZeneca in Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni, od odmerka cepiva proizvajalca Johnson in Johnson pa najmanj 14 dni. Ta pogoj pa ne velja za goste nastanitvenih obratov, ki še niso dopolnili 15 let in bivajo skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki v nastanitvenem obratu.

Dokazila o testiranju se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah EU, državah članicah schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike.

Kaj o omejenem obsegu odpiranja nastanitvenih enot pravijo v Terme Vivat? (video: Planet TV)

Testiranje na covid-19
Novice V sredo potrdili 745 novih okužb

V gostinstvu in turizmu veseli odpiranja, kritični do pogojev

V gostinski in turistični panogi pozdravljajo dodatno odpiranje dejavnosti, kritični pa so do pogojev, pod katerimi jim bo kmalu dovoljeno ponujanje storitev gostom. Veliko je odprtih vprašanj, komuniciranje je pozno, hotelirji pa po besedah Gregorja Jamnika tudi nimajo rezervacij. Blaž Cvar je prepričan, da so pogoji za gostince diskriminatorni, zato pozivajo k njihovi odpravi.

"Veseli nas, da prihaja do začetka sproščanja dejavnosti," je poudaril direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Fedja Pobegajlo. To namreč vidijo kot znak, da bo v prihodnje prišlo do nadaljnjega odpiranja, pri čemer je po besedah Pobegajla za preživetje turistične panoge ključno, da bo v celotni glavni poletni sezoni dovoljeno neprekinjeno obratovanje v polnem obsegu. TGZS pozdravlja tudi pripravo interventnega zakona za turizem, ki bo zagotavljal dodatno pomoč sektorju.

Predsednik Združenja hotelirjev Slovenije pri Turistično gostinski zbornici Slovenije (TGZS) in direktor ljubljanskega hotela Slon Jamnik je opozoril, da informacije o pogojih delovanja do hotelirjev prihajajo zelo pozno. "Takšnega poslovanja, takih pogojev, še nismo imeli, ne v prvem, ne v drugem valu. To je nekaj popolnoma novega za nas. Potrebujemo čas, da se na to pripravimo," je dejal v izjavi za STA.

STA

Ne spreglejte