Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 11. 2015,
7.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 18. 11. 2015, 7.28

6 let, 6 mesecev

Kdo so najbogatejši Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trdno na prvem mestu lestvice najbogatejših ostajata zakonca Samo in Iza Login, ki sta bogatejša za 240 milijonov evrov. Največji skok je uspel Blažu Miklavčiču, najbolj pa je zdrsnil Janez Škrabec.

Najbogatejša Slovenca sta tudi drugo leto zapored zakonca Samo in Iza Login, ki sta svojo prednost še povečala in sta trikrat bogatejša od drugega na lestvici Sandija Češka iz Studia Moderna. Razlika znaša skoraj 600 milijonov evrov.

Njuno premoženje, ki sta ga ustvarila z visokotehnološkim podjetjem Outfit7, se je povečalo za 238 milijonov evrov oziroma slabih 40 odstotkov. Revija Manager ga ocenjuje na 855 milijonov evrov.

Skupno premoženje sto najbogatejših Slovencev se je letos glede na lani povečalo za dobre tri odstotke in znaša 4,6 milijarde evrov. Skupna vsota premoženja vseh 150 na lestvici, letos so jo pri reviji Manager razširili na 150 najbogatejših, sicer znaša 5,25 milijarde evrov.

Med sto najbogatejšimi je občutno več tistih, katerih premoženje raste, kot tistih, ki se jim zmanjšuje.

Premoženje prve deseterice večje za 142 milijonov evrov Prvih deset najbogatejših Slovencev je v primerjavi z lani skupaj bogatejših za 142 milijonov evrov. Lani je imelo najbogatejših deset pod palcem 2,17 milijarde evrov, letošnjih deset multimilijonarjev pa dobrih 2,31 milijarde evrov.

Čeprav so med najbogatejšimi Zemljani najvišje na lestvico večinoma uvrščeni lastniki podjetij, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo, v Sloveniji še ni tako. Dobra polovica od 150 najbogatejših se ukvarja z različnimi vrstami proizvodne dejavnosti. Sledi jim 24 trgovcev, z informacijsko tehnologijo se jih ukvarja 12, devet je takih, ki se v celoti ali vsaj deloma ukvarjajo z gradbeništvom, devet jih je tudi takih, ki se ukvarjajo s finančnimi naložbami.

Pet solastnikov Outfit7 med najbogatejših 12 Drugače pa je pri vrednosti premoženja slovenskih podjetij, ki služijo na račun informacijske tehnologije. Premoženje vseh lastnikov podjetja Outfit7 predstavlja tretjino premoženja sto najbogatejših Slovencev. Celotno podjetje pri reviji Manager ocenjujejo na 1,4 milijarde evrov.

Solastnika podjetja Outfit7 Matej Romih in Tadej Miklič sta svoje premoženje povečala za 35 odstotkov in se uvrščata neposredno za prvo deseterico. Premoženje vsakega od njih je ocenjeno na 65,4 milijona evrov. Med prvih 12 najbogatejših se je uvrstilo kar pet Outfitovcev.

Za osem mest na lestvici je napredoval Igor Akrapovič in letos končal na 14. mestu. Njegovo premoženje ocenjujejo na 58,1 milijona evrov.

Franc Jager prehitel Mirka Tuša Več let najbogatejši Slovenec Mirko Tuš še kar drsi na lestvici. Letos je izgubil šest mest in končal na 20. Vrednost premoženja se mu je zmanjšala za 25 odstotkov na okroglih 40 milijonov evrov.

Prvič ga je na lestvici prehitel Franc Jager oziroma njegova družina iz Rogaške Slatine, ki ima v lasti Trgovine Jager. Njihovo premoženje je ocenjeno na 46,1 milijona evrov.

Blaž Miklavčič naredil največji skok na lestvici Za dobrih sto odstotkov se je premoženje povečalo lastniku gradbenega podjetja GH Holding Blažu Miklavčiču. Nekdanji prvi mož Slovenskih železnic je po novem edini lastnik podjetja, ki organizira gradbene projekte. V zadnjem letu je namreč odkupil še deleža Pomgrada in Kraškega zidarja v tem podjetju. Na lestvici je tako pridobil 54 mest in se z 31,7 milijona evrov uvrstil na 27. mesto.

Še enkrat večje premoženje sta letos ustvarila lastnika trgovske verige Mass Sašo Apostolovski in Mojca Godnjavec Apostolovski. S 24,2 milijona premoženja se na lestvici uvrščata na 42. mesto.

Marjan Batagelj premoženje več kot podvojil Za 116 odstotkov sta svoje premoženje povečala tudi lastnika podjetja Postojnska jama Marjan Batagelj in Katja Dolenc Batagelj. Z 21,1 milijona evrov zasedata 60. mesto lestvice.

Največji padec je utrpel Janez Škrabec V prvih dveh tretjinah lestvice je letos iz skupine stotih izpadel le lastnik Rika Janez Škrabec, ki je zdrsnil za 53 mest. S 13,9 milijona evrov je pristal na 110. mestu.

Ustanovitelja podjetja Don Don in sveža lastnika Pekarne Grosuplje Alenka Mozetič Zavrl in Aleš Mozetič sta premoženje povečala za slabo tretjino. Z 12,3 milijona evrov sestra in brat na lestvici zasedata 131. mesto.

V šestih letih za 577-krat povečali premoženje Lestvice stotih najbogatejših Slovencev zaokrožuje skupina 13 menedžerjev škofjeloške tovarne ulitkov za avtomobilsko industrijo LTH Castings. Eden izmed 7,7-odstotnih lastnikov podjetja je tudi nekdanji član uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN) in nasprotnik privatizacije Marko Golob.

Vsak izmed njih je za nakup podjetja leta 2009 odštel 26 tisoč evrov, danes pa je delež vsakega od njih vreden več kot 15 milijonov evrov. Premoženje vsakega se je torej povečalo za 577-krat.

Ne spreglejte