Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 6. 2015,
9.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 10. 6. 2015, 9.57

7 let, 12 mesecev

Kdo so nadzorniki, ki odločajo o največjem poslu v zgodovini Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predstavljamo nadzornike Slovenskega državnega holdinga, ki bodo odločali o prodaji Telekoma Slovenije.

Nadzorni svet SDH bo na današnji seji odločal o tem, ali bo Telekom Slovenije dobil novega lastnika. V igri za nakup je ostal finančni sklad Cinven. Britanci za delnico ponujajo 110 evrov, ob izpolnjevanju nekaterih pogojev še dodatnih dvajset. Nadzorniki SDH so imeli odločanje o prodaji na mizi prejšnji četrtek, a soglasja zanjo – kljub ugotovitvi, da gre za primerno in ekonomsko utemeljeno prodajo – niso dali; nadzorniki in uprava SDH so izkoristili možnost, ki jo imajo po zakonu, in odločitev o prodaji zahtevali od skupščine. V tem primeru torej od vlade.

Premier Miro Cerar in njegovi ministri so v nedeljo sprejeli pet sklepov, med drugim so postavili zahtevo po ohranitvi sedeža podjetja v Sloveniji, ter odločanje o največjem poslu v zgodovini države vrnili nadzornikom državnega holdinga. Ti naj bi se vnovič srečali danes v popoldanskem času.

V javnosti krožijo različni mogoči scenariji razpleta: od soglasja k prodaji, njene zavrnitve do odstopa nadzornikov in ponovne zahteve holdinga, naj o prodaji odloči vlada kot skupščina. Pogledali smo, kdo so nadzorniki, ki bodo odločali o Telekomu Slovenije, kakšna je njihova izobrazba in na katerem področju delajo.

Samo Lozej, predsednik nadzornega sveta Predsednik nadzornikov SDH je Samo Lozej od avgusta 2013, januarja lani je zasedel na direktorski stol v Energetiki Ljubljana. Diplomirani sociolog naj bi bil osebno naklonjen prodaji Telekoma, smo lahko neuradno slišali prejšnji teden. A po drugi strani velja Lozej za človeka blizu Zoranu Jankoviću, med drugim je bil dve leti njegov sodelavec v kabinetu. Za Jankovića je znano, da privatizaciji ni naklonjen.

Stane Seničar, namestnik predsednika Upokojenec, sicer politično aktiven že v mladih letih, 19 let je bil predsednik uprave Zlatarne Celje. Pod njegovim vodstvom se je podjetje močno usmerilo v izvoz, zlasti v ZDA, na Japonsko in v Nemčijo. Bil je član upravnih in nadzornih odborov v različnih slovenskih bankah in gospodarskih družbah. Štiri leta je bil član nadzornega sveta Slovenske odškodninske družbe, zdaj je nadzornik v SDH, navaja spletna stran holdinga. Seničar je sicer član Desusa, ki nima poenotenega stališča do privatizacije. Nedeljsko sejo vlade je predsednik stranke Karl Erjavec zapustil še pred odločanjem o sklepih.

Roman Dobnikar Ekonomist, ki je po 20 letih v Petrolu verjetno že pognal korenine. Po opravljanju različnih nalog v podjetju zdaj deluje kot direktor družbe Petrol Maloprodaja Slovenija. Ima licenco A Združenja članov nadzornih svetov ter opravlja naloge v odboru znotraj Slovenskega nacionalnega naftnega komiteja.

Nives Cesar Zdravnica in klinična farmakologinja, ki je poslovna znanja pridobila na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Je ustanoviteljica družbe Medicopharmacia, ki deluje v Sloveniji, Zagrebu, Beogradu in Sarajevu, vodila jo je 18 let. Od leta 2011 je direktorica podjetja Taba. Mestna občina Ljubljana jo je imenovala na različne funkcije v svetih in odborih, med letoma 2006 in 2014 je bila tudi mestna svetnica v Ljubljani, izvoljena na listi Zorana Jankovića.

Pavel Gorišek Predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu od leta 2011, desetletje zaposlen na SDH, še prej v njeni predhodnici Slovenski odškodninski družbi. Pravnik, ki se ukvarja z denacionalizacijo, piše v njegovi predstavitvi na spletni strani SDH.

Miran Škof Na ekonomski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz organizacijsko-plansko-analitske smeri. Poklicna pot ga je vodila prek številnih podjetij in bank. V Slovenski odškodninski družbi se je leta 2000 zaposlil kot upravljavec naložb. Bil je nadzornik v Slovenijalesu, Jelovici, Svei Zagorje, Gozdnem gospodarstvu Novo mesto in v Agisu Zavorah. V nadzornem svetu SDH je predstavnik zaposlenih, je pa tudi član revizijske komisije nadzornega sveta SDH.

Simona Razvornik Škofič Ekonomistka, predstavnica zaposlenih v nadzornem svetu, dve desetletji zaposlena na holdingu oziroma v družbah predhodnicah. Večino časa zaposlena na oddelku za upravljanje kapitalskih naložb, z izkušnjami pri upravljanju in prodaji premoženja, pri analizah poslovanja ter korporativnem upravljanju, lahko preberemo v njeni predstavitvi. Razvornik Škofičeva se je prejšnji teden izločila iz odločanja o prodaji, saj je bila članica prodajne skupine.

Ne spreglejte