Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
19. 4. 2017,
12.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

32

Natisni članek

Borut Pahor predsednik

Sreda, 19. 4. 2017, 12.33

6 let, 6 mesecev

Kdo si bo upal izzvati Boruta Pahorja

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

32

Borut Pahor rekreacija

Medtem ko je Milan Jazbec danes najavil kandidaturo za najvišji položaj v državi, se bo v predsedniško tekmo podal tudi Zmago Jelinčič. Kljub verjetni zmagi aktualnega predsednika Boruta Pahorja na jesenskih volitvah bo kampanja vsebinsko in strateško zanimiva, napoveduje analitik.

Slovenski veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec kandidaturo najavlja kot neodvisni kandidat. Do jeseni, ko bo kandidatura po njegovem pričakovanju postala tudi uradna, bo še opravljal delo veleposlanika v Makedoniji, nato pa namerava mandat predčasno končati in se posvetiti kampanji.

Kot je izpostavil na današnji tiskovni konferenci, Slovenija potrebuje predsednika, ki bo državnik. "Ki bo imel v mislih zgolj promocijo svoje države. Predsednik republike si gradi svojo promocijo s premišljeno držo in vsebinskimi izjavami, ko ima v mislih svojo državo in njene prebivalce," pravi diplomat, profesor diplomacije in pisatelj.

Milan Jazbec želi okrepiti državniško držo funkcije predsednika republike. To funkcijo vidi tudi kot vrhovno moralno avtoriteto, ki obenem deluje povezovalno. | Foto: STA , Milan Jazbec želi okrepiti državniško držo funkcije predsednika republike. To funkcijo vidi tudi kot vrhovno moralno avtoriteto, ki obenem deluje povezovalno. Foto: STA , "Če povzamem po antičnem mislecu Seneki, s tem, da predsednik dela tisto, kar je prav, in da ne poskuša ugajati vsem za vsako ceno. Ki črpa samozavest iz svojega domačega okolja in korenin. Od tam, kjer je doma. Vsakdo je nekje doma. Le takšna pristna drža nas bo lahko popeljala naprej in navzgor. In s tako držo bomo obstali," je dejal Jazbec.

Bo v predsedniško tekmo vstopila tudi Ljudmila Novak?

NSi je že pred časom napovedala, da bo na predsedniških volitvah imela svojega kandidata. Imena kandidata za zdaj še ne želijo razkriti, je pa ob robu današnje novinarske konference o gospodarskem programu stranke v Ljubljani predsednica NSi Ljudmila Novak dejala, da je morebitna predsedniška kandidatka.

Predsednica NSi je namignila, da bi utegnila vstopiti v dirko za predsedniško mesto. | Foto: STA , Predsednica NSi je namignila, da bi utegnila vstopiti v dirko za predsedniško mesto. Foto: STA ,

Sicer je prepričana, da imajo v NSi kar nekaj ljudi, ki bi bili primerni predsedniki, po drugi strani pa vedo, da je "aktualni predsednik precej močan in zato v boj ni enostavno poslati katerega koli kandidata". "Zato imamo v igri vsaj dva kandidata, za katera mislimo, da bi lahko dobro zastopala stališča NSi in bi lahko bila dobra sogovornika aktualnemu predsedniku in drugim predsedniškim kandidatom," je pojasnila Novakova.

Ime predsedniškega kandidata stranke bodo razkrili, ko bo primeren čas za to, je dejala Novakova. V tem trenutku tega še ne bodo storili, tudi zaradi tega, ker večina strank tega še ni storila. "Ni dobro, da svojega aduta prehitro izdamo," je še dejala.

Kot stranka pa na prvo mesto postavljajo državnozborske volitve, saj je vlada tista, ki lahko največ naredi za dobrobit državljanov. Zaradi tega bodo po besedah Novakove v stranki največ pozornosti posvetili pripravam na volitve v DZ in dopolnjevanju programa na vseh področjih. STA

Jelinčič še čaka na toplejše vreme

Za predsednika se bo potegoval tudi prvak zunajparlamentarne stranke SNS Zmago Jelinčič, ki nam je zatrdil, da bo tudi sam kmalu uradno vložil kandidaturo za predsednika republike, nato pa bo s svojo stranko kandidiral še na parlamentarnih volitvah.

"Časa je še dovolj, čakam na toplejše vreme. Trenuten mraz ni primeren za vlaganje kandidature," je odvrnil.

Borut Pahor je po besedah Zmaga Jelinčiča s svojimi populističnimi akcijami razvrednotil predsedniško funkcijo in nas osmešil v tujini. | Foto: Bor Slana Borut Pahor je po besedah Zmaga Jelinčiča s svojimi populističnimi akcijami razvrednotil predsedniško funkcijo in nas osmešil v tujini. Foto: Bor Slana Jelinčič je znova ponovil besede iz nedavnega intervjuja za Reporter, ko je dejal, da je sedanja pozicija predsednika države tako zelo sprofanizirana in brez veljave, da bi bilo morda dobro razmisliti o klovnovstvu z najvišjega položaja v državi. Pahor je namreč po njegovih besedah s svojimi populističnimi akcijami razvrednotil predsedniško funkcijo in nas osmešil v tujini. "Če naredimo primerjavo iz zgodovine, Pahor ne bi bil kralj, temveč dvorni norček," je dodal.

Jelinčič Jazbečevo kandidaturo podpira, saj ga pozna kot kredibilnega in resnega človeka, ki bi predsedniški funkciji znova povrnil veljavo.

Kandidatov bo precej več

V največji opozicijski stranki SDS naj bi h kandidaturi nagovarjali evropsko poslanko Romano Tomc, zagotovo pa bodo svoje kandidate ponudile tudi manjše parlamentarne stranke. Gre za strateške kandidature, ki bodo v luči parlamentarnih volitev reklamirale svoje blagovne znake, voditelje in programe. "Ne glede na dejstvo, da je Borut Pahor močan favorit za ponovno zmago, bo kljub temu kampanja vsebinsko in strateško pestra," napoveduje Jeretič. | Foto: Bor Slana "Ne glede na dejstvo, da je Borut Pahor močan favorit za ponovno zmago, bo kljub temu kampanja vsebinsko in strateško pestra," napoveduje Jeretič. Foto: Bor Slana "Ne glede na dejstvo, da je Borut Pahor močan favorit za ponovno zmago, bo kljub temu kampanja vsebinsko in strateško pestra. Zanimivo bo spremljati Zmaga Jelinčiča, ki je v dobri formi in ima velike možnosti za vrnitev v parlament," poudarja politični analitik Sebastjan Jeretič, ki Pahorjevemu neuspehu sicer pripisuje minimalne možnosti.

"Pahor je velemojster političnega spektakla"

"Pahor lahko izgubi samo v primeru, če popolnoma zavozi kampanjo. To pa ni mogoče, saj je velemojster političnega spektakla. Na eni strani zna odlično uravnotežiti populistične pristope rumenega tiska, na drugi strani pa visoke državniške vsebine, kot je srečanje z Erdoganom ali Putinom. Pričakujem, da bo kampanjo ponovno izpeljal fenomenalno," napoveduje Jeretič.

"Borut Pahor zna na eni strani odlično uravnotežiti populistične pristope rumenega tiska, na drugi strani pa visoke državniške vsebine, kot je srečanje z Erdoganom ali Putinom," pojasnjuje Jeretič. | Foto: Matej Leskovšek "Borut Pahor zna na eni strani odlično uravnotežiti populistične pristope rumenega tiska, na drugi strani pa visoke državniške vsebine, kot je srečanje z Erdoganom ali Putinom," pojasnjuje Jeretič. Foto: Matej Leskovšek Jeretič spomni, da Slovenija v tujini nima velikega ugleda, k čemur je prispeval tudi Pahor. Ne samo kot predsednik države, temveč tudi kot predsednik vlade. "Potrebovali bi predvsem predsednika z avtoriteto v političnem prostoru in manj na ulici," poudarja.

"Desnica bo težko našla pravega izzivalca"

Napoveduje še, da bo desnica zagotovo prispevala svojega "centralnega kandidata". Kot največji problem vidi v prepričevanju uglednih imen za predsedniško kandidaturo, ki so že vnaprej obsojeni na propad.

"V bistvu gre za žrtvovanje velikega imena in pričakovan poraz. Vprašanje je, koga bodo uspeli prepričati v kandidaturo," še sklene Jeretič.

Ne spreglejte